Så skal du ikke fortvivle, for måske er det slet ikke det, der driver dig. Måske har du mere brug for at definere en enkel vision eller et konkret mål. Hvis du har mest af det stabile eller det svingende præstationsmønster, så er det nemlig ikke passionen, der driver værket.

 

Når pligten kalder

Hvis du har (mest af) det stabile præstationsmønster, kan det være svært at finde din passion, men det gør ikke noget, for det er ikke passionen eller det personlige engagement, der får dig til at gå på arbejde hver dag eller være tilfreds med dit liv.

Med det stabile præstationsmønster er du mest drevet af PLIGT, samvittighed og ansvarsfølelse.

Du leverer en stabil indsats hver dag, går bare i gang med arbejdet, når du møder ind, og foretrækker klart, hvis du kan planlægge og fordele arbejdsopgaverne, så du har jævnt lige meget at lave hver dag. Kvalitet, service, administration, planlægning og organisering er sandsynligvis noget, du er god til og kan lide at arbejde med.

Med det præstationsmønster, kan det nogle gange være svært at finde ud af, hvad du egentlig brænder for eller vil med dit liv og din karriere. Det kan være tilfældigheder og muligheder for andre udfordringer, der har styret dit arbejdsliv og ført dig fra job til job, uden at du selv har haft en plan eller specifikke karriereambitioner.

Du kan med fordel definere en inspirerende vision eller et klart og langsigtet mål for, hvor du gerne vil være om nogle år. Hvis du eksempelvis er i gang med et studium, kan du beslutte dig for at gennemføre det på normeret tid og med et bestemt gennemsnit, som er realistisk for dig. Så har du et pejlemærke ude i horisonten at gå efter og støtte dig til, hvis du skal træffe svære beslutninger, men grundlæggende giver det dig ro og tilfredshed at fokusere på de opgaver, du skal have løst i dag og i denne uge.

Din pligtfølelse og samvittighed i forhold til aftaler betyder væsentligt mere, end om du er passioneret.

Du har brug for at vide, HVAD du skal. Helst hver dag.
HVAD ER DIN PLIGT?

 

Når du vil nå dine mål

Hvis du har (mest af) det svingende præstationsmønster, er det heller ikke passionen, der får dig til at toppræstere. Derimod kan du have konkurrencer kørende med dig selv og dine kolleger – uden at de ved det – fordi det ansporer dig til at knokle ekstra på og forsøge at vinde.

Med det svingende præstationsmønster, er det mest VILJE, mål og deadlines, der får dig til at yde dit ypperste.

Det er især viljen til at nå deadlines og vinde konkurrencer, der kan få dig til at tage dig ekstra sammen og give alt, hvad du har. Når det virkelig gælder, sætter du en sidste slutspurt ind.

Med det svingende præstationsmønster kan der være opgaver og projekter, du har svært ved at tage dig sammen til at få gjort, især hvis der ikke er en deadline. Det er altid sjovere, når tingene haster, det brænder lidt på og alt er småkaotisk omkring dig – så er du i dit es og kan toppræstere.

Du kan med fordel formulere et SMART-mål:

  • Specifikt
  • Målbart
  • Attraktivt/ambitiøst
  • Realistisk
  • Tidsbegrænset

Eller mere enkelt et KK-mål : Konkret og Kortsigtet.

Hvad vil du opnå inden en bestemt dato? For eksempel inden udgangen af i år. I forhold til din jobsituation. Eller måske privat.
HVAD VIL DU?

 

Når lysten driver værket

Hvis du har (mest af) det springvise præstationsmønster, så er det til gengæld helt på sin plads at forholde dig til, hvad du egentlig brænder for, og hvad der tænder din passion. Pligt og mål virker nemlig ikke for dig.

Med det springvise præstationsmønster, er du mest drevet af LYST, passion, personligt engagement og mening.

Når du har det springvise præstationsmønster, er det meget enten eller og sjældent den gyldne middelvej. Det er vigtigt for dig, at du kan se et formål eller en mening med dit arbejde, fordi det er afgørende for, om du kan engagere dig i det.

Hvis du bliver presset på tiden og ikke har mulighed for at fordybe dig i opgaven og komme i flow, kan det også være svært for dig at præstere dit bedste. Du har brug for sammenhængende, uforstyrret tid, og der kan være bestemte tidspunkter af døgnet, hvor du er mest effektiv – desværre ikke altid inden for normal arbejdstid. Derfor kan du også kæmpe med overspringshandlinger og nærmest konstant dårlig samvittighed.

Når du skal finde din passion og identificere meningen med dit arbejdsliv, skal du nogle gange helt tilbage til din barndom og ungdom, tilbage til dengang hvor det var lysten, der drev dig. Nogle gange har lysten og passionen fået lov til at fylde og styre dit valg af uddannelse, andre gange har du været tvunget til at opgive det, tage en uddannelse og forsøge at passe ind i et job, der slet ikke er dig.

Det er oftest afgørende for dig at vide HVORFOR, du skal løse en bestemt opgave.
HVAD HAR DU MEST LYST TIL?

Derefter kan det være nødvendigt at finde ud af, hvad du skal leve af, og hvordan du kan finansiere at realisere din drøm.
MEN: Skal din passion også være dit job? Eller vil det spolere dit engagement, at passionen bliver en pligt?

 

Test selv dit PRÆSTATIONSMØNSTER

Vil du vide mere om præstationsmønstrene, kan du skrive dig op til en serie mails via formularen nedenfor.

Eller du kan booke et foredrag: Få succes og undgå stress – kend dit præstationsmønster 

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading