4 grunde til, at begavede ikke gør karriere

For efterhånden en del år siden skrev jeg blogindlægget 4 grunde til at begavede ikke gør karriere. Det var der rigtigt mange begavede, der kunne genkende – og sætte tjek ud for alle 4 grunde:

  1. Du spiller ikke spillet
  2. Du er for ærlig
  3. Du er for utålmodig
  4. Du beundrer ikke din chef.

Siden har jeg talt med mange af dem og haft en del i udviklingsforløb eller til jobkonsultationer. Fordi de keder sig, ikke bliver udfordret eller får lov til at bruge deres evner og potentiale. Fordi de har svært ved at passe ind på arbejdspladsen eller er blevet fyret – igen, igen. Uden at de helt selv forstår hvorfor.

Dette blogindlæg er til alle de begavede, som med deres fornuft godt kan se det smarte i at rette ind, spille spillet, tie stille, være mere tålmodig og prøve at give chefen ret. Men de kan simpelthen ikke!

Foto: Ann C. Schødt

4 grunde til, at du ikke kan rette ind

Du vil sådan set gerne – have et godt og udfordrende job, kunne gøre karriere og passe ind. Det lykkes bare ikke. Uanset hvor meget du forsøger. Du kan ikke rette ind, være og gøre som de andre. Og det er der flere grunde til:

  1. Du spiller ikke spillet, fordi du har nogle andre værdier
  2. Du er for ærlig, fordi du kan ikke lyve eller gøre noget åbenlyst dumt
  3. Du er for utålmodig og meget anderledes end dine kolleger
  4. Du beundrer ikke din chef og passer ikke ind socialt.

 

Ad 1. Du kan ikke rette ind, fordi du har nogle andre værdier

Et af de kompetence-kort, som de begavede oftest vælger er:
Fastholde principper og værdier.
A. Bakker op om etik og værdier
B. Udviser integritet
C. Fremmer og håndhæver princippet om lige muligheder for alle
D. Opmuntrer til organisatorisk og individuel ansvarlighed over for samfundet og miljøet.

Ofte vælger de det, fordi de netop har haft en oplevelse på arbejdspladsen, hvor deres egen integritet blev kompromitteret. De er blev presset til at gøre noget ulovligt eller uetisk. Virksomhedens officielle værdier viste sig blot at være skueværdier. Ledelsen sagde en ting og gjorde noget andet.

De begavede har en veludviklet eller ligefrem overudviklet retfærdighedssans. Nogle af dem er – især som børn – millimeterretfærdige principryttere, der stædigt kan argumentere og kæmpe for, at reglerne skal overholdes til punkt og prikke – af ALLE! Andre udvikler et indre etisk værdikompas, som guider dem livet igennem.

Derfor er det næsten fysisk umuligt for dig at bøje reglerne eller fravige de principper, du selv følger. Derfor kan du heller ikke spille det politiske spil – selvom du kan gennemskue det. Det byder dig inderligt imod at mele din egen kage, have en egoistisk agenda, manipulere og intrigere for at få din vilje.

 

Ad 2. Du kan ikke rette ind, fordi du ikke kan lyve eller gøre noget dumt

Når du har en høj IQ, kan du se komplekse sammenhænge, forudset mulige problemer og gennemskue ting, der  ikke kan lade sig gøre. Når du først har gjort det, er det svært at holde for dig selv. Især hvis du bliver bedt om at gøre noget, som ikke giver mening eller virker decideret dumt. Spild af tid, unødigt besværligt og forgæves arbejde vækker din lyst til at gøre modstand og protestere.

Samtidig kan du sikkert også lide at finde nye løsninger, optimere arbejdsgange og i det hele taget gøre ting hurtigere, smartere og bedre. Hvis ingen gider lytte til dine forslag… hvorfor har de så ansat dig?

Derfor er der overhængende risiko for, at du kommer til at sige noget, chefen ikke har lyst til at høre og kollegerne ikke kan følge. Ingen af dem kan se nogen grund til at gøre noget som helst anderledes. Ingen hører efter. Du slår i en døv dyne. Løber hovedet mod en massiv mur. Spilder ikke bare din tid, men din energi, dine evner og i sidste instans dit liv.

 

Ad 3. Du kan ikke rette ind, fordi du er for utålmodig

Utålmodighed er en del af din personlighed. Du er hurtig og bliver derfor nemt utålmodig.

I personlighedstesten viser det sig som en høj score på tempo. Hvis du f.eks. scorer 80 ud af 100, er dit arbejdstempo markant hurtigere end gennemsnittet, som scorer omkring 50. Jo højere du scorer, desto sværere er det også at arbejde langsomt. Og være tålmodig. Give processen tid i stedet for at haste til resultatet.

Når du samtidig har en høj IQ, snurrer den hurtigere på dig end hos de fleste. Du tænker hurtigt. Og for dig er der kortere mellem tanke og handling. Tilsammen gør det, at du løser dine arbejdsopgaver hurtigere end dine kolleger. Uden at anstrenge dig.

Utålmodigheden er derfor både en del af din personlighed, dit drive, din måde at tænke og arbejde. Det kan du ikke lave om på.

 

Ad 4. Du kan ikke rette ind, fordi du ikke beundrer din chef

Med denne grund er vi tilbage i skolegården. Som i skolegården, således også på arbejdspladsen. Det handler om alfa-hanner og -hunner.

Som begavet dreng, har du sandsynligvis fået en del bank. Fordi du ikke så op til klassens stærke dreng. Tværtimod har du gennemskuet ham, sagt ham imod eller provokeret ham. Fordi han ikke var helt så skarp som dig, sagde ting, du syntes var dumme, ville have dig til at gøre ting, der var ydmygende, så du kunne indordne dig i hierarkiet. Under ham. Men du nægtede.

Som begavet pige, er du sikkert blevet bagtalt og holdt udenfor. Fordi du ikke beundrende bakkede op om klassens populære, selvkronede prinsesse og sluttede dig til hendes hof. Fordi du ikke syntes, hun var noget særligt, ikke fandt hende specielt køn, klog, sympatisk eller sjov. Du passede mest dig selv eller bevægede dig i periferiferien.

Drengene blev til mænd og holdt op med at slås, men ikke med at konkurrere. Du bliver stadig betragtet som en konkurrent, som skal holdes nede.

Pigerne blev til kvinder, men holdt aldrig op med at bagtale, intrigere og ekskludere. Du bliver stadig opfattet som en trussel, der skal holdes på afstand og udenfor.

Som begavet voksen er du derfor aldrig blevet godkendt af alfa-hannen eller -hunnen. Du er aldrig blevet en accepteret del af gruppen. Primært fordi du ikke indordner dig, ikke kan fingere beundring. Det kan mærkes. Opleves som modstand eller modvilje Og eftersom de det meste af deres liv har oplevet at have ret, blive talt efter munden og set op til, opfatter de din tavshed som arrogance og slet skjult foragt.

Hvis du fortsætter med det, bliver du enten fyret, eller du vælger selv at sige op. Du bliver udelukket af fællesskabet eller melder dig selv ud.
Hvad vil du helst?

 

Læs også:

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading