Ja, en del af os er faktisk bange for at få succes. På den ene side er det hele tiden det, vi stræber efter, men på den anden side skal den helst ikke komme for tæt på eller blive en realitet. Hvorfor er succes ikke noget entydigt positivt?

 

Impostor-fænomenet og succes

Hvis du er eller har været ramt af impostor-fænomenet, så har du sandsynligvis et noget ambivalent forhold til succes. På den ene side er det en grundlæggende drivkraft, at alt, hvad du gør, skal være så godt som muligt, fordi du konstant er bange for ikke at leve op til dine egne og andres høje forventninger, på den anden side er du vildt bange for at få succes, fordi forventningerne så vil blive endnu højere, og du dermed kan få endnu mere præstationsangst, når du skal forsøge at gøre det bedre end sidst.

Derfor kan du have en ubevidst strategi om ikke at anstrenge dig for meget eller virkelig yde dit ypperste, mens du dels resignerer med, at du alligevel ikke er lige så dygtig og klog som X og Y, der har masser af succes, og dels har lidt dårlig samvittighed over, at du kunne have gjort det endnu bedre.

Hvis du alligevel får succes, ros og anerkendelse, skynder du dig at nedvurdere succesen ved at sammenligne med nogen, der har meget mere succes, mens du ignorerer ros og anerkendelse, for du har jo ikke anstrengt dig. Du har bare været heldig. Denne ene gang. Næste gang går det helt sikkert galt. Alle disse tanker fyger rundt inde i dit hoved og tager pusten fra et hvert optræk til tilfredshed, og andre undrer sig inderligt over, hvorfor du ikke er glad.

Okay, du behøver ikke at hvile på laurbærene i al evighed, men kunne du i det mindste ikke bare være tilfreds og nyde succesen i dag?!

Nej, du kan ikke nyde succesen. Du vil faktisk helst ikke have den. Fordi du er bange for, at den forpligter for meget, og helt overbevist om, at du under ingen omstændigheder vil kunne gentage den. Så hvis du skal være helt ærlig, vil du helst være fri for succes. Men det siger du selvfølgelig ikke til nogen.

 

Frygt for succesens konsekvenser

En anden grund til at være bange for succes kan hænge sammen med dine dårlige erfaringer fra fortiden i situationer, hvor du uforvarende kom til at gøre dit bedste – og det fik uoverskuelig konsekvenser! Fordi der var en alfa-han eller -hun, som mente at have monopol på succes og opmærksomhed.

Her er nogle af de konsekvenser, du – med god grund – frygter mest:

 • Du bliver udstødt af gruppen
  Hvis du er kommet til at få en succes og opmærksomhed, som gruppens alfa-hun eller -han mente at have krav og monopol på, kan du opleve social isolation, udstødelse af gruppen, mobning, latterliggørelse og deslige, fordi du – uden at ville det – har gjort hende eller ham rangen stridig og derfor skal sættes på plads.
 • Du skaber jalousi og misundelse 
  Især kvinder kan være nedrige over for hinanden, hvis de bliver jaloux, fordi de typisk bruger bagtalelser og sociale sanktioner, mens mænd oftere bliver misundelige og tager konkurrencen op, så du fremover får kamp til stregen.
 • Du bliver for synlig
  Når du har succes, bliver du også synlig for andre – på godt og ondt. Hvis du er introvert og/eller særligt sensitiv, kan du opleve, at du bliver for synlig og dermed eksponeret for, hvad andre mener, synes og tænker om dig. Når du bliver synlig kan de ligefrem finde på at rose eller kritisere dig foran andre og i fuld offentlighed.
 • Du mister kærlighed
  Hvis du har succes, kan du komme til at overstråle dine forældre og søskende. Måske må du ikke være klogere eller mere dygtig end din far eller mor. Måske klarer dine søskende sig ikke lige så godt, så når du har succes, er det ugleset og beviser, at du ikke rigtigt hører til eller fortjener dine forældres kærlighed, og deres omsorg har du tydeligvis ikke brug for længere.
 • Du rammer Janteloven
  Mange steder uden for hovedstaden bliver der set skævt til personer med succes, for “så tror du nok, at du er noget” og “så tror du nok, at du er mere værd end os, og det er du ikke!” – også selvom du ikke selv har bedt om eller stræbt efter at få succes, men i al jysk beskedenhed bare har gjort dit arbejde. At glæde sig på andres vegne kender man ikke til.

Dertil kommer, at du kan have en oplevelse af, at du mister kontrollen, har for meget på spil, eller at du slet ikke har fortjent at have succes, så du går og venter på en eller anden form for straf.

 

Hvad nu, hvis du alligevel får succes?

Hvis du har et talent, så har du fået en gave – og en opgave. Talent forpligter og det kræver mange, mange timers træning og hårdt arbejde at udvikle sit luftige potentiale til et specifikt og håndgribeligt talent. Så succesen kommer trods alt ikke ud af det blå. Derfor kan du vælge at se succes som en velfortjent belønning.

Her er nogle tips til, hvad du kan gøre:

 • Forbered dig på succesen og dens konsekvenser
  Hvad er succes, og hvad vil den betyde for dig? Er der noget konkret, succes kan ændre i dit liv og frem for alt i dine relationer? Hvordan kan succes påvirke dig mentalt og følelsesmæssigt? Hvilke positive og negative konsekvenser kunne succes få for dig?
 • Visualiser succesen
  Brug din forestillingsevne til at se, hvordan din succes vil se ud. Klip billeder ud af blade eller fra internettet og lav en collage af billeder på succes, som du kan have hængende eller have som baggrund på din telefon eller computer, så du vænner dig til den. Det vil påvirke dig positivt ubevidst.
 • Find succesfulde forbilleder
  Hvordan har de personer, du personligt beundrer mest, håndteret deres succes? Er de trådt ind i rampelyset med alt, hvad det indebærer? Eller lever de stadig det samme, ubemærkede liv, som før de fik succes? Hvad vil føles bedst og mest rigtigt for dig?
 • Øv dig i at være en succes
  Succes kommer også i de små ting, der lykkes for dig, så øv dig i at se dem. Lav en ugentlig eller månedlig liste over dine små succeser, så du øver dig i at se, registrere og være i din succes. Når nogen roser dig eller anerkender dit arbejde, så sig tak og tag imod. Gem positiv feedback i en særlig folder i din mail-boks eller på din computer og læs det igen, når du har en dårlig dag eller mister gejsten. Der findes altså mennesker derude, der vil dig det bedste og også ønsker for dig, at du har succes.

Jeg under dig i hvert fald al den succes, du overhovedet kan få, så nyd den.

Prøv selv Impostor-testen

 

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading