Efter at have arbejdet professionelt med potentialeudvikling siden februar 2012, er Ann C. nået frem til følgende 4 trin i processen:

  1. Identificér potentialet
  2. Identificér forhindringer i at bruge potentialet
  3. Fjern forhindringerne
  4. Fold potentialet ud

 

1. Identificér potentialet

Måske har du en nogenlunde klar fornemmelse af, hvad der er dit potentiale, måske har du bare en diffus fornemmelse af et eller andet. At du kan noget mere og andet. At der er sider af dig, som ikke kommer i spil. Ofte er potentialet ubevidst og manifesterer sig mest som en længsel efter noget, du kan have svært ved at sætte ord på.

En del af potentialet kan identificeres gennem personlighedstest og intelligenstest. Personlighedstesten vil vise dine styrker, men også de områder, hvor du stadig har “foden på bremsen” og holder dig selv tilbage. Intelligenstesten viser bl.a. din indlæringsevne og dermed dit potentiale for at lære nyt og tilegne dig viden og kompetencer.

Udover det får du en visionsøvelse, så du kan sætte ord på det, du drømmer om og håber på at kunne bruge din tid og kompetencer til i fremtiden. Det er dog de færreste, der uden videre kan besvare disse spørgsmål:

Hvad drømmer du om?
Hvad vil du med dig selv og dit liv?
Hvor ville det være virkelig fantastisk for dig at være om 10-15 år?

De fleste har brug for sparring og personlig udvikling, før de bliver i stand til at sætte ord på, hvad de inderst inde drømmer om.

 

2. Identificér forhindringer i at bruge potentialet

Her kan der både være ydre forhindringer – i organisationen/virksomheden, dit miljø, dit job/manglende job, dit privatliv osv. – og indre forhindringer – i din personlighed og dine handlingsmønstre/vaner.

De ydre forhindringer er som regel konkrete, politiske og praktiske, så her kan du lægge en strategi og udarbejde en handlingsplan for, hvordan du vil tackle dem. Hvis du ikke kan fjerne forhindringerne, kan du i stedet beslutte, om du vil affinde dig med dem eller flytte dig selv væk fra dem. Altså valg og handlinger.

De indre forhindringer kan være mere tricky og mindre åbenlyse. Til gengæld har du langt større muligheder for at ændre dem – for den eneste, du kan forandre, er dig selv. De indre forhindringer kan tage form som overdreven hensyntagen, perfektionisme, lav selvtillid, manglende risikovillighed, ubeslutsomhed, tidsoptimisme, overspringshandlinger, dårlige vaner, impostor syndrome,  negative overbevisninger og handlingsmønstre m.m. Altså personlig udvikling.

 

3. Fjern forhindringerne

Her har Ann C. værktøjskassen fuld af øvelser, som hun kan støtte dig i at gennemføre og bruge i din dagligdag.

Det gælder både beslutningsøvelser og værktøjer til at håndtere de ydre forhindringer og øvelser, der kan støtte dig i din personlige udviklingsproces.

Nogle har bare brug for en enkelt konsultation, så de kan blive skarpere på deres kompetencer (via øvelser og kompetence-kort), træffe en beslutning, de længe har udskudt, eller træffe et kvalificeret valg mellem flere muligheder. Det fjerner de små forhindringer.

Andre har brug for et PUF – Potentiale Udvikling & Forandring – gennem en personlig afklaring for privatpersoner eller karriereafklaring for selvstændige. Det er som regel dem, der har en ok selvtillid og er rimeligt robuste, så når de har fået et blidt puf eller kærligt spark bagi, så kan de selv klare resten. Det fjerner de mellemstore forhindringer.

De fleste vælger dog at tage det samlede udviklingsforløb, så de får støtte og sparring undervejs i processen gennem ugentlig korrespondance og månedlige opfølgningsmøder igennem 3-4 måneder. Det er som regel løsningen, når der skal arbejdes med selvtilliden/selvværdet og mere grundlæggende vaner og handlingsmønstre, som kræver tid og vedholdenhed at ændre. Hvis du både tumler med ydre og indre forhindringer, så kan du med fordel involvere din nærmeste leder og vælge et af disse udviklingsforløb. Eller dette hvis du er selvstændig. Det fjerner de største forhindringer.

Så du kan gå videre til sidste trin:

 

4. Udfold dit potentiale

Det er de færreste, der kan udfylde visionsøvelsen fra starten, fordi forhindringerne tårner sig op og skygger for potentialet og dermed gør det svært at få øje på visionen. Først hen imod slutningen af forløbet kan de pludselig sætte sig ned og være både præcise og konkrete – så tager det, der før virkede uoverskueligt, nærmest ingen tid. Fordi du har fået fjernet forhindringerne og er kommet bedre i kontakt med dig selv – både med dit potentiale, dine kompetencer og drømme.

Så er det pludselig nemt at udarbejde en handlingsplan – og bare gå i gang med at udfolde potentialet!

 

Er du klar til at bringe dit potentiale i spil?
Så kontakt Ann C. for at booke et kvarters gratis prøvesamtale – pr. telefon – ved at ringe eller sende mail.

Eller bestil en konsultation og kom i gang med det samme – ring på 2393 4841.

Læs evt. også:

Ubevidst begavet – vil du udvikle dit potentiale?
Opdag potentialet og brug talentet
Fremtidens råstof – kender du dit potentiale?
Test dig selv: Diagnose eller uudnyttet potentiale?

 

Share This