Begavet, jobsøgende – og sorteret fra

Selvom arbejdsløsheden er lavere, end den har været i mange år, møder jeg stribevis af begavede ledige, som kæmper forgæves for at få foden inden for i virksomhederne – og i det hele taget eller genvinde fodfæstet på arbejdsmarkedet.

“Du er overkvalificeret til jobbet, og vi er bange for, at du hurtigt søger videre.”

Sådan lyder det typiske afslag. Overkvalificeret og sorteret fra. Og det er ligegyldigt, hvor meget den begavede ansøger argumenterer for, at han/hun bare har brug for et job og ikke har noget imod at gå lidt ned ad karrierestigen eller markant ned i løn for den sags skyld.

Så er der afslagene fra konsulentfirmaerne, der helst vil have unge talenter direkte fra handelshøjskolerne, som de selv kan forme. Upåagtet at de både mangler praktisk erfaring og reel forståelse for, hvordan virksomheder fungerer i virkelighedens verden. Alt det som de begavede ansøgere på 40+ har så rigeligt af. Ligesom de vil være i stand til at tale samme sprog som direktørerne og kunne skabe realistiske og brugbare løsninger (i stedet for de lange rapporter, der bare ryger ind i skabet). Men nej, her sorteres de begavede også fra.

“Det er imponerende, hvad du kan, men vi kan desværre ikke rumme dig i organisationen.”

Sådan lyder det mest deprimerende afslag. Fordi kompetencerne åbenbart ikke fejler noget, men personen er forkert efter virksomhedens normer.

“Hvordan skal jeg lave om på mig selv, så jeg kan få et job?”

Tja, du skal tilsyneladende underspille dig selv totalt, fjerne over halvdelen af dine kompetencer fra CV’et og forsøge på at være mest muligt som den brede, grå midtergruppe, der ikke skiller sig ud eller på nogen måde kan få chefen til at tvivle på sin overlegenhed.

Læs også:

Begavet og ramt af impostor-fænomenet

Impostor-fænomenet er en slags professionelt mindreværdskompleks, der især rammer de dygtigst og mest intelligente. I sin kerne handler det om, at man undervurderer sig selv og overvurderer de andre. De begavede tror eksempelvis, at det, der er nemt for dem, også er nemt for alle andre (især når de ikke selv ved, hvor begavede de er). Man undervurderer sine egne kompetencer og overvurderer de andres. Mange begavede synes, at det, de kan, ikke er noget særligt, mens andre tillægges de helt rigtige uddannelser og erfaringer. Og så sammenligner man sig konstant.

Hvilket immervæk er lidt af en hæmsko, når man skal ud og konkurrere med alle de andre om de mest udfordrende jobs.

Læs også:

 

Begavet, impostor-ramt og til jobsamtale

Noget af det, der er allersværest for de begavede impostor-ramte, er at afstemme forventninger. Fordi deres forventninger til sig selv er skyhøje. For de ved jo, hvad de kan gøre uden at anstrenge sig synderligt. De har sjældent nogen anelse om, hvad virksomhederne egentlig forventer af dem, eller hvad de andre ansøgere leverer.

Derfor risikerer de nemt at komme til:

  • At undersælge sig selv, fordi de ikke synes, at det, de kan, er noget særligt
  • At fokusere på egne fejl og mangler – de få ting i jobbet, de ikke kan endnu, eller den uddannelse, de ikke har taget
  • At være over-forberedt og præsentere alt for meget, så mødet kommer ud ad en tangent og tidsrammen skrider
  • At svare for ærligt og dermed stille sig selv i et dårligt lys
  • At svare for grundigt – så den kommende arbejdsgiver får for mange informationer, de ikke har brug for, og dermed mister overblikket
  • At overvælde virksomheden, når de først begynder at fortælle, hvad de har gjort i tidligere jobs.

Hvilket desværre kan betyde, at de spiller sig selv af banen.

Læs også:

 

Hvad kan du gøre ved det?

Når du skal arbejde med dig selv, din personlige udvikling og dit potentiale i forbindelse med jobsøgningen, er det først og fremmest vigtigt, at du får en realistisk selvopfattelse (= den røde diagonal i modellen). Altså at din selvtillid kommer på niveau med opfattelsen af dine kompetencer – og det gælder både i forhold til din egen og andres opfattelse.

3 tips til impostor-ramte

  1. skriftlig feedback – fra 6-10 personer, du godt kan lide, og som kender dig fra forskellige sammenhænge
  2. Få tal på din IQ – så du kan se, hvor du faktuelt ligger i forhold til andre
  3. Skriv en succesliste – med 10 konkrete eksempler på
    a) Problem
    b) Hvad du gjorde for at løse det og
    c) Resultatet.

Du kan desuden begynde med at prøve Impostor-testen

Du kan også skrive dig op til den særlige mail-serie (her på siden), så du får tips til at minimere impostor-tankerne.

Og endelig kan du – bare for sjov og din egen skyld – tage intelligenstesten på Illustreret Videnskab: Intelligenstest

Advarsel: Du kan godt blive både overrasket og lidt forskrækket over tallet. Testen er rimeligt retvisende, så den er god nok; du er mere intelligent, end du selv troede.

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading