– så det ikke er din perfektionisme, der kontrollerer dig!

I personlighedstesten viser perfektionisme sig typiske som:

 • Høj score på detaljer og/eller ordenssans – det er vigtigt for dig
 • Høj score på ansvarstagen – du påtager dig meget
 • Evt. lav score på positiv bedømmelse af andre – du gør hellere tingene selv

Perfektionisme kan være en stærk drivkraft og hjælpe dig til at nå dine mål, men det er også en hård herre, når den tager overhånd.

Bagsiden af perfektionismen kan være:

 • At du har ualmindeligt svært ved at prioritere og bevare overblikket, fordi alle detaljer synes lige vigtige
 • At du sjældent delegerer, fordi de andre ikke kan gøre tingene godt nok – efter din standard – så du alligevel ender med at skulle lave det meste om
 • At du påtager dig alt for meget efter devisen “hvis ingen andre gør det/tager ansvaret på sig, så må jeg jo gøre det!”
 • At du bruger for lang tid på at tjekke dig selv og andre, så du bliver presset på tiden op imod deadline
 • At du aldrig rigtigt bliver færdig med tingene, fordi der altid er mindst én detalje, der burde rettes eller gøres bedre
 • At det aldrig er godt nok, så du oftere er utilfreds end tilfreds
 • At du aldrig er god nok efter dine egne normer, fordi du helst skal være perfekt – til alt!

Konsekvenserne kan meget nemt blive:

 • At du arbejder alt for meget og dermed har for lidt tid til dig selv og din eventuelle partner/familie
 • At du nedprioriterer at få motion, søvn eller andre basale behov dækket med de negative konsekvenser, det så kan have for dit helbred og velbefindende
 • At du fokuserer for meget på fejl og mangler, så du i andres øjne bliver en kritisk pedant, de simpelthen ikke orker at høre på eller arbejde sammen med
 • At du påtager dig for meget arbejde, har for meget at se til på hjemmefronten og ikke lytter til dig selv, så du til sidst risikerer at få stress

Jeg gætter på, at du meget gerne vil undgå de negative konsekvenser af perfektionismen, men også at det er svært for dig, hvis ikke ligefrem umuligt at tøjle din perfektionisme. Fordi den fortæller dig, at du ikke er god nok, ikke har gjort tingene godt nok. Den giver dig en konstant dårlig samvittighed over det, som den synes, at du også burde have gjort eller skulle have gjort bedre.

Eller hvordan hænger det sammen for dig?

 

Tips til at tøjle perfektionismen

Her er nogle konkrete tips til, hvad du kan stille op med din indre perfektionist, så det bliver dig, der bestemmer og har kontrollen:

 • Sæt klare grænser for dig selv – helt konkrete og præcise grænser, som du forpligter dig selv til at overholde. Det kan f.eks. være, at du kun må arbejde over en dag om ugen, og at du de øvrige 4 dage går hjem til tiden. At du kun må bruge x timer på en bestemt opgave, og når du har gjort det, så afleverer du den. At rapporten kun må være på x sider. At du kun må tjekke dig selv 2 gange. Punktum!
 • Afstem forventninger med din chef – inden du går i gang med at løse opgaven. Hvad forventer din chef, at du gør? Hvornår er din chef tilfreds? Hvor megen tid vil det være rimeligt, at du bruger på opgaven? Mange chefter er tilfredse med 80% af, hvad en perfektionist synes er godt, så lad være med at spilde tid og energi på mere – ofte vil din chef foretrække, at du bruger din tid mere effektivt på andre opgaver.
  Hvis du er din egen chef, så må du skrive kvalitets- og tidskriterierne ned på forhånd og løbende registrere dit tidsforbrug, så det ikke skrider for dig.
 • Sænk overliggeren – bare en lille smule her og der. Prøv at vænne dig selv til, at du ikke absolut skal yde dit ypperste hver gang og inden for alt. Hvis du stiller høje krav til dig selv på jobbet, så må du slække på kravene derhjemme og leve med, at der når at komme nullermænd i krogene. Medmindre du eller dine nærmeste er allergiske over for husstøvmider, så dør I ikke af, at hjemmet ikke er sterilt og sprit-rent hele tiden.
 • Skab et rum for afslapning – hvor du ikke må foretage dig noget som helst målbart. Gå en tur, dyrk yoga, mediter eller tag dig en lur. Giv dig selv en pause – du trænger helt sikkert til den!
 • Find et afgrænset område for perfektionismen – hvor det er helt ok, at du giver den gas. Det kan være din frimærkesamling, korrekturlæsning, vasketøjet, dit værksted, flue-binderi eller et andet håndarbejde, hvor du giver dig selv lov til at nørde igennem og være lige præcist så perfektionistisk, detaljeorienteret og kvalitetsbevidst, som du har behov for at være. Lad det være dit private rum for din perfektionisme, og forsøg så at holde den i det rum.
 • Sig pyt! Fejl er menneskelige, så bær over med både dig selv og andre. Græd ikke over spildt mælk og lad være med at gå ned i kulkælderen, fordi du har begået en fejl, som du kan ærgre eller skamme dig nok så meget over. Se den i øjnene, sig undskyld, hvis det er gået ud over andre, ret fejlen og kom så videre med dit liv!
 • Ros dig selv hver gang du begår en fejl – fordi hver en lille fejl er en mulighed for at lære, og det er en lille forsigtige sejr i din indre kamp med perfektionismen. Skriv dem evt. ned, så du en gang om måneden kan gøre status. Skriv også de ting ned, der lykkes for dig – som regel er den liste meget længere, men du kan have en tendens til at fokusere på hullet i stedet for at se hele den herlige ost. 🙂

God arbejdslyst!

Læs også:
Er du perfektionist eller ramt af impostor syndromet?
Har du det ambivalent med ros?
Er du en sensitiv perfektionist?
Sådan tackler du en perfektionist – for ledere

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading