Uanset om du vil tabe dig, begynde at meditere, dyrke mere motion, holde op med en dårlig vane, styrke din selvtillid eller arbejde med din personlige udvikling, er der grundlæggende 4 trin til at gøre det. Det er typisk trin 3 og 4, hvor kæden ryger af eller slet ikke kommer på. Men du kan godt!

 

Tanker & vaner

Her er et praktisk eksempel fra min hverdag:
Da jeg i morges satte mig for at meditere, var mine tanker optaget af, at der måske er malware på min computer, der har været til reparation og stadig ikke fungerede, som den skulle bagefter.

Der er mange, der mener, at de ikke kan meditere, fordi de tror, at de ikke må have nogen tanker. Det må man godt. For det kan vi ikke lade være med. Sindet arbejder hele tiden, og det er som en travl hovedbanegård, hvor tankerne hele tiden kommer og går. Virvar og kaos. Men du skal ikke forsøge at tømme hovedbanegården for mennesker eller tømme sindet for tanker. Du skal ikke forsøge at bringe orden i det virvar og kaos. Du skal bare lade det være.

Det eneste, du skal gøre, er at sætte dig det samme sted på det samme tidspunkt hver dag. Sidde behageligt og uforstyrret. Lukke øjnene. Trække vejret langsomt. Tænke, at du har lys i hjertet. Og så fortsætte med at gøre det hver dag.

Det har jeg gjort hver morgen i 3½ år. Så selvom jeg havde tanker om min computer, og hvad jeg skulle gøre ved det, så gik min krop med det samme i en meditativ tilstand. En afslappet, nærmest vægtløs og behagelig fornemmelse bredte sig i kroppen. Fordi den godt ved, at det er det, der plejer at ske det sted på det tidspunkt. Også selvom jeg tænker på noget andet.

Andre morgener sætter jeg mig, og så er jeg bare væk. Som om nogen har slukket for min hjerne og sat mit sind med de mange tanker på pause. En befriende pause i en travl hverdag. 🙂

Og det er netop essensen i de 4 trin: At det, du gerne vil ændre i dit liv, bliver en ny god vane.

De 4 trin til forandringer i dit liv

Siden jeg var i starten af 20’erne, har jeg arbejdet med min personlige udvikling. Mere eller mindre effektivt. Først de senere år, hvor jeg har arbejdet med andres personlige udvikling, er det blevet klart, hvad der virker – og hvorfor det nogle gange ikke virker.

Her er de 4 trin, som kan hjælpe dig til at skabe forandringer i dit liv:

  1. Bevidsthed – at du ved præcist, hvad du vil ændre i dit liv
  2. Refleksion – at du begynder at reflektere over netop det i din hverdag
  3. Handling – at du GØR noget konkret og anderledes end det, du plejer at gøre
  4. Vedholdenhed – at du fortsætter med at gøre det nye, indtil det er en naturlig vane for dig

Helt typisk er det ved trin 3 og 4, at det går galt. Kæden hopper af eller den kommer slet ikke på. Og så sker der ingen forandringer. Udviklingen går i stå.

 

Trin 1. Bevidsthed

Det 1. trin er som regel rimeligt nemt. Du bliver bevidst om, hvad du gerne vil ændre. Her kan du spørge dig selv:

  • Hvad vil jeg helst ændre i mit liv?
  • Hvad hæmmer mig mest? Hvad forhindrer mig i at gøre det, jeg vil?
  • Hvad er jeg mest bange for?
  • Hvad ønsker jeg at opnå? Hvad er virkelig attraktivt for mig?

Vælg 1 ting. Jo færre ting, du vil ændre, desto lettere er det at holde fokus på det. Og så bliver resten også nemmere.

 

Trin 2. Refleksion

Når du ved, hvad du vil ændre, skal du blot have det i baghovedet og være opmærksom på det i din hverdag. Slut gerne hver dag af med at skrive noter om dine oplevelser. Du kan f.eks. bruge øvelsen “Rygsækken & skraldespanden” og rydde mentalt op i de mange indtryk:

Skraldespanden
Er der sket noget i dag, der har påvirket dig negativt? Hvad var det? Hvad tænkte du? Hvad følte du? Hvad gjorde du?
Smid dine negative oplevelser i skraldespanden – visuelt, mentalt eller helt konkret i en skraldespand.

Rygsækken
Er der sket noget i dag, der har påvirket dig positivt? Hvad var det? Hvad tænkte du? Hvad følte du? Hvad gjorde du?
Læg dine positive oplevelser i rygsækken – visuelt, mentalt eller helt konkret i en rygsæk eller et fint skrin.

NB! Øvelsen er især god, hvis du er særligt sensitiv, fordi du kan have tendens til at tage tingene mere nært og gå og gruble over dem i længere tid, end de fleste.

 

Trin 3. Handling

Forudsætningen for handling er en – bevidst eller ubevidst – beslutning om at gøre noget. Og det er oftest her kæden hopper af og udviklingen stopper, fordi det bliver ved tanken og de gode intentioner. Eller alle undskyldningerne, bortforklaringerne og overspringshandlingerne står i kø for at vælte over hinanden.

Så du får ikke gjort noget. Alligevel. Selvom du rigtigt gerne vil.

Det er her, du skal hanke op i dig selv. Eller søge hjælp.

For det er også her tingene skal stå sin prøve. Tankerne og ideerne skal føres ud i livet. Beslutningen skal træffes og gennemføres.

Du skal GØRE NOGET! Og helst noget andet end det, du plejer at gøre.

Hvis du f.eks. vil begynde at meditere, kan du sætte vækkeuret til at ringe 10 minutter før, stå op (og gå på toilettet), sæt dig i en stol et roligt sted. Slap af. Luk øjnene og træk vejret langsomt og naturligt. Tænk, visualiser eller føl, at du har lys i hjertet. Hold det fokus så længe du lige kan. I dag. Fortsæt derefter din morgen, som du plejer.

 

Trin 4. Vedholdenhed

Ja, nu kommer du til den sværeste del. Nemlig den del, der kræver selv-disciplin. Hvis du har det stabile præstationsmønster, er det relativt nemt: Du skal bare gentage det, der gik godt i går. Gøre det samme hver dag på det samme tidspunkt. Du kan sige til dig selv, at du skal. At det er dit ansvar og din pligt.

Har du det svingende præstationsmønster, bliver du motiveret af at have et konkret mål og en tidsfrist. Så kan du f.eks. beslutte dig for, at du vil meditere 5 minutter hver morgen i en uge og gradvist øge det, så du om præcist en måned mediterer et kvarter hver morgen. Du skal have et klart og attraktivt mål. Husk at notere dine små sejre, milepæle og succesoplevelser efterhånden, som du kan mærke og se forandringer i din hverdag.

Har du derimod det springvise præstationsmønster, er du i høj grad drevet af din lyst og passion. Enten brænder du for at skabe en forandring, eller også er det ligemeget. Derfor er du nødt til at finde en super attraktiv belønning for at yde en indsats og ændre noget i dit liv. Det kan også være noget vildt ubehageligt, du for alt i verden vil undgå, så du er nødt til at ændre din adfærd. Visualiser din belønning, beskriv hvad du vil opnå, formuler din vision, det højere formål eller den dybere mening med forandringen. Når det er på plads, skal du bare gøre det.

Du kan tjekke dit præstationsmønster her.

God vind på rejsen!

Mange varme hilsner

Ann C.

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading