Går du kun på arbejde for at tjene penge?

For mange mennesker er det nødvendigt at gå på arbejde for at tjene penge til at dække de fysiske behov for mad, tøj på kroppen og tag over hovedet. Det er de mest basale basale behov for alle jf. Maslows behovspyramide. (Og så er der en mand med humor, der har tilføjet et større og mere basalt behov: Hurtigt internet.)

Men for langt de fleste (i den industrialiserede verden) er arbejdet meget mere end en indtægt. For mange er jobtitlen en væsentlig del af deres identitet – uanset hvad de laver.

Selv hvis du kun går på arbejde for at tjene penge, kan der være stor variation i, hvor mange penge du har brug for at tjene. Fordi det afhænger af, hvad du oplever at have brug for penge til.

Om du bor centralt i en billig lejlighed og kan cykle på arbejde, eller du bor på landet og er afhængig af at have en bil.

Om du går på arbejde for at tjene mange penge til et stort hus og en høj levestandard, så du er nødt til at arbejde meget. Eller om du dybest set kun går på arbejde for at financiere din fritid, så du prioriterer at arbejde så lidt som muligt.

Hvad der motiverer dig til at gå på arbejde afhænger også af dit præstationsmønster.

Test dit præstationsmønster

 

Går du på arbejde, fordi du VIL?

Hvis du har mest af det svingende præstationsmønster, er du primært drevet af VILJE. Vilje til at vinde, nå i mål med opgaven inden deadline og at skabe resultater. Du er med andre ord målrettet og resultatorienteret.

Du kan også være konkurrenceminded, uanset om du konkurrerer med alle om alt, eller om du kun konkurrerer med dig selv om at gøre det hurtigere, smartere og bedre end sidst.

Du vil trives med et job som sælger, konsulent, projektleder, arkitekt eller jobs i medie-, reklame-, film- eller modebranchen. Nøgleordene i jobbet er kortsigtede mål, projekter, deadlines og optimering. Ofte står der noget i jobopslaget om mange bolde i luften, et (til tider) hektisk arbejdsmiljø og mulighed for at skabe synlige resultater.

Så du går i høj grad på arbejde for at nå dine professionelle og personlige mål. Skabe resultater, du kan være stolt af. Og det må meget gerne udmønte sig i en klækkelig bonus – udover en passende titel, diverse benefits og høj status.

Læs også: Hvad skal der ske i dit arbejdsliv i 2020?

 

Går du på arbejde, fordi du SKAL?

Hvis du har mest af det stabile præstationsmønster, er du drevet af PLIGT. Pligten til at forsørge dig selv, din familie, bidrage til samfundet, bruge dine kompetencer og være til gavn. Du er med andre ord pligtopfyldende, ansvarlig og samvittighedsfuld.

Du kan også være serviceminded og hjælpsom over for kunder, kolleger, borgere og andre, der har brug for det. Du sætter en ære i at levere høj kvalitet og service, så du bliver opfattet som pålidelig og troværdig.

Derfor vil du sandsynligvis trives med et job inden for administration og back-office, hvor du kan organisere, planlægge og strukturere dit arbejde, så du har jævnt travlt hele tiden og samtidig får mulighed for at supportere andre. I jobopslaget står der ofte noget om kvalitet og processer.

Du går i høj grad på arbejde for at få arbejdet gjort, være effektiv og hjælpe dem, der har brug for det. Din faste månedsløn skal stemme overens med din stabile og pålidelige indsats, og så er det altid dejligt, når nogen siger tak!

Læs også: Bliver dine præstationer overset? 

 

Går du på arbejde, fordi du har LYST, og det giver MENING?

Når du har mest af det springvise præstationsmønster, er du drevet af LYST, PASSION og MENING. Du har brug for at kunne tænde på opgaven, blive fagligt udfordret og få lov at komme i flow. Du præsterer i ryk. Enten er du supereffektiv, eller også kommer du ikke rigtigt i gang, fordi du afholder hemmeligt mesterskab i overspringshandlinger.

Du kan – når du vel at mærke arbejder med det rigtige – være en dedikeret ildsjæl, og når du endelig er kommet i gang med opgaven, kan du blive så opslugt, at du glemmer tid og sted. Du knokler bare igennem.

I jobopslaget kan der stå, at de har brug for en problemknuser, udvikler, underviser, forsker eller en, der kan starte noget nyt op fra bunden. Hvis der derimod står det mindste om rutineopgaver og drift, skal du lade være med at søge det, for det går du alt for hurtigt sur i, medmindre du også har en del af det stabile præstationsmønster.

I virkeligheden går du ikke på arbejde, men på mission. Du har en passion for det, du arbejder med, og når det er bedst, går dine kompetencer og det, du brænder for, op i en højere enhed, så det er dybt meningsfuldt og tilfredsstillende for dig.

Læs også: Har du svært ved at komme i gang?

 

Derfor går lige netop du på arbejde

Vi har alle en kombination af mindst to præstationsmønstre. Det er graden af hvert mønster og kombinationen, der gør netop dit præstationsmønster forskelligt fra andres. Dog vil der være en tendens til, at dine nærmeste kolleger har et lignende præstationsmønster, hvis jeres opgaver er nogenlunde ens.

Det præstationsmønster, du har mest af, vil være din primære motivation for at gå på arbejde. Det kan både få betydning for, hvor godt du lykkes med dit job, og for, hvordan du trives. Hvis dit job slet ikke passer til dit præstationsmønster, vil du sandsynligvis mistrives, være mere eller mindre demotiveret, så din indsats og dine resultater bliver derefter.

Test dit præstationsmønster

Læs også:

 

Hør foredraget:

Sådan motiverer du dig selv og andre – Folkeuniversitetet, Emdrup
Sådan motiverer du dig selv og andre – Folkeuniversitetet, Odense

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading