Har du længe haft lyst til at starte for dig selv?
Og har du produktet, forretningsideen, målgruppen og modet til at tage springet?

 

4 spørgsmål du skal overveje, før du bliver selvstændig

1. Hvad vil du leve af, indtil din forretning løber rundt?

– Det kan tage alt fra få måneder, hvis du allerede har nogle gode kunder, til flere år, hvis du skal starte noget op fra bunden, så du skal sikre dig selv økonomisk, inden du går i gang. Selv når det går godt, er det totalt uforudsigeligt, hvor indtægterne skal komme fra i næste måned eller til næste år, og den usikkerhed skal du været helt afklaret med.

 

2. Hvor god er du til at motivere dig selv – hver dag?

– Når du ikke længere har en chef og arbejdsgiver til at fortælle dig, hvad du skal gøre, kræver det en stærk motivation og drivkraft at holde dampen oppe – hver dag. Hvis du har svært ved at holde dig selv til ilden, kan det være nødvendigt at alliere dig med nogle andre, så du ikke er for meget alene med alting og går sur i det.

 

3. Hvor disciplineret er du?

– Når du selv skal planlægge og strukturere dine arbejdsdage, kræver det en del selvdisciplin ikke at forfalde til overspringshandlinger eller udskyde de opgaver, du ikke synes er spændende, fordi du primært står til ansvar over for dig selv – og dine kunder. Det er lidt, som når du er imellem jobs: De fleste ting kan sagtens vente til i morgen, men det bliver de ikke gjort bedre af.

Så hav en vision for, hvor du vil hen med din virksomhed, sæt nogle udfordrende og realistiske mål, gør status hver måned, planlæg halvdelen af dine dage hver uge og start hver dag med at prioritere, hvad der er det vigtigste i dag.

 

4. Hvad er det værste, der kan ske?

– At du går konkurs, at du bliver nødt til at søge fast arbejde igen eller at din partner forlader dig, fordi du arbejder alt for meget? Du skal have tænkt scenarierne igennem på forhånd, for når du først står midt i det, kan det være for sent og uden for din kontrol. Derfor kan det også være godt at have både en plan B og plan C, hvis det ikke lige går så godt, som du håber og ønsker.

 

Andre spørgsmål

Derudover er der selvfølgelig alle de praktiske, operationelle spørgsmål:

  • Hvem skal du sælge dine produkter/ydelser til?
  • Hvordan skal du markedsføre dig selv og din virksomhed til dine potentielle kunder?
  • Hvad skal produkterne/ydelserne koste, for at du – helt realistisk – kan leve af det?
  • Hvor skal du have din arbejdsplads?
  • Skal du arbejde alene eller sammen med andre? I så fald hvem?
  • Har du alle de nødvendige kompetencer for at få succes? Er der noget, du bliver nødt til at få hjælp til?
  • Osv.

Når det er sagt, tænkt grundigt igennem og du eksekverer, så er det fantastisk at være selvstændig! Ikke at skulle tumle med en stor, træg organisation og til tider meningsløse procedurer. Ikke at have en chef, der blander sig. At kunne bestemme selv. At kunne arbejde med det, du brænder for – hver dag! Friheden! Til at planlægge din egen tid, selv vælge, hvad du har lyst til at gøre i dag – og bare gøre det. Frit valg af titler og fuld råderet over uddannelsesbudgettet ikke at forglemme. Suverænt!

Og ind imellem kan der så være dage og perioder, hvor du oplever tvivlen, usikkerheden og en vis grad af krise. For kan du nu blive ved? Kan du gentage din succes? Har du overhovedet valgt det rigtige? Alt imens du skal stå op hver morgen og fortsætte dit arbejde, som om ingenting er hændt, glad og overbevisende tale med dine kunder, glemme din tvivl og holde gejsten oppe – for der er ikke andre til at gøre det for dig.

Så efter at have læst dette – har du så stadig lyst til og mod på at blive selvstændig?

Hvis ja: Go for it!
Det er fantastisk!

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading