Foto: Ann C. Schødt

Belastende begavet og kritisk på jobbet

Forestil dig, at du kan gennemskue et netværk af komplekse sammenhænge og strukturer – på et øjeblik. Mens dine kolleger kun med besvær kan forbinde 3-5 prikker på organisationens kort – og det tager tid.

Forestil dig, at du helt fra starten ved præcist, hvad der kan gå galt, hvor og hvornår. Mens dine kolleger hverken kan eller vil høre på dig, fordi de synes projektet da er fint og godt nok.

Forestil dig, at du kan se, hvordan alt kunne blive meget bedre med en række forbedringer og tiltag, der relativt nemt kan gennemføres. Mens dine kolleger er tilfredse med det nuværende og ikke kan se nogen grund til at ændre noget.

Forestil dig, at du ser lige tværs igennem de skjulte politiske agendaer, forfængelighedens spilfægteri, de store egoers urigtige forklaringer og overbevisende løgne. Mens dine kolleger benægter det og ignorerer dig…

 

Belastende begavet og kritisk personlighed

En uforholdsmæssigt stor andel af dem, der er i forløb hos mig, er tilsyneladende skåret over den samme kritiske læst i personlighedstesten:

 • Lav score på positivt bedømmende – du er meget kritisk over for både andre og dig selv
 • Lav score på udtrykt positivitet – du kalder en spade for en spade og kommer til at påpege fejl
 • Lav score på konstruktiv holdning – dårlige oplevelser i fortiden har gjort, at du har mistet tilliden til andre
 • Lav score på optimisme – du er med tiden og erfaringerne blevet decideret pessimistisk
 • Lav score på humørstabilitet – dit humør bliver nemt farvet af det, du oplever i hverdagen

Det forstærkes yderligere af:

 • Lav score på mental modstandskraft – du mangler filter, så alt det negative går lige ind hos dig
 • Lav score på personlig bearbejdning – du bruger uforholdsmæssigt mange tanker og megen tid på at processere dine oplevelser – både dem i hverdagen på jobbet og dem i fortiden, du stadig husker som en elefant.

Jo lavere scores her, desto større sensitivitet, hvilket igen forstærker graden af ringe eller manglende tillid til andre. Du er simpelthen nødt til at have paraderne oppe, så du ikke bliver ramt igen.

Når du samtidig har en høj IQ, har du også kapaciteten til at analysere dine oplevelser til døde og en ubændig trang til at skabe en eller anden form for mening af det. Jo højere IQ, desto mere udtalt er det.

 

Hvordan kommer din kritik til udtryk – hvis den gør?

Stadig med udgangspunkt i personlighedstesten er der flere varianter og mulige udtryk. Afhængigt af dine introverte eller ekstroverte personlighedstræk.

 • Høj score på kommunikationsmængde gør, at du får sagt, hvad du tænker og mener
 • Lav score på kommunikationsmængde gør, at du brænder inde med tingene
 • Høj score på fri kommunikation gør, at du kommer til at bralre ud med tingene, fordi du mangler filter
 • Lav score på fri kommunikation gør, at du holder dine tanker og meninger for dig selv
 • Høj score på kontaktflade gør, at du udtrykker dine tanker og meninger over for en del personer
 • Lav score på kontaktflade gør, at du kun betror dig til nogle få – som du stoler på

Med flere høje scores er der stor risiko for, at du bliver opfattet som et brokkehoved og en brandstifter, som ledelsen snart ser skævt til og vil benytte sig af først givne lejlighed til at slippe af med.

Med flere lave scores er det derimod mere sandsynlig, at du bliver indebrændt, bitter og tiltagende ensom – i takt med alderen og dine akkumulerede dårlige erfaringer. En dvælende drage med en forbandet halsbrand…

 

Hvornår skal du udtrykke din kritik?

Når du har det sådan, er det immervæk en konstant belastning for dig at gå på arbejde. Og lige nu er det professionelt vi holder fokus, velvidende, at din høje IQ og kritiske sans selvfølgelig ikke slukkes, bare fordi du holder fri. Gid det var så vel, tænker du sikkert.

Altså får du nu dette værktøj, som forhåbentlig kan gøre det lettere for dig i din dagligdag. Af hjertet tak til dig, jeg har udarbejdet dem sammen med – du ved, hvem du er. 😉 Jeg er sikker på, at vores arbejde også kan komme læserne her til gavn.

 

9 kriterier for berettiget kritik

Her er 9 kriterier til at gøre det lettere at vurdere, hvorvidt du skal give udtryk for din kritik eller ej:

 • Din kritik kan bruges til noget af nogen
 • Med din kritik, kan du forsøge at undgå, at noget går meget galt
 • Sagen er så vigtig for dig, at du har lyst til/er nødt til at involvere dig
 • Din kritik kommer af oprigtig kærlighed til/omsorg for pågældende
 • Du kan umuligt være ligeglad!
 • Kritikken rettes mod noget, der er faktuelt forkert
 • Din kritik er tidsmæssigt relevant og på sin plads nu
 • Hvis du kan udtrykke dine sårede, krænkede følelser på en ordentlig måde
 • Når det kompromitterer din integritet ikke at udtrykke din kritik.

Når mindst 3 af ovenstående 9 kriterier er opfyldt, er din kritik berettiget, og du kan med god samvittighed og rent hjerte give udtryk for den. Prøv at udtrykke det så diplomatisk du kan, uden at dit budskab mister kraft.

Og ja, engang imellem ryger der en finke af fadet, du får trådt nogen gevaldigt på deres ømme tæer og tromlet din uforbeholdne mening igennem. Så må det være sådan.

Hvis du sårer nogen, må du sige undskyld, for det var jo ikke din mening. Du går altid efter bolden. Derfor kan du heller ikke tage ansvar for, hvordan andre opfatter det sagte, eller hvad de tager personligt. Det må de om.

Hvis du bliver upopulær, må du leve med det. Hellere det end at miste og fornægte dig selv. Det holder jo alligevel ikke i længden.

Håber, du får gavn af dem. Og ja, du er velkommen til at kontakte mig, hvis du kan genkende en masse af ovenstående og er klar til at komme videre. Hav det godt, til vi høres ved.

Bedste hilsner
Ann C.

 

Læs også:

Share This