Hvordan kommer man i Go’morgen Danmark med Sigurd Barrett?
Dette blogindlæg er dedikeret til den talentfulde unge rapper Esset, som lå i sin mors højgravide mave, den allerførste gang han hørte Sigurd Barrett. Og til alle de unge og voksne, der ikke lige lykkes med den lige vej til målet. 😉
Hvordan kommer man i Go’morgen Danmark med Sigurd Barrett?
Jo, nu skal du høre, hvad du skal gøre:
1. Tag en ungdomsuddannelse og hav det sjovt
Først går du på gymnasiet, fordi der er nogle lærere, der synes du er egnet, og der ikke rigtigt er andet, du har lyst til. Et par måneder inde i 1.g bliver du bagtalt og stemplet som stræber, så resten af de tre år bruger du på at bevise, det ikke passer. Du deltager i revyer, skriver digte til skolebladet og bliver helt forfærdeligt skoletræt, fordi du hellere vil feste og høre musik med vennerne.
2. Find på en måde at forsørge dig selv
Efter gymnasiet bliver du udsat for kombineret studie- og erhvervsvejledning fra din kærestes forældre, som ikke kan forstå, du ikke skal læse videre, når du nu fik en studentereksamen med et godt gennemsnit. Til sidst orker du ikke at høre mere på dem, så du takker ja til et timelønnet job som piccoline i et revisionsfirma, hvor du laver kaffe og tager kopier af regnskaber dagen lang.
Efter det bliver du tilbudt at blive kontorelev. Men i stedet for at skrive regnskaber rent dagen lang, bliver du elev ved kommunen, tager en HMX, bliver formand for elevklubben og kommer med i et kor. Du fortsætter med at skrive og tager alternative kurser.
Lige netop det år, du bliver færdiguddannet kontorelev, er du så heldig ikke at blive fastansat. Samtidig bliver du sagt op fra din lejlighed, og så kan du lige så godt slå op med kæresten og flytte fra byen.
Så bor du tre år på 16 m2, mens du er på dagpenge, arbejder lidt på kontor, er pædagogmedhjælper og tror, du skal ind på Forfatterskolen. Det kommer du imidlertid ikke.
3. Stift familie – det vil du ikke fortryde
Derefter flytter du til København, fordi du har mødt den person, du vil have børn med. Det går der en del år med, og så kan du prøve dig frem med uddannelse og jobs imens.
Uanset hvad: Børn bliver det bedste i dit liv!
4. Tag den uddannelse, du har mest lyst til
Nu er du ikke længere skoletræt, så du tager nogle enkeltfag på Niels Brock, har nogle jobs som regnskabsassistent og går i gang med Merkonom, fordi du tror, du skal læse regnskab, men det viser sig, at Innovation & entreprenørskab er meget mere spændende.
Et af enkeltfagene var italiensk, og det får du brug for, når du 10 år senere bliver ansat i et italiensk firma. Merkonomuddannelsen får du gavn af, når du flere år senere vælger at blive selvstændig.
Altså: Tag den uddannelse, du har lyst til. Vi ved ikke, hvad du skal bruge den til, men du finder nok på noget.
5. Skift spor, så snart du får chancen
Efter endt barselsvikariat som lønningsbogholder (nok det værste, du har udsat dig selv for!), får du tilbudt at taste CV’er ind i en database dagen lang eller et flapsy-hapsy-job som projektkoordinator i afdelingen for organisationsudvikling, og det er jo et svært valg.
Efter et år med lidt tilfældige opgaver, har du også været arkitekt på virksomhedens jobportal og hjulpet rekrutteringsafdelingen med deres jobannoncer, så da en af konsulenterne tager orlov, får du tilbudt et job som rekrutteringskoordinator og bliver venligt sidemandsoplært af en ældre kollega.
Det bliver du superglad for, fordi du både skal skrive jobannoncer mm., snakke med mennesker og arbejde med test.
6. Tag den uddannelse, du er nødt til at tage og gør karriere
Efter endnu en barsel trænger du helt vildt til at bruge dit hoved igen, og endelig begynder du på den der HD i Organisation & ledelse, du har skubbet foran dig. Da du først er kommet i gang, er det faktisk fint, og børnene får lov at være sammen med deres anden forælder – uden at du er der til at blande dig. 😉
Så gør du karriere som Human Resource Manager i forskellige internationale virksomheder.
7. Sørg for at blive sagt op
Et travlt lederjob er ikke særligt børnevenligt, og igen er du heldig at blive fyret, da du ikke lige har kemi med den nye adm. direktør. I bliver enige om en fratrædelsespakke, og det giver dig både tid til at være sammen med dine børn og mulighed for at skrive den HR-fagbog, du gerne selv ville have læst, inden du blev HR Manager.
Efter at have hygget dig med det et års tid, får du endnu et job som HR Manager. Det skulle du nok have sagt nej tak til, men det kunne du først se bagefter. Heldigvis holder det kun et år, og så er du til gengæld mere end klar til at blive selvstændig.
8. Start dit eget firma – i din særlige niche
Her tror du så, du skal tilbyde HR til små og mellemstore virksomheder, men finanskrisen er stadig ikke ovre, og dels er der mange andre tidligere HR-chefer, der har fået samme idé, dels aner de der SMV’er ikke, hvad de skal bruge HR til. Så hører du en tele-konference om de 3 største fejl selvstændige gør og beslutter dig for, at du vil tilbyde:
Personlig udvikling for de 10 % bedst begavede og/eller særligt sensitive
I samme måned læser du om impostor-fænomenet første gang, og det er åbenlyst, at det da må være noget, som netop din målgruppe kæmper med. Det viser sig at være rigtigt.
9. Gå med på andres forslag, vær åben og vedholdende
En måned før har en journalist i dit netværk foreslået dig at skrive kronikker eller klummer til aviser. Du skriver to tekster, får feedback, skriver om og sender til Berlingske og Jyllands-Posten. Dem hører du absolut intet fra.
En lørdag to måneder senere er du til en rund fødselsdag, hvor du kommer til bords med en anden journalist. Efter midnat erklærer han:
Du skal skrive til mig!
Det gør du så om mandagen, og du kan jo lige så godt vedhæfte de der to tekster… Tirsdag svarer han, at han sgu er meget begejstret, og han har sendt det videre til deres blogchef Agnete. Torsdag efter et netværksmøde på Ejby Industrivej, hører du telefonbeskeden, ringer tilbage… og inden du er cyklet hjem, er du blevet antaget som erhvervsblogger på Jyllands-Posten.
I påsken – i sommerhus med familien – skriver du kladder til flere indlæg, som du printer og tager med til mødet med Agnete. Hun er meget positiv:
Jeg har aldrig haft møde med en blogger, der var så velforberedt.
Fra da af skriver du næsten hver uge et nyt blogindlæg, og to år senere er din blog den 4. mest læste af Jyllands-Postens blogs. Selvom du stopper der, kan du jo fortsætte med at blogge på dine egne sites.
Læs mere på Belastendebegavet.dk/Blog
10. Forstå dit impostor-kompleks og gør noget ved det
Mens du var HR Manager, havde du masser af selvtillid, fordi din uddannelse og baggrund jo passede til dit job. Som selvstændig har du ikke længere noget at gemme dig bag, og du får komplekser over hverken at være coach eller psykolog. Måske skulle du alligevel have været stræber på gymnasiet, så du kunne have læst psykologi?
Det virker også heldigt og tilfældigt, at du er blevet blogger. Samme forår mødes du med en tidligere gymnasieven, som har været blogger og gerne vil være det igen:
Jeg har prøvet flere gange, men de vil ikke antage mig!
Først da, går det op for dig, at du måske har en form for talent. At der er noget du kan og måske ligefrem er god til.
Mht. uddannelsen, tager du 5 af 12 semestre på Jung Instituttet, før du finder ud af, at du ikke skal være terapeut, men derimod forfatter og formidler. Du holder dig ajour med forskningen i impostor-fænomenet, skriver over 50 blogindlæg om emnet, holder foredrag og workshops, ligesom du sammen med en af dine over 100 impostor-ramte klienter skriver den første bog på dansk om impostor-komplekset.
Med andre ord: Der er flere måder at opnå høj faglig ekspertise på et felt.
11. Sig ja til at komme med i Go’morgen Danmark
Når du så en mandag formiddag bliver ringet op af Yasemin fra Go’morgen Danmark, der spørger, om du vil komme ind i studiet i Tivoli næste morgen… så spørger du lige, om det er muligt andre dage. Da det ikke er muligt, bliver du enig med dig selv om, at du nok godt kan udskyde din aftale med en kunde kl. 9, så du kan møde op derinde kl. 7.25. Det er godt nok forfærdeligt tidligt, men okay. Den ene gang. Det går nok.
Og så siger du ja, til at komme i Go’morgen Danmark og få din TV-debut.
Derefter går du selvfølgelig i gang med at forberede dig, så du på en enkel og letforståelig måde kan formidle det budskab, du kan tale om i timevis.
Her får du nemlig kun ca. 2 minutter til at fortælle om impostor-komplekset – på en måde hvor flest muligt kan genkende og forholde sig til det.
Ellers benytter du lejligheden til at snakke med det søde menneske Sigurd Barrett og forære ham bogen Impostor-komplekset – slip dit faglige mindreværd. Efter indlægget giver han dig et kram, du ikke helt er forberedt på.
Du får også udvekslet smil med den følsomme rapper Kasper, der flagrer omkring, og snakket lidt om at være forfatter med Sara Ejersbo, som bliver sminket samtidig med dig.
Alt i alt var det en dejlig oplevelse, og dem kan du ikke få for mange af. Så husk at sige ja, når du bliver spurgt. 😉
P.S. Her kan du i øvrigt prøve impostor-testen.