Dine forklaringer på, hvorfor du fik jobbet
Når du er ramt af impostor-fænomenet er du tilbøjelig til at undervurdere dig selv og overvurdere de andre, som du i øvrigt hele tiden sammenligner dig selv med. Du har – jf. modellen – et højt kompetenceniveau, men ikke en selvtillid, der matcher det. Så når du har fået et nyt job, kan du undre dig over, hvorfor de dog valgte dig.
Du tænker sikkert:
- Der var ikke andre kandidater, der ville have jobbet
- De andre skulle have meget mere i løn
- Det var helt tilfældigt
- Det må være en fejl
Under alle omstændigheder kan det kun være et spørgsmål om tid, før de opdager, at de har ansat den forkerte. For du kan jo slet ikke alt det, man skal kunne i det job.
Deres forklaringer på, hvorfor du har fået jobbet
Når du er impostor-ramt kan du have usædvanligt svært ved at tage imod ros og anerkendelse. Dit hoved er så fyldt med dine negative impostor-tanker, at du slet ikke hører eller tværtimod underkender deres forklaringer og positive tilkendegivelser. Fordi det, de siger, slet ikke stemmer overens med din gråtonede opfattelse af dig selv.
Deres forklaringer er sikkert:
- Du var den mest kompetente i ansøgerfeltet
- De kan lide din personlighed, dit drive og det, du kan bidrage med
- De tror fuldt og fast på, at du er den bedste til jobbet, og du passer godt ind i afdelingen
Under alle omstændigheder er de glade for, at du er blevet ansat, og de ser frem til at arbejde sammen med dig. De er sikre på, at du vil kunne udfylde jobbet, og de har valgt rigtigt.
Din oplevelse af at være forkert
Et væsentligt træk i impostor-fænomenets komplekse personlighed og adfærd er konstante sammenligninger. Som vel at mærke altid falder ud til de andres fordel, fordi du er den forkerte. The odd one out. Du er den, der ikke passer ind og ikke er som de andre.
- Du er yngre eller ældre end de andre
- Du har et andet køn end de fleste
- Du har en anden uddannelse og baggrund end de andre
Med andre ord har du fokus på, hvordan du skiller dig ud, og sætter lighedstegn imellem dét og at være forkert. Fordi du ikke har lige præcist den samme farve som de andre får i flokken.
Men har du overvejet, at de netop har valgt dig af den grund?
At de har brug for dig, fordi du kan noget andet, som de mangler.
Fordi gruppen måske var alt for homogen, og de trænger til forandring og diversitet.
Helt grundlæggende har de valgt dig, fordi de kan lide dig, som du er, og fordi du kan bidrage med en faglighed og nogle kompetencer, som de ikke har i forvejen.
Hvorfor er det så svært for dig at tro på?
Impostor-fænomenet er en slags professionelt mindreværdskompleks, som især rammer de dygtigste og mest intelligente, fordi de tror:
- at det, der er nemt for dem, også er nemt for alle andre
- at det, de ved, er fuldstændig banalt og noget alle ved
- at det de kan, det kan alle da!
En del af impostor-fænomenet er også en overdreven ydmyghed, fordi du ganske enkelt ikke har en realistisk selvopfattelse (jf. modellen). Du har et højt kompetenceniveau, men en lav selvtillid. Så du undervurderer dig selv, hvis du ikke ligefrem taler dig selv og dine præstationer ned – foran andre.
Samtidig kan du have en overkompenserende og perfektionistisk adfærd. Du er ikke bare forberedt, du er overforberedt. Du har ikke bare læst din opgave igennem for eventuelle stavefejl, du har trippeltjekket alt og er stadig overbevist om, at du har overset noget.
3 gode nyheder til dig
Den første gode nyhed er, at der altså findes et navn og et begreb for det du kæmper med. Du er ikke bare skør eller underlig eller forkert. Langt fra. Meget langt fra.
Den anden gode nyhed er, at der er mange andre, der har det præcist ligesom dig. Operachefen Kasper Holten, musikeren Sys Bjerre, TV-manden Jes Dorph og stand-up’eren Jakob Svendsen for at nævne et par af de kendte. Men det rammer også akademikere og PhD’ere, selvstændige og autodidakte, ledere og specialister inden for alle brancher. Især der, hvor succeskriterierne i jobbet er meget subjektive.
Den tredje gode nyhed er, at man kan gøre gøre noget ved det. Du kan begynde med at skrive dig op til mail-serien via den violette formular her på siden – så får du flere fakta om fænomenet og tips til, hvad du selv kan gøre ved det. Hvis du ikke synes, at det hjælper nok, så har jeg hjulpet flere hundreder impostor-ramte siden 2012 – og jeg vil også gerne hjælpe dig.
Du kan booke en gratis prøvesamtale via kontaktformularen. Samtalen, som selvfølgelig er fortrolig, foregår over telefonen på hverdage mellem kl. 8.30-18.00 og tager typisk 15-25 min. Du kan også ringe på 23934841, og hvis ikke jeg svarer dig, skal jeg nok ringe tilbage, så snart jeg kan.
Prøv selv Impostor-testen
Læs mere om impostor-fænomenet: