Du trives ikke i dit dit nuværende job og har længe været på vej væk, men du får ikke rigtigt gjort noget ved det. Her er fem forklaringer på, hvorfor du ikke kommer videre. 

5 grunde til, at du alligevel ikke skifter job

  1. Du er for tryg og afhængig – du ved, hvad du har, men ikke hvad du får
  2. Du er forvirret – har mistet overblikket og ved ikke, hvad du vil
  3. Du mangler selvtillid – fordi du er ramt af impostor-fænomenet
  4. Du er for træt – fordi du keder dig og bliver drænet for energi
  5. Du fokuserer på forhindringerne – uden at gøre noget ved dem

 

Ad 1. Du er for tryg og afhængig

Økonomisk tryghed/afhængighed er en af de hyppigste årsager til, at folk bliver i deres nuværende job, selvom de er nok så utilfredse, keder sig, savner udfordringer, mistrives, er mere eller mindre stressede, ikke kan med chefen eller hvad de nu bider i sig hver dag. Jo højere lønnen er, desto sværere er det at skifte job. Ifølge Herzbergs motivationsteori er lønnen bare en vedligeholdelsesfaktor (hygiejnefaktor), men er den høj nok, fungerer den som gyldne håndjern, der lænker dig til virksomheden.

Den anden side af den mønt er, at du ved, hvad du har, men ikke hvad du får. Alternativet til det vellønnede faste job kan være en usikker og svingende indtægt som selvstændig, kunstner eller andet, du brænder for, men som du tvivler på, at du kan leve af.

Spørgsmålet er, om du kan blive ved med at leve uden. Om det overhovedet føles som et liv at fortsætte i dit nuværende job, eller du vil fortryde det bittert, hvis du ikke tager springet. Bedre før end aldrig.

 

Ad 2. Du er forvirret

Meget ofte kører tankerne i ring og vikles ind i forhindringer, bekymringer og spekulationer, der ikke fører nogen vegne. Du ved, at du vil noget andet, men du ved ikke hvad. Du vil væk, men ved ikke hvorhen. Fordi du har mistet overblikket og retningen.

Det er typisk, fordi du fokuserer på fortiden og har svært ved at forestille dig, hvordan fremtiden også kunne være.

Læs også: 4 grunde til, at du ikke kan slippe fortiden

 

Ad 3. Du mangler selvtillid

Personer, der er ramt af impostor-fænomenet har ekstra svært ved at skifte job, fordi de er tilbøjelige til at undervurdere deres egne evner og kompetencer, mens de overvurderer andres eller tror, at de skal kunne alt i stillingsopslaget, inden de starter i jobbet. Dertil kommer, at de ikke bryder sig om at blive vurderet af andre, fordi de er bange for, at andre skal finde ud af, hvor lidt de faktisk kan eller ved – at de bliver afsløret som inkompetente!

Det går negativt ud over selvtilliden og gør det endnu sværere at komme ud af komfortzonen – og få søgt ønskejobbet. Så de er tilbøjelige til at give op på forhånd.

Prøv selv Impostor-testen

 

Ad 4. Du er for træt

Hvis du har mistet motivationen og ikke længere kan se meningen i dit arbejde, kan det dræne dig for energi, at du alligevel skal slæbe dig på jobbet hver dag og tilbringe mange timer med at løse opgaver, der er kedelige og rutineprægede. Hvis det fortsætter over en længere periode, kan det give dig symptomer, der minder om stress eller udbrændthed. Og en ting er sikkert: Når du endelig kommer hjem og har fri, så orker du ikke at søge job!

Læs også: Har du mistet gejsten, eller keder du dig tit? og Kan man blive syg af at kede sig?

 

Ad 5. Du fokuserer på forhindringerne

Du stirrer dig blind på hullet i osten i stedet for at se osten. Du fokuserer på det, du ikke kan, i stedet for det du kan. Du forestiller dig alt det, de sikkert lægger vægt på, i stedet for at forholde dig til fakta. I værste fald går du i negativt selvsving og kommer absolut ingen vegne.

I stedet for at tage forhindringerne en ad gangen og være nøgtern:

Kræver det en bestemt uddannelse, som du ikke har?
Hvad har du, som svarer til det?
Kontakt dem for at høre, om dine kvalifikationer er tilstrækkelige.

Næste forhindring: Hvad består den i? Og hvad kan du gøre ved den?

Hvis du ikke selv kan gøre noget ved forhindringerne, hvem kan så hjælpe dig med det?

 

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading