Vil du ansætte dygtige og begavede medarbejdere, der kan tænke selv og kun behøver at få tingene at vide en gang?
Medarbejdere, der hurtigt kan sætte sig ind i nye og komplekse opgaver og arbejdsområder?
Som sætter en høj standard og konstant arbejder på at forbedre, optimere og løse opgaverne så effektivt som muligt?

Så skal du bevidst vælge medarbejdere med en høj IQ.

Her deler Ann C. Schødt sine erfaringer fra rekruttering, test og karriererådgivning siden 1999, fra jobs som Human Resource Manager i flere internationale virksomheder fra 2003-2011 samt udvikling af potentialet hos de 10 % bedst begavede siden 2012. Hun er i øvrigt selv blandt de 3 % bedst begavede, så hun deler også af egne erfaringer fra 30 år på arbejdsmarkedet.

 

Hvordan tiltrækker du dygtige og begavede medarbejdere?

Hvis du vil tiltrække de dygtige og begavede medarbejdere, skal jobopslaget selvfølgelig byde på interessante udfordringer og udviklingsmuligheder, men det kan alt sammen være ligemeget, hvis I ikke er i stand til at leve op til det, når først medarbejderen er ansat. For så er der stor risiko for, at det ikke holder ret længe og i øvrigt bliver en dårlig oplevelse for alle parter (også kollegerne).

At ansætte en begavet medarbejder svarer til at købe en dyr sportsvogn: Det kræver et sted, hvor den kan få lov at køre stærkt!

For at spare tid, rekrutteringsbudget og især de sure lærepenge kan du derfor med fordel overveje og ærligt vurdere en række faktorer:

 • Opgaverne/projekterne
 • Din egen ledelsesstil
 • Afdelingen medarbejderen skal være en del af
 • Virksomhedens struktur og kultur
 • Karriere- og udviklingsmuligheder

 

Opgaver og projekter til begavede medarbejdere

I princippet findes der ikke forkerte opgaver til begavede medarbejdere, hvis der bare er tilpas mange og vidt forskellige af dem.

MEN når du nu har investeret i en sportsvogn, så vil det i sagens natur være lidt spild, hvis du kun bruger den til at ligge og trille i kø sammen med alle de andre biler.

De bedste opgaver til begavede medarbejdere er komplekse, varierede, svære at gennemskue og løse. Gerne kombineret med små, hurtige eller enkle opgaver, der kan bruges som opvarmning eller pausebeskæftigelse.

Det kan være store, tilsyneladende umulige projekter, nye områder, der skal undersøges og produkter/ydelser, som skal udvikles. Gerne noget, der giver mening at få løst, men som ingen før har haft succes med at gøre.

 

Hvordan skal du lede de begavede medarbejdere?

Det er klart en fordel, at du selv har en høj IQ, så du kan følge med og svare på nogle af de mange spørgsmål, de kommer til at stille dig. Derudover når du meget langt med empati og stor menneskelig rummelighed, skarp retfærdighedssans og ordholdenhed. At det, du siger, også er det, du gør. Og at der hos dig ikke er så langt fra tanke til beslutning og handling.

Lad frem for alt være med at tro, at du kan lede de begavede medarbejdere, ligesom du leder de andre. Det kommer der sjældent noget godt ud af.

Prøv i stedet med principperne i Ferrari-ledelse:

 1. Plads til at køre stærkt
 2. Klar forventningsafstemning
 3. Frihed under ansvar (frem for kontrol!)
 4. Støtte til at prioritere og organisere
 5. Hjælp til at træffe beslutninger
 6. Situationsbestemt ledelse og udvikling
  – skift imellem rollen som mentor, coach, ressource og boss.

Vær i øvrigt forberedt på, at de begavede medarbejdere kan have en god dialog med din chef eller direktører højere oppe i organisationen. Det ligger der ikke noget i, for de fleste begavede er totalt usnobbede og glemmer alt om hierakiet, når de møder et interessant meneske, som lige så vel kan være fra “en på gulvet”.

Læs mere her:
Sådan leder du dine begavede medarbejdere
Sådan leder du medarbejdere, der er klogere end dig (Lederweb)

 

Afdelingen medarbejderen skal være en del af

Inden du anskaffer dig en Ferrari, skal du kaste et ærligt og realistisk blik på resten af vognparken. Vil den nye medarbejder skille sig for meget ud? Vil der kunne opstå misundelse, intriger og konflikter? Af hvilken slags, og hvad kan du gøre for at imødegå det?

Det optimale er, at der er mindst to sportsvogne i vognparken – så de kan få lov at følges ad eller køre lidt om kap.

 

Organisationen & kulturen

De dygtige og begavede medarbejdere trives bedst – og er dermed mest effektive for pengene – når strukturen er flad, uformel, ubureaukratisk og uden for mange procedurer, lange beslutningsgange og politiske agendaer.

Kulturen skal helst være præget af ærlighed og retfærdighed. “What you see is what you get” er en klar fordel, fordi de ellers vil bruge unødig megen tid og energi på at forsøge at spille et spil, der hverken interesserer dem eller giver mening. Hellere meget højt til loftet og plads til at tænke ud af boksen og prøve noget nyt.

 

Karrieremuligheder

Endelig skal der være forskellige muligheder for at gøre karriere – projekt-, leder-, specialist- og ekspertveje – og udvikle sig både fagligt og personligt.

Frem for alt på opgaveniveau, fordi deres stejle indlæringskurve gør, at de hurtigt kan sætte sig ind i nyt, men også hurtigt kommer til at kede sig, fordi opgaverne bliver rutine allerede efter to gang.

Læs også:

 

Book foredraget:

 

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading