Udsigten fra biblioteket på Hald Hovedgård - forfatterrefugium

Udsigten fra biblioteket på Hald Hovedgård – forfatterrefugium

Lever forfatterdrømmen ud

Jeg er netop kommet hjem fra et fantastisk forfatterophold på Hald Hovedgård, hvor jeg fik skrevet 23 sider mere på den tredje roman om den begavede Martin og hans familie samt skrevet anden del igennem, så bogen nu nærmer sig sin afslutning. Derudover var det en uge i smukke omgivelser og sammen med søde og interessante forfatterkolleger, så en tur i køkkenet til måltiderne også bød på dybe samtaler om litteratur, det at skrive, og hvordan man får tilværelsen omkring det til at hænge sammen.

Når jeg overhovedet kunne ansøge om ophold, skyldes det, at jeg i 2010 realiserede min drøm om at blive forfatter, nemlig med den HR-fagbog, jeg gerne selv ville have læst, inden jeg blev Human Resource Manager.

Drømmen havde fulgt mig, lige siden jeg i tredje klasse fyldte mine hæfter med fantasifulde historier og senere plagede livet af mine lærere på gymnasiet med lange (håndskrevne) stile og samfundsrapporter. Endnu senere blev skriveriet til markedsføringsmaterialer og jobannoncer i forbindelse med mit arbejde, og fra 2012 blev det til ugentlige blogindlæg på Jyllands-Posten, Belastendebegavet.dk eller her på siden.

Når det tog så lang tid at realisere den, kan det hænge sammen med, at jeg først i sommeren 2002 fik formuleret min drøm/vision på 10-15 års sigt:

At blive forfatter, foredragsholder og konsulent af en slags

Da den først var formuleret, var det til gengæld meget lettere at prioritere at træne mit skrivetalent – hver formiddag i en periode imellem jobs. Forfatterdrømmen blev den realiseret otte år efter, mens foredrags- og konsulentdelen blev realiseret i 2011.

Hvordan lyder din drøm og/eller langsigtede vision?

 

Hvordan vil du financiere din drøm?

Du har sikkert hørt det mange gange:

“Men det kan man jo ikke leve af…”

Nej, måske ikke, men vi er altså et par stykker, der ikke kan leve uden. Og så må man finde ud af, hvordan man får økonomien og tilværelsen til at hænge sammen – før og imens man realiserer sin drøm.

Her er nogle eksempler til inspiration:

 • En tidligere ingeniør ville være skuespiller og besluttede derfor at køre taxa i London
 • En tidligere skolelærer ville være kunstmaler og arbejdede deltid nogle år, før hun tog springet og nu lever af at sælge sine skønne malerier
 • En tidligere skolebibliotekar ville være forfatter og går med post til daglig
 • En tidligere HR Manager ville være forfatter og foredragsholder – hun lever af at blogge og arbejde med personlig udvikling for de 10 % bedst begavede 😉

Andre arbejder som freelance undervisere, har egen virksomhed eller tager vikariater og projektansættelser, så de har perioder med arbejde og perioder med fokus på deres passion.

Der er også en del, som arbejder deltid med flere forskellige ting, så de  får stykket en arbejdsuge sammen, hvor de kombinerer og bruger flere sider af sig selv, f.eks. som støttepædagog, boganmelder og redaktør.

Hvordan vil du financiere din drøm?

 

Hvad forhindrer dig i at realisere din drøm?

Hvis årene er gået, og du stadig ikke har fået realiseret din drøm, kan der være flere og gode forklaringer på det. Via de over 100 individuelle udviklingsforløb, jeg har faciliteret, kan jeg se, at der grundlæggende er fire forklaringer:

 1. Din personlighed
 2. Dine relationer
 3. Dit adfærdsmønster
 4. Din frygt for fremtiden

 

1. Din personlighed forhindrer dig

Der kan være sider af din personlighed, som gør, at du ikke får gjort noget ved det. Måske er du særligt sensitiv og samtidig meget forsigtig (modsat risikovillig), så der skal ikke så meget til for at slå dig ud af kurs.

Du kan også være en af de begavede, der tænker for meget og handler for lidt. Fordi du hele tiden kan se alle mulige tekniske, praktiske, økonomiske og teoretiske forhindringer eller komplikationer forbundet med at realisere din drøm.

Eller du mangler slet og ret viljestyrke og vedholdenhed. Eller konkrete værktøjer til at planlægge og gennemføre din drøm, så den ikke bliver ved med at være en luftig, fjern vision uden nogen jordforbindelse.

Det kan vi finde ud af med personlighedstesten, der samtidig viser, hvor du har dine styrker til at gennemføre drømmen.

P.S. Hvis der går for mange år med IKKE at realisere din drøm, kan du blive skuffet, bitter og irritabel – eller slet og ret en gnaven gammel mand (M/K), og det ligger også i din personlighed.

 

2. Dine relationer forhindrer dig

Vores nærmeste relationer kan både støtte og forhindre os i at gøre det, vi altid har drømt om. Det kan være, at din partner insisterer på, at du skal blive i dit nuværende job eller søge et andet job, så du kan bidrage mest muligt til den fælles økonomi.

Relationerne er som tandhjul, der passer sammen i et større maskineri, og hvis du trækker tandhjulene til dig, fordi du vil noget andet med dit liv, kan de nære enten forsøge at trække dig tilbage i rollen, der passer til dem. Eller I kan begynde at opleve konflikter og uenighed, fordi jeres tandhjul ikke længere passer så godt sammen.

Mange kan have en oplevelse af, at hensynet til deres nære relationer i praksis er en spændetrøje.

Men hvad nu, hvis dine nære relationer ikke aner noget om dine drømme, og du bare har bildt dig selv ind, at de ville være imod det?
Hvad nu, hvis din partner i virkeligheden gerne vil støtte dig? Så det ville hjælpe, at I sammen udarbejdede en plan.

Læs også: Hvad gør du, når relationen ikke er god for dig?

 

3. Dit adfærdsmønster forhindrer dig

En gang for mange år siden havde du nogle dårlige oplevelser, som gjorde, at du valgte at handle på en bestemt måde: Det blev din overlevelsesstrategi og dit grundlæggende handlingsmønster. Så lige siden har du gentaget de samme handlinger, også selv om du selv oplever, at det ikke fungerer særligt godt og faktisk mere er en negativ spiral, du ikke kan komme ud af.

Du bliver ved med at løbe den forkerte vej op ad rulletrappen, fordi du ikke tror, at der er andre muligheder.

Men det er der altså. Sammen kan vi kortlægge dit negative handlingsmønster og finde det positive alternativ, du har brug for. Så du kan bryde mønsteret og realisere din drøm.

Læs også: Hvordan kan du bryde den negative cirkel?

 

4. Din frygt for fremtiden forhindrer dig

Nogle gange har du alt, hvad der skal til:

 1. Du har formuleret din drøm/vision
 2. Du har en plan for, hvordan du kan financiere og realisere den
 3. Du har fjernet de mest hæmmende forhindringer

Men der sker stadig ingenting.

Fordi du er bange for at tage springet.
Bange for at fejle og ende som en fiasko.
Bange for at blive skuffet.

Og du er bange for at komme ud af din komfortzone, for hvad vil der så ske?!

Det er her, det hele må briste eller bære.
Du kan vinde eller tabe, lykkes eller mislykkes.

Men det kan vi også godt gøre noget ved, for det kan handle om at træffe en afgørende beslutning, som du har skubbet foran dig i lang tid. Eller det kan være et spørgsmål om at ændre din negative selvopfattelse.

Det er nu, det virkelig gælder!
Nu, du kan ændre dit liv, så du bliver gladere og får mere energi.
Og det er nu, du kan realisere din drøm. 🙂

Læs også:

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading