Hvor er du om 5 år?

Du har sikkert oplevet at få det spørgsmål i forbindelse med en jobsamtale eller den årlige MUS. Og hvad skulle du så svare?

Her er nogle mulige svar:
Det ambitiøse svar: Så er jeg ansat i en ledende stilling.
Det beskedne svar: Så laver jeg nok det samme som nu.
Det entreprenante svar: Så har jeg startet min egen virksomhed.

Men hvad nu, hvis dit ærlige svar er:

Jeg aner ikke, hvor jeg er om 5 år!

Hvilket svar, der er mest realistisk, kan ingen alligevel vide. Fordi der er så mange faktorer i vores liv, vi ikke selv er herrer over. Hvem kunne f.eks. have forudset Corona-epidemien eller krigen i Ukraine?

Hvad vil du svare, næste gang du bliver spurgt?

 

Hvor er du om 10 år?

Det spørgsmål er en del af visionsøvelsen (ifm. udviklingsforløbet), som jeg selv besvarede tilbage i sommeren 2002. Jeg havde mistet mit job som rekrutteringskonsulent og – i efterdønningerne efter 11. september 2001 – skulle ingen virksomheder ansætte andet end sælgere. Alligevel formulerede jeg ufortrødent min vision:

Jeg vil være forfatter, foredragsholder – og så skal jeg nok være selvstændig konsulent af en slags.

Den 2. december 2010 stod jeg på posthuset med en kasse med 15 eksemplarer af Behovsbestemt HR-ledelse og dermed også retten til at kalde mig forfatter. I foråret 2011 holdt jeg det første foredrag og i efteråret besluttede jeg at starte egen virksomhed.

Men i alle årene inden havde jeg – helt ærligt mellem os – ikke anet, hvad jeg ville eller skulle med mit arbejdsliv. De første mange år drev jeg planløst fra job til job uden hverken mål eller ambitioner. En vision havde jeg slet ikke. Det eneste, jeg altid havde vidst, var, at jeg ville være forfatter. Det var min drøm.

Hvad er din drøm?

 

Vil du det samme som andre?

Hvis du vil det samme som de fleste andre, så er det relativt nemt at formulere et mål. Og det er også lettere at identificere, hvad du skal gøre, fordi du kan træde i andres fodspor og gøre det samme som dem.

Men: Når du vil det samme, søger det samme og har det samme mål, så er I også mange flere, der konkurrerer om det samme.

Da jeg i efteråret 2011 besluttede at blive selvstændig, troede jeg, at jeg skulle tilbyde HR for små og mellemstore virksomheder, der ikke selv havde en HR-afdeling. Der var imidlertid to store sten på den vej:

Første sten: Under finanskrisen (og andre kriser) blev rigtigt mange HR-folk fyret, fordi virksomhederne skulle spare, så der var mange tidligere HR Managers og personalechefer, der tænkte, at de skulle præcist det samme.

Anden sten: Der er en grund til, at små og mellemstore virksomheder ikke har en HR-afdeling: De aner simpelthen ikke hvad det er, eller hvad de skal med sådan en afdeling.

Så det gik ret stejlt op ad bakke, hvis jeg valgte den retning. Men jeg kunne heller ikke længere se mig selv i et job som HR Manager, fordi der i stigende grad blev lagt vægt på implementering af processer og procedurer. Det var management-delen, og mit hjerte bankede for human resources-delen.

I februar 2012 hørte jeg en tele-konference om De 3 mest fatale fejl selvstændige kvinder begår, og forstod, at jeg hverken skulle tilbyde HR-ydelser til SMV’er eller coache hr. og fru Danmark. Efter det fandt jeg min særlige niche:

Personlig udvikling for de 10 % bedst begavede og/eller særligt sensitive.

Hvad vil du med dit arbejdsliv?

 

Hvad driver dig?

I starten var målet, at jeg skulle bare tjene mere, end hvis jeg var på dagpenge. Potentialefabrikken er aldrig blevet en superindbringende virksomhed eller salgssucces, men det var heller ikke mit mål. Jeg er nemlig ikke drevet af penge eller succes. Selv da jeg gjorde karriere som HR Manager, tjente godt og havde en lækker firmabil, var det med en følelse af, at det kun var midlertidigt. Det var jo ikke min drøm.

Det, der driver os, hænger tæt sammen med vores præstationsmønster.

Hvis du har mest det svingende præstationsmønster, er du drevet af vilje, mål/resultater og konkurrence/pres. Med det præstationsmønster er det lettere at svare på, hvilke ambitioner du har. Du drives af at skabe resultater og nå deadlines, og ofte har du også viljen til at vinde.

Du kan med fordel sætte dig konkrete og kortsigtede mål:
Hvad er det helt præcist, du vil opnå?
Inden hvornår vil du opnå det?

Hvis du har mest af det stabile præstationsmønster, er du drevet af pligt, ansvarsfølelse og samvittighed. Med det præstationsmønster kan det være svært at vide, hvor du vil hen eller formulere ambitioner, for du vil dybest set bare udføre dit arbejde så godt som muligt. Du er drevet af – hver dag – at hjælpe, servicere og gøre det, andre har brug for – hvad det så lige er.

Du kan med fordel spørge dig selv og andre:
Hvad er der brug for, at jeg gør?
Hvor kan det, som jeg kan, gøre størst gavn?

Hvis du har mest af det springvis præstationsmønster, er du drevet af lyst, mening/formål og passion. Med det præstationsmønster giver hverken mål eller pligt specielt mening. Du har brug for at kunne brænde for dit arbejde, tjene et meningsfuldt højere formål og kunne komme i flow mindst en gang om ugen.

Du kan med fordel mærke efter, hvad der kan tænde din indre ild:
Hvad er mit formål her i livet?
Hvad er min mission?

Test selv dit Præstationsmønster

 

Hvor er du på vej hen?

Med dit præstationsmønster i baghovedet kan du nu spørge dig selv:

Hvor VIL jeg være om 5 år? Eller om 1 år?
Det langsigtede mål skal brydes ned til mål og delmål. Delmålene skal brydes ned til projekter og opgaver, så du kan sætte en deadline på for hver opgave. På den måde gør du det lettere for dig selv at være ambitiøs og målrettet.

Hvor er det min PLIGT at være om 5 år? Eller om 1 år?
Når du overordnet ved, hvad du skal på sigt, kan du lettere forholde dig til, hvad du skal gøre hver dag de næste 12 måneder. Du skal med andre ord definere dit daglige arbejde – som du samvittighedsfuldt og pligtopfyldende kan gå i gang med.

Hvor har jeg LYST til at være om 5 eller 10 år?
Når du har formuleret din drøm, ved du bedre, hvor du skal hen. Ligesom du kan vurdere, hvor du ikke skal hen. Din vision fungerer som et fyrtårn ude i horisonten og giver dig noget meningsfuldt at sigte efter, så du ikke bare går på arbejde, men faktisk går på mission.

 

Læs også:

Share This