Eller har du måttet gå på kompromis af praktiske grunde? Af hensyn til familien, geografien, økonomien, eller fordi der ikke var andre jobs? Alt for mange vælger eller er tvunget til at gå på kompromis – og prisen kan være høj.

 

Hvad betyder mest for dig?

Når man er ung, er man tit tilbøjelig til at vælge job efter opgaverne, fordi man søger udfordringer, ansvar og udviklingsmuligheder. Så er virksomheden, produkterne og kulturen mindre vigtig.

Andre er drevet af ambitioner om karriere, høj løn og præstige. Ledelse, international rejseaktivitet og attraktive bonusordninger.

Når så man stifter familie, ændrer prioriteterne sig ofte: Barsel, arbejdstid, fleksibilitet, transporttid og ferier får større betydning. For man vil jo gerne være sammen med de børn, man har sat i verden…

Senere i livet får pensionsordning, helbredssikring og mulighed for nedtrapning af arbejdstiden mere værdi.

De fleste erfarer dog, at ens leder og nærmeste kolleger også har en kæmpe indflydelse på, om man trives i jobbet. Ikke mindst fordi man tilbringer så mange af sine vågne timer på arbejdspladsen. Har man haft en dårlig dag på jobbet, er det svært at komme hjem og være en god partner eller forælder – man mangler energien og overskuddet, så man kommer måske til at skændes med partneren og råbe ad børnene. Eller man er bare i dårligt humør, brugt op og falder i søvn foran fjernsynet.

Men hvad motiverer dig?
Hvad gør, at du kommer glad hjem fra arbejde og synes, at du har verdens bedste job?

 

Øvelse: Plus-minus-listen

Prøv at skrive en liste over de forskellige faktorer der gør og har gjort, at du er kommet glad og energisk hjem fra jobbet, og en tilsvarende liste over det, der har drænet dig for energi og gjort dig i dårligt humør.

Listen kan fungere som din personlige facitliste, når du læser interessante jobopslag: Så skal der helst være mest muligt fra plus-listen og mindst muligt fra minus-listen – som det er vigtigt at få spurgt ind til på en åben og konstruktiv måde under jobsamtalen.

 

Passer dit job til dit præstationsmønster?

Dit præstationsmønster kan også have afgørende betydning for, hvad der motiverer dig og gør, at du trives i dit job. Fordi det påvirker, hvordan du præsterer dit bedste, og hvad der driver dig.

Hvis du eksempelvis har det svingende præstationsmønster, kan du trives med deadlines og konkurrencer, fordi du præsterer bedst, når du er under en form for pres. Rutine- og driftsopgaver kan derimod dræne dig for energi.

Din energi kommer i bølger og svarer til vekselstrøm.

Hvis du har det stabile præstationsmønster, foretrækker du klart at planlægge og fordele arbejdspresset jævnt over dagen og ugen. Hasteopgaver, der kommer ind fra højre kan stresse dig og gøre, at du kommer til at lave flere fejl.

Din energi er stabil og svarer til jævnstrøm.

Har du derimod det springvise præstationsmønster, er det vigtigt for dig, at du kan se et formål med dit arbejde og kan engagere dig personligt i det, du gør. Meningsløse opgaver og organisationsændringer kan gøre dig totalt demotiveret.

Din energi er springvis og svarer til tændt eller slukket.

Hvor vil du hen med din karriere eller dit arbejdsliv?

Hvis du har det svingende præstationsmønster, kan du med fordel formulere SMART-mål: Specifikke, Målbare, Ambitiøse, Realistiske og Tidsbegrænsede. For så har du noget konkret at gå efter. Det kan også hjælpe at alliere dig med en anden eller finde en at konkurrere med.

Hvis du har det stabile præstationsmønster, kan du formulere et langsigtet mål: Hvor vil du være om 10-15 år, hvis du har frit valg på alle hylder? Herefter kan du udarbejde en handlingsplan, så du hver dag kan tage en lille del af det lange seje træk. Mange med det stabile præstationsmønster kan drive lidt tilfældigt fra job til job, fordi det er andre, der sætter målene.

Hvis du har det springvise præstationsmønster, skal du bruge tid på at identificere din vision, drøm eller passion. Fordi du har brug for noget, der giver mening og kan tænde din indre ild. Her er det vigtigt at acceptere, at du nok ikke kommer til at finde en enkelt ting at brænde for resten af din tid, men at du kan brænde for forskellige ting i perioder af dit liv.

Når det er sagt, så har vi alle en kombination af mindst to præstationsmønstre: Et primært præstationsmønster, som falder os mest naturligt og et støttemønster, som vi bruger, når det primære ikke kan komme i spil eller ikke er det mest hensigtsmæssige.

 

Vil du finde det ideelle job, der passer til dig?

Så har du flere muligheder:

 • Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet nedenfor og få et gratis uddrag af håndbogen “Sådan motiverer du dig selv”.
  Her får du øvelser, som gør dig meget klogere på dig selv og hvad, der motiverer dig.
 • Du kan booke en 1-til-1 jobkonsultation og få sparring på, hvad der er det helt rigtige for dig.
  Her prøver du også kompetencekortene og får øvelser, der støtter din afklaringsproces.
 • Du kan deltage på workshoppen det ideelle job sammen med 3-6 andre.
  Her får du øvelser, kompetencekort og værktøjer samt mulighed for at netværke med andre i samme situation.
 • Du kan også vælge coaching og sparring, hvis din situation er mere kompleks og ikke kun handler om jobbet.
  Her får du både øvelser, sparring og konkrete redskaber, så du kan komme videre.

 

Tjek selv dit Præstationsmønster

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading