- Bliver du gang på gang sorteret fra?
- Får du at vide, at de tror, at du vil komme til at kede dig i jobbet?
- Er du træt af at blive nummer to, fordi de vælger en “der passer bedre til jobbet”?
- Har du prøvet ALT – uden at få noget job?
Så er det muligvis, fordi du simpelthen er alt for intelligent. Til den virksomhed og det job vel at mærke.
4 grunde til, at de ikke ansætter dig
Som begavet imellem jobs møder du nogle andre udfordringer i forhold til at søge jobs. Du gør sikkert alt det rigtige og mere til, men alligevel bærer det ikke frugt, og du bliver mere og mere frustreret, skuffet og desillusioneret.
Her er 4 forklaringer på, hvorfor det ikke lykkes for dig:
1. grund: Du er overkvalificeret
Du har helt enkelt for mange kompetencer og sandsynligvis også inden for flere områder, end virksomheden har brug for og jobbet lige kræver. Mange jobs er som snævre, specialiserede firkanter, mens begavede typisk har mange forskelligartede, generelle kompetencer inden for flere områder. De er som stjerner og passer ikke ind.
Derfor bliver du enten sorteret fra helt fra starten, eller når du har været til samtale.
2. grund: Du er for velforberedt
Det lyder paradoksalt, men det er ofte tilfældet. I din iver efter at få jobbet, har du brugt en del tid på research om virksomheden, dens produkter/ydelser, forretningsmæssige udfordringer og hvad, du ellers kunne finde. Så du ved nærmest for meget, allerede inden du kommer til samtalen.
Når de begynder at fortælle dig om virksomheden, gentager de det, du allerede ved, og så bliver du måske utålmodig. Her er der flere faldgrupper:
- Du kommer til at tage over og demonstrere din viden om dem
- Du stiller dybdeborende spørgsmål og virker dermed kritisk
- Du gør opmærksom på deres svagheder – som du selvfølgelig gerne vil hjælpe dem med at udbedre
- Du virker skarp og nærmest bedrevidende.
Trods dine bedste intentioner falder din forberedelse desværre ikke ud til din fordel, fordi det kan gøre dem usikre. Så de frygter, at du hurtigt vil vokse ud af jobbet, og at virksomheden slet ikke kan rumme en som dig.
3. grund: Du er ikke ydmyg nok
De fleste arbejdsgivere befinder sig i den overlegne magtposition, når de rekrutterer nye medarbejdere. De er vant til, at det er dem, der stiller spørgsmål og styrer mødet. Mens kandidaterne er underlegne og ønsker at give et godt indtryk, så de kan komme i betragtning til jobbet. Fordi det jo er virksomheden, der træffer den beslutning.
Sådan fungerer det bare ikke, når du er begavet. Af en eller anden uforklarlig grund er du i øjenhøjde med alle – både de øverste direktører og “folkene på gulvet”. Så når du er til samtale, går du (ubevidst) ud fra, at valget lige så meget er dit – hvilket det reelt også er. Men det gør en forskel:
- Du ser dem direkte i øjnene og glemmer at slå blikket ned
- Du stiller flere spørgsmål
- Du agerer som en jævnbyrdig
- Du forventer, at de også interesserer sig for, hvad du kan og vil.
Og her kan I altså gå grueligt skævt af hinanden. Så de bliver forskrækkede og bestemt ikke har mod på at møde dig igen.
4. grund: Du er alt for ærlig
Engang til en jobsamtale hos en meget stor og velrenomeret virksomhed (som hver dag modtager hundredevis af uopfordrede ansøgninger), blev jeg spurgt om, hvorfor han skulle vælge mig eller noget i den stil. Den eneste grund, jeg lige kunne komme på, var, at han ville slå til før en anden arbejdsgiver. Det mente han ikke var en gyldig grund.
Nu kan jeg selvfølgelig godt se, at det var et ret arrogant svar, men jeg var tydeligvis ikke særligt motiveret – og altså heller ikke i stand til at lyve eller opfinde gode grunde, jeg egentlig ikke mente. Så jeg kom ikke i betragtning. Og helt ærligt: Det har jeg aldrig ærgret mig over.
Andre kommer til at fortælle ting om sig selv, en tidligere arbejdsgiver eller den aktuelle situation, som de strengt taget ikke havde behøvet at fortælle netop den arbejdsgiver. Eller sige deres uforbeholdne mening om et emne, hvor arbejdsgiveren nok forventede et mere politisk korrekt svar.
Det er altså ikke alle chefer, der er i stand til at rumme sandheden eller din ærlige mening.
Hvad kan du gøre ved det, hvis du gerne vil have jobbet?
Her er fire tips til, hvad du kan gøre, når jobbet er ekstra attraktivt og vigtigt for dig at få:
- Underspil dit CV – fjern alt, der kan virke imponerende eller prangende
- Stil højst to uddybende spørgsmål – og lad være med at sige noget, hvis du ikke bliver spurgt
- Spil skuespil – og lad som om, du synes chefen virker dygtig og klog
- Begræns din taletid til det allervigtigste – og beslut på forhånd, hvad du ikke vil sige.
Hvis du følger de fire tips, vil du sikkert forbedre dine jobchancer markant. Men du skal være opmærksom på, at du risikerer at få jobbet! Det er måske ikke så fedt, hvis det kræver, at du dagligt skal spille skuespil og gå på kompromis med dig selv og dine værdier.
Alternativt kan du vælge at være dig selv og spille med åbne kort. Dermed ved de præcist, hvad de får. Og hvis de ikke slår til, så kan du i det mindste bevare din selvrespekt og stå ved dig selv – som du nu engang er.
God vind på jobrejsen.
P.S. Her på siden kan du skrive dig op til min CV-guide og få andre tips til jobsøgningen.
Læs også: