Dagens læserspørgsmål:
Hvordan bliver man bedre til de kedelige rutineopgaver – der er jo altid noget nyt og spændende rundt om hjørnet 🙂 Det kunne også være noget om, hvordan man får delt opgaver op i tålelige dele, så man netop ikke bare springer dem over.

 

Rutineopgaver og/eller kedelige opgaver

Nu er det faktisk ikke alle, der synes, at rutineopgaver er kedelige. Lige såvel som der findes kedelige opgaver, der ikke er rutineopgaver. (Personligt synes jeg, at det er kedeligt at rydde op i mit klædeskab eller mine papirer, og derfor gør jeg det så sjældent, at det aldrig vil blive en rutineopgave.)

Rutine- eller driftsopgaver kan være mere kedelige og problematiske at få gjort for nogle end for andre, fordi det afhænger af personens præstationsmønster.

Den spørgende kommer samtidig selv i tanke om en løsning: Du kan dele rutineopgaverne op i delopgaver.
Delopgaverne kan så:

  • Planlægges og overstås, hvis du har det stabile præstationsmønster
  • Bruges som opvarmning, hvis du har det svingende præstationsmønster
  • Tages, når du er i humør til det, hvis du har det springvise præstationsmønster

 

Hvordan bliver du bedre til rutineopgaverne?

Det korte svar: Du øver dig.

Det uddybende svar: Du bruger dit foretrukne præstationsmønster og støtter dig til det mønster, du har næstmest af. Alle har nemlig noget af mindst to præstationsmønstre.

 

Det stabile præstationsmønster får dem overstået

Hvis du har det stabile præstationsmønster, plejer drifts- og rutineopgaver at være noget, du bare gør – for så er det overstået.

Personer med det stabile mønster er drevet af pligt, ansvar og samvittighed, så at springe nogle opgaver over, fordi de er mindre interessante, er nærmest utænkeligt. For de skal jo gøres, og så kan du lige så godt få det gjort med det samme.

Du undrer dig måske over, hvorfor det kan være et problem for dine kolleger. Hvorfor går de ikke bare i gang, ligesom du gør?

 

Det svingende præstationsmønster udskyder dem

Hvis du derimod har det svingende præstationsmønster, vil du være tilbøjelig til at udskyde og udskyde, indtil det ikke kan vente længere.

Personer med det svingende mønster er nemlig bedst til at præstere under pres – tidspres eller konkurrence. De er drevet af vilje – vilje til at tage sig sammen og få det gjort i sidste øjeblik eller vilje til at vinde. De trives fint med et vist mål af kaos, som kan få dem til at toppræstere.

Hvis det er dit primære præstationsmønster, så kan det hjælpe dig enten at sætte en kortsigtet deadline, f.eks. fredag inden kl. 12.00. Husk at sætte deadline i god tid, før de faktisk skal afleveres/forventes løst, fordi der tit kommer noget ind fra højre, der haster mere, og som du derfor er tilbøjelig til at kaste dig over i stedet.

Et andet tip er at tage tid på dig selv: Hvor hurtigt kan du løse rutineopgaverne? Kan du gøre det hurtigere næste gang?

Det kan også hjælpe at aftale med nogen, at du skal være færdig til et bestemt tidspunkt – så du ikke bare kan udskyde det, når der kommer en hasteopgave, der virker sjovere.

 

Det springvise præstationsmønster springer dem over

Hvis du har det springvise præstationsmønster, kan du have et ambivalent forhold til rutineopgaver. På den ene side kan du ikke fordrage kedelige rutineopgaver, på den anden side kan det faktisk være hyggeligt at slappe af med indimellem. Der er ikke nogen gylden middelvej.

Personer med det springvise mønster er drevet af lyst, passion, personligt engagement, mening og et højere formål – og det er ikke særligt foreneligt med rutineopgaver, som kan virke fuldstændigt meningsløse. Nærmere tværtimod.

Derfor kan de tit forfalde til alle mulige overspringshandlinger – med efterfølgende sort samvittighed.

Hvis det er dit primære mønster, kan du med fordel eksperimentere og prøve dig frem, til du finder den metode til at få dem gjort, der passer til dig.

For nogle kan det rutineopgaverne fungere som opvarmning eller ritualer til at komme i flow. For andre kan det handle om at samle dem sammen og så tage hele bunken en morgen eller eftermiddag, hvor du lige er i humør til det. Det er lidt som at vinterbade eller løbe en tur – det føles så godt bagefter!

Tjek selv dit personlige Præstationsmønster

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading