Selfie Ann C. Schødt

Jobsøgning er en flirt

Siden min entre på arbejdsmarkedet i 1987 er jobsøgningen blevet et håndværk, jeg med tiden kom til at mestre. Men det mange år siden, jeg sidst har sendt en ansøgning, fordi jeg har været selvstændig siden 2012. For nylig gik det op for mig, at jeg næsten savnede at søge job: Jeg savnede flirten og spændingen.

Jeg savner dog hverken dagpengesystemet eller at være en del en stor virksomhed med mange møder, meningsløs rapportering og obligatorisk træning i alt muligt. Tværtimod. Jeg har verdens bedste og mest meningsfulde job, fleksible arbejdstider og mulighed for at skrive. En fornuftig chef, der forstår mit behov for at udvikle mig og blive ved med at få nye udfordringer.

I stedet for at søge jobs, holder jeg workshops, hvor jeg deler viden og værktøjer, så deltagerne bliver klogere på sig selv (potentiale, præstationsmønster, kompetencer osv.) og på, hvad der er det ideelle job for dem. Her trækker jeg også på min erfaring fra rekruttering siden 1999, hvor jeg har læst tusindvis af CV’er og interviewet flere hundreder ansøgere.

Nu skal man ikke længere sidde og skrive ansøgninger i hånden (!) eller på et hakkebræt af en skrivemaskine, men kan med få klik dele sit CV med mange potentielle arbejdsgivere. Akkurat som man ikke længere behøver at indrykke kontaktannoncer i avisen, sende håbefulde håndskrevne breve med posten og hver dag åbne postkassen med nervøse hænder. Nu er det hurtigt og nemt at søge job online – og tilsvarende overfladisk.

 

Jobansøgningen er som de første beskeder

Netop fordi det er blevet som nemt at rette lidt, kopiere og massedistribuere, er det også ekstra fristende for ansøgere at springe over hvor gærdet er lavest: At skrive en standardansøgning, hvor man bare retter firmanavnet.

Det er SÅ meget no go!

Du skal aldrig genbruge din ansøgning. Uanset hvor god den er. For det, der passer godt til en virksomhed, kan være helt skævt til en anden. Du må allerhøjest genbruge afslutningen om, at du håber, at det har vakt deres interesse, og du ser frem til at høre fra dem. (Her skal du i øvrigt huske at skrive, hvis du er på ferie, så du ikke risikerer, at du skulle have været til samtale, mens du var ude at rejse.)

I al fortrolighed mellem os to: Den eneste undtagelse er, når du skal skrive obligatoriske ansøgninger til jobs, du egentlig ikke vil have. Så har du min tilladelse til at sende en halvhjertet standardansøgning. For så spilder du hverken din eller virksomhedernes tid.

 

Din ansøgning

Modtageren af din standardansøgning kan nemlig sagtens mærke dit manglende engagement. Din ansøgning bliver upersonlig, overfladisk og ligegyldig. Det er næsten lige så slemt som et slapt håndtryk. Læseren af din halvhjertede interesse-tilkendegivelse sidder uvilkårligt og tænker:

Det skriver du også til alle de andre!

Modtageren får indtryk af, at du har sjusket, at du ikke er specielt motiveret, når du ikke har gidet bruge tid på at skrive en ordentlig, personlig ansøgning. At du måske knapt har læst stillingsopslaget. Læseren får ikke lyst til at invitere dig til samtale for at lære dig bedre at kende.

Hvis du ovenikøbet glemmer at rette firmanavnet, får du bare afslag med det samme! Eller også bliver den bare slettet, for det må jo være en fejl.

Altså: Søg viden om virksomheden, brug dit netværk til at få flere informationer, vær klar på, præcist hvorfor du er opsat på at få jobbet, og hvorfor de skal vælge lige netop dig.

Skriv så en supergod, personlig ansøgning, der sidder lige i skabet. Som får virksomhedens modtagere til at tænke, at DIG er de nødt til at møde!

 

Jobsamtalen er som første date

Når du (endelig) har fået hul igennem og bliver inviteret til samtale, så må du gerne være lige så spændt og velforberedt, som hvis det var en første date med en, du virkelig godt kunne tænke dig at… ja, i første omgang lære bedre at kende. 😉

Vær veludhvilet, velsoigneret og velforberedt. Uden at overgøre det.

Det er fint, at du har fået et bad samme morgen og har fået deodorant på (man kan godt komme til at svede lidt under det første møde), men spar på parfumen eller din aftershave, for den kan nemt blive for overvældende i et lille, lukket lokale.

Det er også en fordel, at du ved noget om virksomheden og har forberedt et par spørgsmål. Men det kan virke for pågående eller ligefrem aggressivt, hvis du straks fortæller dem alt, hvad du ved om dem, og hvad du synes, at de burde gøre (strategi, nye kunder, produktudvikling, organisationsændringer osv.), eller du bombarderer dem med spørgsmål. Så bliver du som en stalker eller ham, der vil mødes privat og have s.. på første date.

Du må hellere holde en smule igen, så virksomheden bliver nysgerrig på, hvem du er, og hvad du kan.

 

Et godt første møde

På en god date og til en god jobsamtale gælder:

  • Samtalen flyder frit og ubesværet – og I kommer nemt ud ad en interessant tangent
  • Der er en god balance mellem spørgsmål og svar – begge parter har tid til at uddybe det vigtigste
  • Du slapper af og er dig selv – alt andet bliver alligevel for anstrengende i længden
  • I får begge to lidt mere at vide om den anden, men er stadig nysgerrige
  • Du går glad derfra og har helt klart lyst til at mødes igen.

Og hvis det ikke bliver til mere end det ene møde, ja, så har du i det mindste haft en god oplevelse og fået lidt mere træning i det til tider svære første møde. Op på hesten igen. Nogle gange skal man kysse en del frøer, før man finder prinsen. 😉

 

Læs også:

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading