Hvad er impostor-fænomenet

Impostor-fænomenet er en slags professionelt mindreværdskompleks, som blev opdaget af de amerikanske psykologer Pauline Clance og Suzanne Imes tilbage i 1970’erne. De fandt det især blandt kvindelige studerende, der fik præstationsangst op til eksamen, selvom de altid tidligere havde klaret sig fint.

Kendskabet til impostor-fænomenet her i Danmark er stadig ret begrænset, og ofte forveksles det med perfektionisme. Der kan være et større eller mindre overlap, men man kan sagtens være impostor-ramt uden at være perfektionist og vice versa.

Læs også: Er du perfektionist eller ramt af impostor-fænomenet?

Det er derimod IKKE et syndrom eller en diagnose. Fænomenet rammer helt raske og velfungerende personer. Det rammer faktisk især de dygtigste, mest introverte og intelligente.

Impostor-fænomenet er altså et særligt mindreværdskompleks, der ligger i det ubevidste og først dukker op til overfladen, når du skal præstere noget synligt, vurderes af andre, bliver forfremmet, skifter job eller efter endt uddannelse, når du skal ud at søge dit første job.

 

10 typiske tegn på impostor-fænomenet

1. Du undervurderer dig selv og tror, at det, du kan, er noget, alle kan. Det er i hvert fald ikke noget særligt, for du har jo ikke anstrengt dig.

2. Du sammenligner dig konstant med de andre og synes, at de er meget klogere, mere dygtige og kompetente, ved meget mere og har flere erfaringer, end du er/har.

3. Du er sikker på, at det snart går galt. Selvom du altid plejer at klare dig fint til eksamen, præsentationer osv., så er du overbevist om, at næste gang går det helt galt!

4. Du har fokus på dine egne fejl og mangler. I stedet for at anerkende dig selv for det, du ved og kan, kommer du til at fokusere på det du ikke ved eller ikke kan.

5. Du tror, at du bare har været heldig eller ekstra flittig. Hvis det går dig godt, kan du tro, at det må skyldes tilfældigheder eller fejl, held eller ekstra flid.

6. Du har svært ved at tage imod ros og anerkendelse. Når andre roser dig, er du tilbøjelig til at tænke, at de bare er venlige, har ondt af dig eller slet ikke har opdaget fejlene endnu.

7. Du har tårnhøje forventninger til dig selv. Du har det med at placere overliggeren helt oppe i skyerne, og hvis du en sjælden gang kommer i nærheden af den, skubber du den med det samme endnu længere op.

8. Du har det svært med at være synlig – for så bliver du eksponeret for og prisgivet andres vurderinger af dine præstationer, og eftersom du er meget streng og kritisk i din vurdering af dig selv, tror du selvfølgelig, at andre er endnu mere strenge, når de skal evaluere dig.

9. Du er nødt til at være den bedste eller noget særligt – for at du kan synes, at du er god nok og være nogenlunde tilfreds med dig selv og dine præstationer.

10. Du frygter hele tiden at blive afsløret – og at andre opdager, hvor lidt du kan og ved. Når du bliver gennemskuet – og det er kun et spørgsmål om tid – er du overbevist om, at du bliver fyret. Derfor skynder du dig måske selv at sige op…

 

Men hvad kan du gøre ved det?

Først og fremmest kan det være en stor lettelse at finde ud af, at der faktisk er et navn for det, og at der er mange andre, der har det ligesom dig.

Siden 2012 har jeg hjulpet flere hundrede impostor-ramte med at ændre deres tanke- og handlingsmønstre. Til det har jeg brugt konkrete øvelser og værktøjer, mens jeg har fulgt denne model:

1. trin er netop BEVIDSTHEDEN om impostor-fænomenet, og hvorfor du er ramt af det. Hvornår og hvordan det kommer til udtryk for dig.

2. trin er REFLEKSIONERNE i hverdagen og alle de mange situationer, hvor impostor-tanker og følelser kan hæmme eller ligefrem plage dig.

3. trin er, at du du begynder at HANDLE og GØRE NOGET ANDET, end du som impostor-ramt plejer at gøre i de situationer, der i høj grad udfordrer dig.

4. trin er VEDHOLDENHED, og det er tit det sværeste, fordi impostor-fænomenet er et kompleks og en del af din ubevidste personlighed. Det kræver vedholdende bevidsthed, refleksioner og handlinger at få impostor-fænomenet manet så meget i jorden, at du kan folde dig selv og dit potentiale ud.

Det er den model, vi bruger i den første bog på dansk – Impostor-komplekset. I bogen kan du også læse, hvordan Rebekka havde det, da hun scorede 100 af 100, og hvordan hun efter forløbet kom ned under 40. I bogen får du både indsigt i komplekset og konkrete øvelser, du selv kan arbejde med.

Læs mere om og bestil bogen: Impostor-komplekset

Prøv Impostor-testen

Du kan også abonnere på den særlige mail-serie og få tips til, hvad du selv kan gøre ved det. Du skriver dig op via den violette formular.

Og her kan du læse mere:
Impostor: Mister du nemt troen på dine egne evner?
Impostor-fænomenet; er du også bange for at blive afsløret?
Impostor-fænomenet; der findes et navn for det, du kæmper med!
Hvad er koblingen mellem høj IQ, sensitivitet og impostor-fænomenet?

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading