Impostor-ramt: “Har alle det ikke sådan?”
Nej, det har de ikke. Og heldigvis for det, for det kan være både hæmmende og ubehageligt at være ramt af impostor-komplekset. Men der er rigtigt mange, der oplever elementer af det. Ofte bliver det imidlertid forvekslet med perfektionisme og det at stille høje krav til sig selv.
Sidst jeg blev klippet, fortalte jeg min frisør om vores nye bog – Impostor-komplekset – hvortil hun straks svarede, at det kendte hun godt.
Det rammer også børn. Sådan har min datter det!
Og så fortalte hun, hvordan hendes datter havde kasseret en tilsyneladende fin tegning, fordi hun ikke var tilfreds med den, og så var hun begyndt helt forfra. Da jeg spurgte lidt ind til det, viste det sig dog, at datteren havde et godt selvværd, så hun var ikke ramt af impostor-fænomenet.
Det er nemlig forskellen på impostor-ramte og perfektionister: Impostor-ramte har lavt selvværd eller lav/svingende selvtillid.
Læs også: Er du perfektionist eller ramt af impostor-fænomenet?
Den danske version af impostor-fænomenet
Ifølge en amerikansk undersøgelse havde hele 70 % af testgruppen haft impostor-oplevelser og følt, at de havde snydt eller bluffet (den danske oversættelse af impostor).
Der findes endnu ikke en dansk undersøgelse på området, og selvom jeg har indsamlet besvarelser fra 6.700+ respondenter af impostor-testen, er det næppe repræsentativt for andre end dem, der har taget testen. Og man må formode, at de netop har prøvet testen, fordi de i en eller anden grad var ramt.
Til gengæld giver det et godt billede af, hvordan impostor-fænomenet kommer til udtryk i Danmark.
Når vi samler dem, der svarer lidt sandt og meget sandt, bliver det som følger:
- 87,2 % klarer sig som regel bedre end frygtet
- 83,0 % nedvurderer betydningen af egne præstationer
- 82,1 % er skuffede over, hvad de har opnået
- 81,8 % husker bedst de mindre gode præstationer
- 80,3 % klarer sig som regel bedre end frygtet
- 78,9 % er bekymrede for ikke at lykkes, selvom andre tror de kan
- 78,0 % er bange for at blive afsløret som inkompetente
Man kan næsten høre Janteloven imellem linjerne og mærke, hvor bange de impostor-ramte er for at fejle. Og efter at have talt med flere hundreder impostor-ramte gennem årene, kan jeg også høre deres nærmeste opmuntre dem:
Du skal nok klare det! Det plejer altid at gå godt, selvom du er nervøs.
Og jeg ved, hvor lidt de impostor-ramte hører efter. Fordi deres indre impostor-djævel taler meget højere.
Impostor-ramte kan ikke se deres egen succes
Da jeg i 2015 fik dr. Pauline Clances tilladelse til at oversætte Clance Impostor Phenomenon Scale til dansk, var jeg loyal i min oversættelse, så succes indgår i flere udsagn – ligesom i originalen. Men danskerne er meget forsigtige med at bruge ordet succes om noget, de har gjort eller er lykkedes med, så de udsagn svarer de ikke lige så ofte meget sandt til.
I amerikanske eksempler på impostor-ramte, bliver succes tit tilskrevet held og tilfældigheder, men det er ikke så tit, jeg hører den forklaring hos de flere hundreder impostor-ramte, jeg efterhånden har talt med. Der kan dog være tilfældigheder på spil, men sjældent held.
Når danske impostor-ramte lykkes med noget, er de mere tilbøjelige til at mene, at det må skyldes flid: At de har arbejdet ekstra hårdt og længe. For nogle bliver over-forberedelse en del af deres kompenserende impostor-adfærd, og de tør ikke lade være med at forberede sig mindst lige så meget næste gang, for så går det helt klart galt!
I modsætning til dem, der er ramt af Dunning-Kruger-effekten, kan impostor-ramte ikke selv se, at der er noget, de faktisk er gode til, ved en masse om og/eller har talent for. Tværtimod er impostor-ramte tilbøjelige til at undervurdere deres egne præstationer, mens de overvurderer andres og tror, at andre er meget mere dygtige, kompetente og intelligente, end de selv er.
Derfor er impostor-ramte også tilbøjelige til at nedvurdere og tale egne præstationer ned, for det var jo ikke noget særligt. De tror, at det, der er nemt for dem også er nemt for alle andre. Det kan hænge sammen med, at de ikke selv ved, at de begavede over gennemsnittet.
Læs også: Er du begavet uden at vide det? – så kan du rammes ekstra af impostor-komplekset