Foto: Ann C. Schødt

Starten på noget nyt kan trigge noget gammelt…

Impostor-fænomenet er en slags professionelt mindreværdskompleks, der paradoksalt nok især rammer de dygtigste, mest introverte og begavede. De tror, at det, de kan og ved, er banalt og nemt. Noget alle og enhver da kan og ved.

Komplekser ligger – ifølge C.G. Jungs teorier – i det ubevidste. Her kan de ligge i en form for dvale, indtil du oplever noget, der minder om det, du i sin tid oplevede som ubehageligt eller ligefrem traumatisk. På samme måde som en magnet bliver komplekset ved at tiltrække bestemte oplevelser, der lag på lag bekræfter, at din oprindelige oplevelse stadig er gyldig.

Når du starter i et nyt job eller på et nyt studie, kan impostor-monsteret vågne af sin dragesøvn! Du kommer ud af din komfortzone og bliver usikker – både i forhold til dig selv og andre. Gamle impostor-tanker og -følelser kan genaktiveres. Du kan få præstationsangst og stresslignende symptomer, hvor endeløse bekymringer holder dig vågen om natten. Og det hjælper ikke, at andre siger til dig, at det nok skal gå.

Læs også: 10 tegn på, at du er ramt af impostor-fænomenet

 

3 grunde til at impostor-komplekset forstærkes

I en ny situation kan du pludselig opleve at føle dig utilstrækkelig og blive bange for at begå fejl eller skuffe andre. Uanset dit køn, din alder, om du lige er startet på studiet, i et nyt job eller er blevet forfremmet. Impostor-følelserne er de samme.

Det handler grundlæggende om 3 ting:

  1. Konstante sammenligninger
  2. Tårnhøje forventninger
  3. Frygt for at fejle

 

Ad 1. Du sammenligner dig konstant med andre

Problemet med dine sammenligninger er, at du sammenligner dig med de forkerte.

Du sammenligner dig med de mest erfarne. Og med dem, der virker mest selvsikre.

Når du gør det, vil du altid få forstærket din oplevelse af at være utilstrækkelig, mindre kompetent og mere uerfaren. Uanset hvor meget du anstrenger dig. Det kan virke helt håbløst og uendeligt fjernt, at du nogensinde skal blive lige så dygtig som dem.

Eller du kommer i tvivl om, hvorvidt du overhovedet egner dig til studiet. Du kan føle, at du slet ikke ved nok eller dur til at studere. De andre virker mere selvsikre, bedre forberedt. Som om de forstår det hele meget bedre, end du gør.

 

Ad 2. Du har tårnhøje forventninger til dig selv

Impostor-fænomenet findes kun inde i dit hoved. Men det er også slemt nok, for derinde forestiller du dig alt muligt.

Du forventer, at du skal kunne og vide alting på forhånd. Og lige så godt eller bedre end alle andre.

Og så er du helt vildt bange for at skuffe andre. Især dine nærmeste, som altid tror på dig, støtter dig og bakker dig op. Du tænker, at de tager fejl. At de slet ikke har forstået, hvor dårlig du faktisk er til dit eller dat.

Du gruer for, hvornår de finder ud af det. Hvornår de gennemskuer dig.

For når de gør det, så opdager de, at det er en fejl, at du er blevet ansat. At du er totalt inkompetent. At du slet ikke ved eller kan alt det, som jobbet kræver. Så du bliver sagt op.

Der må være sket en administrativ fejl, da du blev optaget på studiet. Snart bliver du nok kaldt til samtale, hvor de fortæller dig, at de har fundet fejlen. Så du skal stoppe på studiet.

Det kan kun være et spørgsmål om tid…

 

Ad 3. Du frygter at fejle

Hver morgen truer en ny dag med en ugennemsigtig tåge, der dækker over det svimlende antal mulige fejl, du kan risikere at begå.

Du er dømt til at fejle. Før eller siden. Og så er du jo en kæmpemæssig fiasko. Igen.

Din hjerne har en ekstrem evne til at huske alle fortidens eklatante fejltagelser og de allermest pinlige situationer. Pyh! Alt det, der er gået galt for dig i tidens løb! I fremtiden vil du helt sikkert begå lige så mange forfærdelige fejl og opleve mindst lige så mange pinlige episoder. Din fantasi hamrer derudad og forestiller sig med skræmmende realisme alt det, der kan gå skævt for dig.

Det vil ingen ende tage.

Måske er det bedst, at du selv siger op nu, inden de gør det.

Du må nok hellere stoppe på studiet nu, inden du falder helt igennem til eksamen…

 

Hvad kan du selv gøre ved det?

Hvis du er hårdt ramt af impostor-fænomenet, er der ikke noget quickfix. Men der er faktisk mange små ting, du selv kan gøre for at få impostor-dragen til at slippe sit tag i dig.

  • I stedet for at sammenligne dig med de allerbedste, kan du begynde at se dig omkring – måske er der andre, der er lige så nye og usikre som dig?
  • I stedet for at have tårnhøje forventninger til dig selv, kan du få ord på det; spørge din chef/kolleger/studiekammerater, hvad der forventes af dig/ hvad man plejer at gøre/hvordan de forbereder sig.
  • I stedet for at slå krøller på dig selv af frygt for at fejle, kan du øve dig i at begå små fejl og rose dig selv, hver gang det lykkes!

Du kan også bede om at få skriftlig feedback fra 6-10 personer, du godt kan lide. (Læs mere i mail-serien, du kan skrive dig op til her på siden.)

Endelig kan du læse bogen – Impostor-komplekset – og følge trin-for-trin-guiden til at få styr på dine impostor-følelser og -tanker. Så du kan blive i jobbet eller på studiet – og tage en dag ad gangen, mens du får det bedre.

Prøv selv impostor-testen

NB. Hvis du scorer over 80 i impostor-testen kan det være en grundlæggende del af din personlighed, og så er jeg der til at hjælpe dig.

Læs også: 4 grunde til, at impostor-fænomenet ikke bare går over

Lyt til podcast:

Se videointerviews:

Læs interviews:

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading