Barn af psykopat – hvordan præger det?

I det udmærkede program “Din psykopat!” fortæller lægen Charlotte og komikeren Geo om deres opvækst med psykopatiske fædre og de følgevirkninger, det har fået for dem i deres voksenliv.

Det minder meget om de fire ting impostor-ramte personer ofte har oplevet i deres opvækst ifølge Bussottis[1] forskning:

 • Manglende eller ringe støtte mellem familiemedlemmerne
 • Manglende eller begrænset åbenhed omkring følelser
 • Høj grad af udtrykt vrede og konflikter i familien
 • Høj grad af regler, kontrol og procedurer som styring af familiens adfærd

Især Charlotte gav udtryk for, at hun følte sig meget alene med sine oplevelser og ikke kunne snakke hverken med moren eller andre om det. Både hun og Geo oplevede, at selvom faren havde haft urimelige raseriudbrud og været voldelig, så talte man ikke om det, og dagen efter lod faren, som om ingenting var hændt. Det passer med psykopatens manglende evne til at se sine egne fejl, angre eller fortryde. Lige så lidt som at tage ansvar for egne handlinger, tage hensyn til andres følelser endsige hensyn til andre i det hele taget.

Læs også: Hvad er koblingen mellem høj IQ, sensitivitet og impostor-fænomenet?

 

“Jeg ligner jo min far!”

Siden jeg begyndte at arbejde med personlig udvikling for de 10 % bedst begavede og/eller særligt sensitive i februar 2012, har jeg mødt og talt med over 100 impostor-ramte, hvoraf mange har været blandt de mere end 80, der har været i forløb. Andre 100’er har deltaget på impostor-workshops eller hørt foredrag om det.

Noget af det, jeg har hørt gå igen, er, at de har manglet en god rollemodel i deres opvækst. De har typisk set på deres ene forælder og tænkt “Sådan er jeg ikke” og på den anden forælder “Og sådan vil jeg IKKE være!”  Den sidste bemærkning kunne meget vel være knyttet til en mere eller mindre psykopatisk forælder.

I udsendelsen fortæller Charlotte også, at hun ligner sin far. At hun var en kvindelig udgave af ham. At hendes mor ovenikøbet havde sagt til hende “Du ligner din far!” – og det var ikke ment som en kompliment. Da hun taler med sin psykolog om det, får hun nuanceret det mere.  For selvom hun ligner ham fysisk og har været optaget af sport og atletik ligesom ham, og hans værdier og normer selvfølgelig har præget hende, så er hun også sig selv. Og hun vælger selv, om hun vil blive ved med at tale hårdt til andre.

Læs også: Sensitiv impostor: Er du bange for at ligne din far/mor? 

 

Vil du gentage eller bryde mønsteret?

Grundlæggende har du altid et valg: Du kan enten gentage mønsteret og blive en tro kopi af din forælder. Eller du kan vælge, at det stopper hos dig, fordi du ikke ønsker at bringe det videre til dine børn.

Det første sker ofte af sig selv, når du ikke bevidst og aktivt forholder dig til dine relationer, følelser og adfærd. I mindre skala har de fleste forældre oplevet, at de pludselig hører sig selv sige nøjagtigt det samme til deres børn, som de har hørt deres forældre sige til dem. Ups!

Men hvis du netop ikke ønsker at gentage mønsteret, kræver det stor bevidsthed og et solidt arbejde med dig selv og din personlighed. At du går i terapi, til psykolog eller måske vælger et udviklingsforløb (når/hvis du oplever, at det andet ikke virker for dig).

Det kan være usædvanligt svært at bryde mønsteret, og i de år, jeg har arbejdet med det, har jeg primært set at disse fire faktorer spiller ind og gør det svært at ændre:

 1. Din personlighed: Både der hvor du ligner og er forskellig fra dine forældre
 2. Dit mønster: Det er et adfærdsmønster eller en overlevelsesstrategi
 3. Dine relationer: Andre er med til at holde dig fast
 4. Din fremtid: Du kan ikke forestille dig, hvordan der er uden for din komfortzone.

Det kan du læse mere om her:

 

Hvordan kan du komme i gang med at bryde mønsteret?

 

Det første du kan gøre er at blive bevidst om din personlighed, dine følelser og din adfærd. Det virker ekstra godt, hvis du tager dig tid til at skrive dine svar ned – og gerne i hånden, da det aktiverer flere steder i din hjerne.

 • Hvordan ligner du din far/mor?
 • Hvordan er du forskellig?
 • Hvordan viste din far/mor empati?
 • Hvordan viser du empati for andre?
 • Hvilke hensyn tog din far/mor til dig?
 • Hvilke hensyn tog du til din far/mor?
 • Hvilke hensyn tager du til dig selv som voksen?
 • Hvordan vil du beskrive dit typiske reaktions- og handlingsmønster?
 • Hvad opnåede du ved at reagere og handle sådan?
 • Hvad var prisen for din overlevelsesstrategi?
 • Hvad vil du gerne have mere af i dit liv?
 • Hvordan vil du skabe plads til mere af netop det i dit liv?

God arbejdslyst og god vind på rejsen!

 

Læs også:

 

[1] Bussotti, C.: The impostor phenomenon: Family roles and environment. Doctoral dissertation, Georgia State University, 1990.

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading