I mange større virksomheder er der stort fokus på talent management, talentudvikling og karriereveje for high performere. Alt imens de begavedes potentiale bliver overset eller bare forsømt.

 

Talent er ikke det samme som potentiale

Talent er evner, der allerede er identificeret og ved at blive udviklet. Det er her Rasmus Ankersen og diverse HR-udviklingskonsulenter træder til med uddannelse, coaching, udviklingsplaner og multimange timers træning, så den håbefulde unge sportsudøver eller medarbejder på sigt kan blive et unikt talent.

Talent er det åbenlyse, det der springer i øjnene og gør, at en person gør sig positivt bemærket med sine præstationer. Inden for sport, kreativitet, ledelse eller hvad som helst. Det kan ses og derfor udvikles. Det kan bearbejdes og kultiveres. Det kan måles og styres. Så virksomheden, klubben eller institutionen kan få gavn af at investere i det. Investeringen giver løbende afkast, så det er fornuftigt at investere i talenterne.

Potentialet er det, der kan blive til et talent. Måske. Hvis det bliver opdaget. Og forløst. Potentialet er latent. Muligt, men endnu ikke aktuelt. Det ligger som et kim i den enkelte. Der skal næres og plejes. Eller som en sovende side af personligheden. Der skal vækkes.

 

Det oversete potentiale og perfektionisterne

Det største potentiale findes hos de 10% bedst begavede, og de fleste virksomheder fokuserer enøjet på at udnytte talenterne hos de højt præsterende blandt de normalt begavede eller nok nærmere de kvikke normalt begavede. Måske med undtagelse af de forskningsbaserede og virkeligt innovative virksomheder.

Nogle af virksomhederne driver nærmest rovdrift på de talentfulde medarbejdere. Især de perfektionistiske af dem kommer til at lide under det, brænder ud eller får stress. Fordi det er et kæmpe mentalt pres at blive udnævnt til talent, high performer eller forfremmet før erfaringen kan bære ansvarsbyrden.

Alt imens de begavede medarbejdere underpræsterer og mistrives, fordi de savner mening med deres arbejde og har så meget at byde ind med, der aldrig bliver bragt i spil. Skønne spildte ressourcer.

Om det er en god investering? Det vides ikke. Ham, der er for genert og bange for at fejle og derfor altid skynder sig at aflevere bolden til bulderbassen, der tordner solo ind i det andet holds forsvar og bliver stoppet, kunne han, der aldrig selv skyder på mål, blive en talentfuld fodboldspiller? Det ved man jo ikke. Men underligt nok kan han pludselig blomstre op, tage chancer og spille helt forrygende den dag, hvor bulderbassen er syg, er blevet udvist eller rykket op til holdet over…

Læs også:
4 grunde til at virksomhederne ikke bruger de begavedes potentiale bedre
Opdag potentialet og brug talentet
Fremtidens råstof – kender du dit potentiale? – eller dine medarbejderes potentiale?

 

Har du et potentiale?

Da jeg skrev på en kommende bog om potentialeudvikling, benyttede jeg mig af at kunne tage det op i Facebook-gruppen Potentialefabrikken – for at høre, om de havde særlige ønsker til emner, jeg skulle skrive om i bogen. Kort efter havde jeg 9-10 emner, der enten kunne blive afsnit i bogen eller inspiration til kommende blog indlæg. Tager meget gerne imod flere.

Og så slog det mig, hvad der er de begavedes største frustration: Potentialet!

Fornemmelsen af at have meget mere at byde ind med, end det du har mulighed for. At rumme noget mere. At kunne meget mere, end det, du får lov til at gøre. Kreative ideer og ukonventionelle løsningsforslag, der aldrig kommer længere end til den introvertes snørklede tankerækker. Alt det, der aldrig bliver sagt, aldrig får form, aldrig bliver udført.

Alt det potentiale, der går til spilde! Fordi det bare er en diffus og ubestemmelig fornemmelse hos den enkelte.
Genkender du det?

 

Læs også:
Ubevidst begavet – vil du udvikle dit potentiale?
8 grunde til at begavede ikke bruger deres potentiale
8 grunde til manglende brug af potentialet – fortsat

 

Oprindeligt udgivet på Ann C. Schødts blog på Jyllands-Posten. Let revideret her.

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading