Du kan blive til så meget…
Uanset om du er i 30’erne, 40’erne, 50’erne eller 60’erne, så er det aldrig for sent. For det handler ikke om, at du skal nå at gøre lynkarriere. Det handler om, at du skal være glad, når du vågner om morgenen. Og om, at du også er rimelig tilfreds med din dag, når du lægger dig til at sove.
Hjemme hos os plejer vi at sige om tidligere skolelærere, der har skiftet spor og er blevet musikere, forfattere, køkkensælgere eller noget helt fjerde:
Du kan blive til så meget, hvis du bare stopper i tide!
Og det gælder faktisk for alle – uanset uddannelse og branche. Det gælder også for dig.
Læs også: 5 enkelte trin til at skifte spor
Når dit første valg ikke er det rigtige – længere…
På en måde er det et urimeligt vilkår, at vi skal vælge uddannelse og erhverv, når vi er unge og uerfarne. For vi har slet ikke forudsætningerne for at vurdere, hvad der vil være det rigtige for os på sigt. Vi har drømme og håb og luftige forestillinger, der sjældent har særligt meget med den praktiske virkelighed at gøre.
Nogle har velmenende voksne omkring sig, der kan guide og vejlede dem. Andre må bare prøve sig frem.
Nogle gør som forældrene forventer af dem, uddanner sig og følger en på forhånd given retning. Andre dropper ud fra det ene studie efter det andet.
Nogle tager en uddannelse, som virker helt rigtig – på det tidspunkt – og kommer så senere i livet i tvivl. Andre flakker omkring mellem skiftende uddannelser og en lang stribe jobs.
Uanset hvad, handler det om, at du gør det, der føles rigtigt for dig. På nuværende tidspunkt.
Læs også: Har du fundet det rigtige job?
Er det du kan også det, du vil og har lyst til?
Hvis svaret er nej, bliver du nødt til at finde ud af, hvor der er uoverensstemmelser. Du kan f.eks. lave en helt enkelt analyse over plusser og minusser ved dit nuværende job. Der skal helst være mange plusser, som gør, at du kan lide at gå på arbejde, og højst et til to minusser, som trods alt kan leve med. Hvis balancen tipper, er det på tide at gøre noget ved det.
Det nytter ikke at ærgre dig over, at du måske har taget en ”forkert” uddannelse og sidder fast i et job, hvor lønnen er lidt for god til, at du har råd til at stoppe op og gøre noget andet. Det er ofte de ”gyldne håndjern”, som gør, at folk bliver ramt af boreout – og bliver mere desillusionerede og demotiverede for hver dag, der går i det drænende job. Det kan blive en negativ spiral, som går ud over både energien, humøret og livskvaliteten i det hele taget.
Prøv: Boreout-testen
Hvad driver dig?
I forbindelse med jobkonsultationen får du bl.a. feedback på de tre præstationsmønstre, som siger noget om, hvordan du får og bruger din energi, når du skal præstere, ligesom det er afgørende for, hvad der motiverer og driver dig.
Hvis du har mest af det svingende præstationsmønster, er du primært drevet af vilje, (tids)pres og konkurrence/resultater. Vilje til at vinde, nå dine mål og få tingene gjort – når det gælder. Pres kan drive dig til at tage dig sammen og give den en ekstra skalle, når deadline er tæt på, eller det hele bimler og bamler. Konkurrence – med dig selv eller andre – kan få dig til at anstrenge dig ekstra og skabe de ønskede resultater.
Hvis du har mest af det stabile præstationsmønster, er du primært drevet af pligt, ansvarsfølelse og samvittighed. Pligt til at løse de opgaver, du har fået, gennemføre det, du er gået i gang med og leve op til det, andre forventer af dig. Ansvarsfølelsen driver dig til at levere en indsats for fællesskabet og nogle gange måske påtage dig lidt for meget. Samvittigheden er vel at mærke den gode, når du leverer noget, du kan stå inde for og har gjort det, du skulle.
Hvis du har mest af det springvise præstationsmønster, er du primært drevet af lyst, passion og mening. Lysten til at give dig i kast med et bestemt projekt – og meget ofte netop manglen på samme, der får dig til at føle dig doven. Passionen og det personlige engagement, der flammer op som inspiration og begejstring og får dig til at gå all in og præstere langt ud over det forventede. Mening og et højere formål, du kan brænde for, og som kan få dig til at glemme alt andet, mens du er i flow og optændt af den hellige ild.
Det er dit præstationsmønster, der er afgørende for, om du står glad op om morgenen og glæder dig til at gå på arbejde, fordi jobbet passer til dig og det, der driver dig.
Test selv dit præstationsmønster
Hvilke muligheder og forhindringer er der for dig?
Her er vi nødt til at blive helt lavpraktiske og konkrete:
- Kan du skifte job inden for virksomheden?
- Hvordan er din økonomi, og hvilken fleksibilitet har du?
- Er der faglige kurser, der kan opgradere dine kompetencer?
- Kan du søge orlov, så du kan prøve noget andet af i en periode?
- Har du mulighed for at arbejde deltid, mens du f.eks. uddanner dig?
Hvis du er imellem jobs, kan det handle om jobpraktik og kompetenceudviklingsforløb, eller du kan undersøge muligheden for at arbejde som frivillig inden for et område, der giver mening for dig.
Blandt forhindringerne er der grundlæggende fire forhindringer hos dig selv:
- Din personlighed – lav selvtillid/lavt selvværd, manglende tillid til andre, perfektionisme osv.
- Dine relationer – du kan være styret af, hvad andre synes, du skal gøre eller ikke gøre
- Dine mønstre – her kan impostor-komplekset være et negativt tankemønster, der holder dig tilbage
- Din frygt – at du er bange for, hvad fremtiden vil bringe, når du ikke længere gør, som du plejer.
Den gode nyhed er, at dem kan du selv gøre noget for at ændre, og det har jeg specialiseret mig i at hjælpe med.
Prøv selv Impostor-testen
Hvordan gennemfører du din beslutning?
Du er i gang med at træffe et valg, der er præcist lige så vigtigt, som dét, du traf som ung. Forskellen er, at nu har du væsentligt bedre forudsætninger for at gøre det. Fordi du har både gode og dårlige erfaringer med i bagagen. Og du kender dig selv – dine styrker og begrænsninger – væsentligt bedre, end du gjorde dengang.
Derfor behøver du heller ikke kaste dig ud i det første det bedste. Du kan med fordel tage dig tid til at træffe din beslutning på et kvalificeret grundlag.
I den forbindelse skal du overveje følgende:
- Hvor vil du hen?
Find ud af, hvor du vil hen, og hvordan du kan komme derhen.
Hvis du ikke ved, hvor du vil hen, er alle veje lige gode – og du kommer ingen vegne. - Hvad vil det kræve?
Herunder hvad du minimum skal tjene i den periode, hvor du sadler om.
Hvordan kan du opkvalificere dig selv til det, du helst vil arbejde med?
Hvad har forhindret dig i at gøre det før? Hvad forhindrer dig evt. nu?
Hvordan kan du føre din beslutning ud i livet, og hvad det vil kræve i praksis? - Hvem kan du trække på?
Hvem vil du kunne støtte dig til, sparre med eller få relevant hjælp af?
Hvem har du i dit netværk, som arbejder med det, der interesserer dig? - Hvornår vil du gøre hvad?
Lav en overordnet og samtidig specifik plan.
Du får brug for deadlines, delmål og realistiske rammer for den næste del af din rejse.
Når du begiver dig ud i noget så stort i dit liv, kan MOD og VEDHOLDENHED være vigtige at få med på rejsen. Mod til at træffe beslutningen og vedholdenhed til at gøre alle de små og store ting, som det faktisk kræver.
Det vil være mig en glæde at hjælpe dig på vej – så du kommer i den rigtige retning, og der er større sandsynlighed for, at du kommer frem. Du kan altid booke en prøvesamtale, så vi kan tage en indledende snak om det.
God rejse!