Er du introvert? Så kan receptioner til tider være rædselsfulde, ligesom pauser på kurser og konferencer kan være en plage. Fordi du ikke kender nogen. Og tror, at du er nødt til at mingle og smalltalke.

 

Introvert: Kan du genkende det?

  • Oplever du alt for tit, at du skal presse dig selv til at være meget mere udadvendt, end du er, for at kunne udføre dit job og passe ind sammen med kollegerne?
  • Er receptioner og pauser på kurser en social plage, fordi du altid kommer til at stå alene og føle dig forkert?
  • Bliver du træt, når du har dage, hvor du skal være meget på?
  • Føler du dig utilpas, når du skal ringe til eller mødes med nye kunder?
  • Vil du bare gerne have lov at arbejde i fred, men bliver hele tiden forstyrret af ekstroverte, der lige skal sige noget til dig?

Hvis ja, så har du de samme udfordringer som mange andre introverte på arbejdsmarkedet.

 

De ekstroverte dominerer

Det er sikkert en sølle trøst, at du ikke er alene, fordi det ikke ændrer det ubehag, du oplever i de forskellige situationer, og fordi de ekstrovertes dagsorden og omgangsform ofte kommer til at dominere på arbejdspladserne. Men du skal vide, at det ikke er, fordi de personligt ønsker at genere dig. Oftest skyldes det bare, at de simpelthen ikke kan forstå, hvorfor du ikke er ligesom dem:

  • Hvorfor siger du ikke mere, end du gør? Hvorfor skal man trække det ud af dig?
  • Hvorfor bryder du ikke bare ind og tænker højt, ligesom de gør?
  • Hvorfor synes du ikke, at fremmede mennesker er vildt spændende at snakke med?

Her kommer et par tips til dig, der er introvert og gerne vil være bedre til at få succes på jobbet.

 

Rædselsfulde receptioner og pinefulde pauser

Jeg ved godt, hvordan du har det. Du cirkler forsigtigt rundt og forsøger at koble dig på, men du vil helst ikke bryde ind eller trænge dig på. Når du en gang imellem tager mod til dig og forsøger at komme med i en samtale, føler du dig lidt skæv og forkert. Uha, hvor er det ubehageligt! Og så ender du altid med at stå alene og føle dig udenfor. Hvilket heller ikke er specielt rart, fordi så virker det, som om ingen kan lide dig. De synes i hvert fald ikke, at du er interessant nok til, at de gider snakke med dig.

Men det er altså ikke dig, der er noget galt med. De fleste ekstroverte benytter bare et trick, som måske slet ikke er faldet dig ind:

De har sørget for at følges med nogen.

De har selv medbragt en person de kender, og som de så benytter pausen på kurset eller konferencen til at snakke med. Tarveligt trick! Eller var det faktisk smart?! Jeg lover dig, at jeg ikke sladrer, hvis du fremover sørger for at finde en kollega eller god ven, som du tager med på kurset eller til konferencen eller receptionen. 😉

 

Forberedelsen kan skabe tryghed

Mange introverte finder styrke og indre ro i at være velforberedte. Godt klædt på. At de ved alt, hvad der er værd at vide om emnet eller produktet. At kunderne eller kursister ikke kan stille et spørgsmål, som de ikke kan svare på. Og skulle det alligevel en sjælden gang ske, er det godt at kunne sige:

“Det var et rigtigt godt spørgsmål. Det vil jeg gerne undersøge, og så vender jeg tilbage.”

Udførlige noter, manuskripter, der kan læres udenad og mindmaps med de vigtigste punkter kan også være vigtige støttepunkter på rejsen ud af tryghedszonen.

 

Opsøgende salg for introverte

Da jeg i sin tid selv kastede mig ud i opsøgende salg som selvstændig, var det en overvindelse: Jeg ville meget hellere optimere produktbeskrivelserne og hjemmesideteksterne end ringe til nogen, der alligevel ikke gad snakke med mig. Derfor skrev jeg et skema, der fungerede som manuskript – så jeg sikrede mig, at jeg fik stillet de vigtigste spørgsmål og fik kunden til at tale. Det fungerede over al forventning. Selvfølgelig var der nogle sure personer, der af princip hader alle, der forsøger at sælge noget til dem. De kom på listen over dem, jeg aldrig kontaktede igen – de ved ikke, hvad de gik glip af, men det må de heldigvis selvom.

Mine spørgsmål fik de potentielle kunder til at åbne op og fortælle om deres virksomhed og udfordringer. Og så blev de nysgerrige efter, hvorfor jeg ringede, og hvad jeg kunne tilbyde dem. Her skulle jeg så have “elevatortalen” klar, så jeg med få sætninger kunne beskrive mit arbejde, og hvordan jeg kunne støtte dem eller skabe værdi for deres forretning. Det var næste hurdle. Den kan man også med fordel øve sig i, inden man ringer op. Flere gange. Til den sidder lige i skabet.

Det interessante var, at jeg havde en god statistik på mit lille forsøg med opsøgende salg: Jeg ringede kun til 14 og fik 3 møder. Det er en ok hit-rate. For en nybegynder. Men det bedste var, at det faktisk var dem, der foreslog, at vi skulle mødes. 😉

Nu er jeg gået over til at blogge i stedet for opsøgende salg. Jeg sidder i min egen tryghedszone og skriver til en masse mennesker, jeg ikke kender, og så kontakter de mig. Fantastisk!

Læs også:

De Introverte og sensitive bliver diskrimineret på arbejdsmarkedet
Introvert – jamen jeg er da social!?

Tænker du for meget og handler for lidt?
Tør du dele din viden?
Intelligent introvert – holder du dig tilbage?
Føler du for meget og handler for lidt?

Oprindeligt udgivet på Ann C. Schødts blog på Jyllands-Posten i 2013.

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading