Foto: Ann C. Schødt

Hvad skal jeg egentlig her?

De fleste, som får en jobkonsultation eller er i udviklingsforløb, oplever at være et sted i deres arbejdsliv, hvor de ikke rigtigt trives. Nogle af dem er sygemeldt med stress – eller noget der ligner det. De mangler energi, glæde, mening…

De kæmper med boreout, keder sig dagligt og oplever en total meningsløshed med deres arbejde. Jobbet giver ingen tilfredsstillelse eller udfordringer. Tværtimod bliver de mere og mere drænede for energi for hver dag. Og det går ud over familien. De vrisser ad partneren og råber ad børnene. Fordi de ikke har noget overskud.

De er ramt af impostor-fænomenet – føler sig utilstrækkelige og venter på at chefen kalder dem ind til en alvorlig samtale om deres mangelfulde præstationer. De arbejder solen sort, men har stadig den samme nagende følelse af, at det aldrig er godt nok. Humøret svinger og optimismen er blevet til pessimisme. Fordi de ikke kan se nogen løsninger eller bedring.

Eller de er nået til et sted i deres karriere, hvor de ikke længere har ambitioner eller mål, der kan få dem til at stå forventningsfuld ud af sengen om morgenen. Præcist som i Shubiduas sang:

Står på en alpetopKigger på det snerNu er jeg endelig kommet helt herop
Hva’ fa’en sku’ jeg egentlig her?
Nu har jeg nået toppen, morBrrr, hvor er her skidekoldtJa, jeg har nået toppen, morNu må du da være stoltVar det det, du mente, da du sagde, jeg skulle op?

 

Har du fundet det rigtige job, der giver dig et vigtigt mål?

Har du nået dine karrieremål? Står du som i sangen og spekulerer over, hvad du så skal nu? Titel, løn og benefits er, som de skal være… men der mangler et eller andet. For du ved ikke længere, hvorfor du går på arbejde. Du mangler et vigtigt mål.

Når du har mest af det svingende præstationsmønster, er du primært drevet af VILJE. Vilje til at vinde, til at nå deadlines og mål, til at gennemføre, til at gøre en forskel og skabe resultater.

Hvis du ikke længere har et klart mål at sigte imod, er det svært at bruge din viljestyrke. Arbejdsdagene bliver nemt noget, der bare skal overstås. Du bider tænderne sammen. Tager dig sammen. Men du orker det ikke rigtigt. Antallet af ulæste mails vokser i indbakken. To-do-listen er uendelig og bliver længere hver dag. Du orker det bare ikke…

Det, du mangler, er et vigtigt mål. Eller flere. Og hvis målet skal virke motiverende for dig, skal det være KORTSIGTET og KONKRET.

Kortsigtet er i dag, denne uge, denne måned.

Konkret er helt specifikke ting, du skal gøre.

I forhold til din arbejdsdag er det altså 3 konkrete ting, du skal have gjort.
Du kan sætte dig et ambitiøst og realistisk mål for måneden – et projekt.
Månedsmålet deles op i delmål, så du hver uge sikrer dig, at du får gjort det vigtigste.

Så du når dit mål.

Hvad er de(t) vigtigste mål for dig?
Hvad kan få dig til at stå forventningsfuld og spændt ud af din seng i morgen?
Hvad vil du opnå med dit arbejdsliv – og dit liv i det hele taget?

 

Har du fundet det rigtige job, hvor du kan gøre din pligt?

Har du gjort dit pligt her i livet? Har du brugt dine evner og udfoldet dit potentiale, så det har været til gavn for andre? Kan du med tilfredshed og god samvittighed se tilbage på dit arbejdsliv og tænke, at du har gjort, hvad du kunne og skulle?

Eller føler du dig uforløst og unyttig? At der ikke rigtigt er nogen, der har brug for dig? At det du kan, ikke er kommet i spil og derfor ikke har været til gavn? Så det hele er lidt lige meget…

Når du har mest af det stabile præstationsmønster, er du primært drevet af PLIGT. Pligten til at gøre det, du skal, det der er brug for, det andre mangler, savner og har behov for. Til at levere høj service og kvalitet, påtage dig ansvaret og yde den nødvendige indsats.

Hvis der ikke længere er nogen, der har brug for dig, er det grundlæggende svært at gøre din pligt. Det giver sig selv. Derfor er det ekstra hårdt for dig at være imellem jobs (og være single for den sags skyld). Det bliver lidt ligegyldigt, hvornår du står op, hvad du gør eller ikke får gjort. I det hele taget.

Det, du mangler, er en vigtig sammenhæng, hvor du kan gøre din pligt. Noget at stå op til hver dag. Daglige rutiner og gøremål. Nogen, der venter på, at du kommer. Og har brug for dig.

I mangel af fast arbejde: Frivilligt arbejde, familie og venner, et kæledyr – nogen der har brug for dig.

Med fast arbejde: Et flow af opgaver, kunder og kolleger, der har brug for dig og din stabile arbejdsindsats, service og leverancer.

Og så har du brug for en vision og et langsigtet mål, som du støt og roligt kan komme lidt nærmere for hver dag. Det lange seje træk. Som er så tilfredsstillende. For lige netop dig.

Hvilke evner, kompetencer og potentialer har du?
I hvilken sammenhæng er der nogen, der har brug for netop dig og det, du kan?
Hvad vil du huskes for?

 

Har du fundet det rigtige job, der giver dit liv mening?

Har du fundet et meningsfuldt arbejde? Kender du din personlige mission? Ellers bliver det hele lidt leverpostej…

Når du har mest af det springvise præstationsmønster, er du primært drevet af LYST. Lysten til at gøre noget sjovt, interessant, spændende og meningsfuldt. Til at underholde, undervise, undersøge. Til at forbløffe, fascinere, forundre. Til at tage verden med storm. Og udleve dine drømme. Mindre kan ikke gøre det.

Det dur simpelthen ikke at forsøge at pligte dig igennem dit arbejde. Uanset hvor god lønnen er, så tænder du ikke på at nå et eller andet mål. Det er så evigt ligegyldigt. For dig.

For det SKAL give MENING. Der skal være et højere formål med det, du gør. Du er nødt til at være passioneret og engageret i dit arbejde. Det skal helst være et spørgsmål om liv eller død. Du skal have dig selv med i det, du gør. Hver dag. Du skal være tændt og antænde andre.

Så du er pinedød nødt til at tænke stort og bryde med andres kedelige, konforme krav og forventninger til dig. For du kan ikke nøjes med at gå på arbejde. Du må nødvendigvis gå på mission. Intet mindre.

Hvad drømmer du om at udrette?
Hvordan kan du gøre en enestående og meningsfuld forskel – i livet og verden?
Hvad er din særlige passion og personlige mission?

 

Tre ting, der bringer dig tættere på det rigtige job

Hvad kan du selv gøre for at finde og få det rigtige job – for dig?

Her er tre ting, du kan begynde med at gøre:

  1. Du kan identificere dit: Præstationsmønster
  2. Du kan svare på de spørgsmål, der passer til de to præstationsmønstre, du har mest af. Kombinationen og graden af de to mønstre kan nemlig give et bredere og bedre perspektiv på dit arbejdsliv.
  3. Du kan skrive dig op til de to mail-serier nedenfor. Med de ene serie (grøn formular for jobsøgende) får du CV-guide og tips til at målrette dit CV. Med den anden (rød/blå formular for motivation) får du mere at vide om præstationsmønstrene og nogle konkrete øvelser til, hvordan du bedre kan motivere dig selv. Så det bliver mere overskueligt for dig at finde det rigtige job.

Hvis det ikke er helt nok, er du også velkommen til at kontakte mig og bestille en gratis prøvesamtale og evt. en jobkonsultation. Så du kan blive klogere på dig selv og dit potentiale, få individuel feedback og sparring. Og komme videre. 🙂

 

Læs evt. også:

 

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading