Et af de væsentlige kendetegn ved impostor-fænomenet er, at man ikke kan se sine egne evner, talenter eller sin succes, men derimod er tilbøjelig til at fokusere på det, man ikke kan, den viden og de kompetencer, man ikke har. Og så kan det blive ekstra svært at skulle sælge sig selv til en jobsamtale.
Præcist det har jeg skrevet om her:
Impostor-fænomenet – “Jeg kan ikke sælge mig selv!”
Prøv selv Impostor-testen
Efter besvarelsen får du også muligheden for at skrive dig op til det særlige nyhedsbrev med tips til at håndtere og minimere impostor-følelserne. Det er en serie mails, du ikke får andre steder – vel at mærke gratis og uforpligtende. Du kan også skrive dig op til det via den violette formular på denne side.
Dagens blogindlæg er et svar til en impostor-ramt læser, der spurgte:
Hvordan ‘sælger’ man sig selv bedst, hvis man er impostor-ramt og tvivler på eget talent?
Det korte svar: Du er ikke en salgsvare.
Det uddybende svar:
Stop med at tro, at du skal gøre ligesom alle andre, og hold op med at tro, at du er en vare, som der sikkert ikke er nogen, der vil købe alligevel, fordi du ikke er lige så dygtig/talentfuld/intelligent/selvsikker som dem, du sammenligner dig selv med.
Og frem for alt: Hold op med at sammenligne dig selv med andre!
Det ved jeg godt, at du ikke kan lade være med, for det er en del af kernen i impostor-fænomenet. Men hvis du absolut skal blive ved med det, så skal du sammenligne dig med nogen, der er på præcist samme niveau, har præcist samme uddannelse, erfaring og øvrige forudsætninger, som du har.
Du skal med andre ord forholde dig til fakta.
Og du skal øve dig i at acceptere dig selv præcist som du er. Jeg ved godt, at det er supersvært for impostor-ramte, og det er derfor, jeg skriver, at du kun skal øve dig. Du skal ØVE dig i at ACCEPTERE DIG SELV.
En anden vigtig del af dén øvelse går også ud på at mærke efter, HVAD DU VIL OG HAR LYST TIL.
Mange impostor-ramte er nemlig tilbøjelige til at tilpasse sig andres krav og forventninger til dem, så de mister kontakten med sig selv og faktisk ikke helt ved, hvad de vil eller har lyst til.
Måske er det noget helt andet end det, du har uddannet dig til. Noget helt andet end det job, du har eller havde, fordi du ikke troede, at du kunne få dit ønskejob.
Næste trin er at beslutte dig for, hvad det, du kan, er værd.
Du kan tjekke din løn her: https://www.jobindex.dk/tjek-din-loen – og husk, at du ikke behøver at ligge i den nedre ende af statistikken.
Lad være med at søge de jobs, hvor du kan det hele fra dag 1, for så kommer du bare til at kede dig fra dag 2 eller 3.
Så er der kun et trin tilbage: Gør det!
De 6 trin til at ‘sælge’ dig selv til jobsamtalen
- Hold op med at sammenligne dig med andre
- Øv dig i at acceptere dig selv, som du er
- Find ud af, hvad du helst vil arbejde med, hvis du har frit valg på alle hylder
- Skriv en faktuel og objektiv liste over dine kompetencer, erfaringer mv.
- Beslut dig for, hvad dit bidrag til en virksomhed er værd, eller hvad du skulle have i løn, hvis du selv kunne bestemme (eller din partner, hvis det bud er højere)
- Go for it!
Held og lykke og masser af god medvind på din rejse til ønskejobbet.
Her kan du læse nogle af de andre blogindlæg om impostor-fænomenet.