“Solen går igen ned over det, du ikke nåede.” Foto: Ann C. Schødt

 

Har du aldrig tid til dig selv og dine egne opgaver?

Du starter dagen med de bedste intentioner: I dag skal det være!
I dag skal du have løst den store opgave, du har haft hængende over hovedet i alt for lang tid.

Men så kommer chefen lige forbi med en hasteopgave, som du først skal løse. Så ringer en kollega og spørger om noget, der er vigtigt, for at hun kan komme videre med sit arbejde. Og så er der lige en masse mails, du skal svare på. Der var også den der opgave, hvor du bare manglede et par småting.

Inden du får set dig om, er endnu en dag gået, og du kan faktisk ikke huske, hvad du brugt din tid på. Bortset fra alt muligt andet, end det du havde planlagt. Den store opgave ligger stadig og venter, og din samvittighed bliver mere sort for hver dag, der går.

Det hører jeg igen og igen. Så du er altså langt fra den eneste.

 

4 generelle grunde til, at forandringer er så svære

Igennem de mere end syv år, jeg har arbejdet med personlig udvikling for de 10 procent bedst begavede, har jeg lagt øre til flere hundreder historier om frustrerende situationer på jobbet og i privatlivet. Personerne er hver gang relativt bevidste om problemet og det, der bliver ved med at gå galt. Men de er ganske enkelt ikke i stand til at ændre det. Uanset hvor gerne, de vil, og hvor længe, de har forsøgt.

De fire ting, der helt overordnet forhindrer dig i at ændre situationen, er:

  1. Din personlighed
  2. Dine relationer
  3. Dit handlingsmønster
  4. Din frygt for fremtiden

Så når du har så svært ved at planlægge og prioritere dine egne opgaver, kan det altså både hænge sammen med dine personlighedstræk, relationen til dine kolleger (familie og venner), dine handlinger og indgroede vaner samt din frygt for, hvad der ville ske, hvis du ændrede noget af det.

 

4 grunde til at du aldrig har tid til dig selv

Når det handler om at blive bedre til at få løst dine egne opgaver, er der også 4 ting, der forhindrer dig.

  1. Du er alt for hensynsfuld og ansvarlig
  2. De andre er altid vigtigere
  3. Du samler på dårlige undskyldninger
  4. Du er bange for at prioritere dig selv.

Så i stedet for at blive ved med at slå dig selv i hovedet, kan du læse videre og finde ud af, hvilken af de fire grunde, der er den vigtigste for dig. For så ved du, hvad du skal begynde med at ændre på.

 

1. Du er alt for hensynsfuld og ansvarlig

Der er stor sandsynlighed for, at du i personlighedstesten scorer over gennemsnittet eller højt på egenskaberne hensyntagende og ansvarstagen. Og det har sikkert altid været kendetegnende for dig.

I praksis betyder det, at dine kolleger og venner vil opleve:

  • At du er hjælpsom, serviceminded og imødekommende
  • At du altid har tid til dem, når de har brug for det
  • At du gerne påtager dig flere opgaver, også selvom du i forvejen har for mange

Bagsiden af den fine medalje er, at du tager hensyn til alle andre end dig selv, siger ja til for meget og måske ender med at få stress eller ikke når dine egne opgaver.

 

2. De andre er altid vigtigere

Hvad der til at begynde med var venlighed og hjælpsomhed fra din side, kan hurtigt udarte sig til en selvfølge for de andre. Så de tager for givet, at du da til enhver tid smider, hvad du har i hænderne for at hjælpe dem. De kan nemt få den opfattelse, at de og deres opgaver er vigtige end dig, og hvad du nu var i gang med.

Mennesker fungerer som tandhjul i relationernes maskineri. Vi tiltrækker dem, vi passer sammen med. Oftest vores modsætninger, så vi supplerer hinanden og falder i hak. Det gælder i høj grad i vores parforhold, men i vid udstrækning også i forhold til vores chefer og kolleger.

Dertil kommer, at arbejdet har det med at søge derhen, hvor det bliver gjort. I dette tilfælde hos dig.

Så hvis du begynder at sige nej til at hjælpe eller påtage dig flere opgaver, så svarer det til, at du trækker tandhjulet til dig. De andre vil typisk reagere ved at forsøge at få dig trukket tilbage i den rolle, der passede så godt for dem, at du havde. Eller der kommer knas i maskineriet med konfrontationer og større eller mindre diskussioner og skænderier.

Fordi de andre foretrækker at blive ved med at være vigtigere end dig. Fordi det jo var så rart og bekvemt.

Tandhjulene falder ikke længere i hak, og maskineriet kører ikke længere som smurt. Det kan være både hårdt og krævende at trække tandhjulet til dig og ændre din rolle i relationen.

 

3. Du samler på dårlige undskyldninger

I stedet for at tage ansvar for dig selv og dine egne opgaver, kan du være tilbøjelig til at samle på dårlige undskyldninger. Der kommer altid noget ind fra højre, noget uforudset, du lige blev nødt til at gøre først.

I stedet for at planlægge, prioritere og gennemføre det, der er vigtigst for dig, kommer du til at udskyde eller forfalde til overspringshandlinger. Igen og igen.

Det er ganske enkelt blevet dit typiske handlingsmønster. Eller det er dit præstationsmønster, der får dig til at handle sådan.

Test dit personlige Præstationsmønster

 

4. Du er bange for at prioritere dig selv

Det lyder måske mærkeligt, og du vil til enhver tid protestere og mene, at du hellere end gerne ville løse dine egne opgaver. Du kan bare ikke.

Hvis du vitterligt ikke kan, og det ikke er på grund af de andre tre grunde, så er der to muligheder tilbage:

Enten må du bede en anden løse dine opgaver, fordi du helt reelt ikke kan overkomme det.

Eller også må du finde ud af, hvad du frygter, at der vil ske, hvis du prioriterede dig selv og dine egne opgaver.

Men jeg frygter da ikke noget, tænker du sikkert. Jeg kan bare ikke.
Jo, der er noget, du frygter. Og jo, du kan godt prioritere dig selv. Men det kræver mod og en indsats, du måske ikke er klar til.

Her er nogle forslag til, hvad du kan være bange for:

  • At de andre ikke længere kan lide dig, hvis du siger nej til at hjælpe dem
  • At du bliver opfattet som egoistisk
  • At du måske alligevel ikke kan løse opgaven, hvis du faktisk gik i gang med den
  • At de andre bliver sure på dig
  • At du får dårlig samvittighed over at prioritere dig selv og dine egne opgaver
  • At du bliver nødt til at ændre dit selvbillede

I det hele taget kan det kræve, at du både arbejder med din personlighed, dine relationer og dit handlingsmønster, samtidig med at du ser i øjnene, hvad du er bange for vil ske, hvis du – til en forandring – prioriterer, planlægger og gennemfører det, der er vigtigt for dig at få gjort.

Hvis det virker helt uoverskueligt, skal du altså ikke fortvivle eller give op på forhånd, for det er netop det, jeg har specialiseret mig i at hjælpe med. Skriv til mig og lad os få en snak om det.

Læs også:

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading