Det forkerte match: Du har sikkert på et tidspunkt oplevet, at organisationen blev ændret og den chef, du havde et godt samarbejde med, blev forfremmet eller fik job i en anden virksomhed, så du fik en ny chef, du ikke selv havde valgt. I havde ikke valgt hinanden, men fra da af var det en væsentlig del af jeres jobs at samarbejde. Og det spillede bare ikke. For nogen af jer.

 

Hvordan ved du, at du har fået den forkerte chef?

I starten er det måske ikke så tydeligt, og du kan være tilbøjelig til at slå det hen. Fordi chefen er ny og lige skal ind i tingene. Fordi det nok bare er dig, der savner din tidligere chef. Du kan argumentere med dig selv og forsøge at overbevise dig selv om, at det bliver bedre.

Men måske bliver det tværtimod værre…

Du begynder at miste motivationen. Er mere træt og irritabel, når du kommer hjem fra arbejde. Du vrisser ad din partner, råber ad dine børn – og får dårlig samvittighed over at gøre det. Du har ikke lyst til at stå op om morgenen, men skal tvinge dig selv ud af sengen. Måske får du ondt i maven, bliver syg, føler dig utilpas og uoplagt.

Når du er sammen med din chef registrerer du flere og flere ting, der trækker i den forkerte retning – væk fra det gode samarbejde. Jeres kommunikation er anstrengt eller ligefrem dårlig. I misforstår hinanden. Du laver flere fejl og bliver bebrejdet. Måske bliver du ikke inviteret med til møder, hvor chefen vælger at involvere andre i de projekter, du før var en del af. Du får færre udfordringer. Flere kedelige opgaver.

Og det kan være svært at sætte fingeren på, hvad der egentlig er galt. Det fungerer bare ikke.

Læs også: Min chef forstår mig ikke

 

To til tango

Hvis du har en oplevelse af, at der er noget galt i jeres relation, kan du være ret sikker på, at du ikke er den eneste, der har den oplevelse. Det har din chef også.

Hvis kemien mellem jer ikke er god, påvirker det både kommunikationen og samarbejdet. Negativt.
Hvis du ikke har tillid til din chef, har han/hun nok heller ikke tillid til dig.
I er to om den skæve tango, hvor I ikke kan finde samme takt og kommer til at træde hinanden over tæerne.

Det kan også være, at din chef opfatter dig som en konkurrent eller trussel. Selv om du ikke synes, at du er det eller gør noget, der kunne tyde på det. Nogle gange spiller intelligensen nemlig ind.

Læs også:

 

Hvad er den rigtige chef for dig?

Denne lidt dårlige oplevelse kan være en ideel mulighed for dig for at blive bevidst om, hvad en god chef er for dig.

Du kan med fordel gå analytisk og systematisk til værks:

  • Del et stykke papir op i to kolonner, en kolonne til de positive sider og en kolonne til de negative sider
  • Tænk tilbage på de forskellige chefer (og undervisere), du har haft og noter alle de positive og negative træk, handlinger og andre ting, du kan komme i tanke om
  • Slut af med at vurdere din nye chef

 

Hvad kan du gøre ved det?

Hvis din nye chef mest lander i den negative kolonne, så er der ingen grund til at trække pinen ud. For det er sikkert en dårlig oplevelse for jer begge.

Især hvis du er særligt sensitiv er det vigtigt at handle, for så kan det ramme dig ekstra hårdt og tage dig væsentligt længere tid at komme over.

Her er nogle forslag til, hvad du selv kan gøre ved det:

Dialog:

Sæt et møde op med din chef og forsøg at få en dialog – hold bolden på din egen bane ved at beskrive DIN oplevelse af jeres samarbejde og relation i øvrigt. Spørg ind til din chefs oplevelse og forventninger til dig. Nogle gange kan det handle om, at I er kommet skævt fra start og din chef havde nogle ønsker og forventninger, der ikke blev udtalt. Andre gange kan det være jeres personligheder, der ikke passer sammen.

Søg væk:

Se dig om efter andre jobs enten internt i organisationen eller eksternt. Gør det i god tid, så du ikke kommer til at virke panisk for at slippe væk. Det er en ærlig sag at sige, at du ikke har god kemi med din chef, og så behøver du ikke at tale mere om det, men kan tale om det job, du har søgt.

Flyt fokus:

Ofte tager det længere tid at finde noget andet, end du lige kunne ønske dig, så indtil det lykkes, kan det hjælpe dig at flytte fokus væk fra chefen og hen på de kolleger, opgaver og andre elementer, du stadig sætter pris på i dit job. Så du ikke kører dig selv ned på det, men overlever og bevarer din integritet.

Fratrædelse:

Forsøg at få en fair fratrædelsesaftale, så I kan skilles på en god måde. Det forudsætter, at I er enige om, at det ikke skal være jer, og at det er bedst for begge parter at hjælpe dig videre.

Husk, at du ikke er den eneste, der oplever det. Tværtimod er det noget næsten alle oplever i løbet af deres karriere og arbejdsliv. Få det bedste ud af situationen og kom videre.

God vind på din videre rejse!

Tjek også Imellem jobs

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading