Undersøgelse om backstabbing og bagtalelser
Formålet med undersøgelsen var at indsamle historier fra personer, der på deres arbejdsplads havde været udsat for backstabbing og bagtalelser. I første omgang var jeg nysgerrig på, om der kunne være en sammenhæng til personens køn og IQ. I anden omgang har jeg forsøgt at se mønstre og tendenser i besvarelserne i forhold til personernes oplevelser, håndtering, resultater og konsekvenser. Endelig har jeg også kunnet læse nogle få positive historier, som måske kan inspirere andre i lignende situationer.
I 2019 lancerede jeg første gang undersøgelsen med plads til 40 besvarelser, og i 2025 relancerede jeg den. Den har hele tiden været offentligt tilgængelig her: Har du været udsat for løgne, bagtalelser og backstabbing? Og i siden marts 2025 har den fået 11.600+ eksponeringer på LinkedIn. Den har altså været frit tilgængelig – uanset køn eller IQ-niveau. Men: Det er ikke en generel og videnskabelig undersøgelse om mobning på arbejdsmarkedet, så jeg kan ikke sige noget om, hvor udbredt det er, eller sammenligne med resultaterne i en repræsentativ gruppe.
I alt indsamlede jeg 77 besvarelse, hvoraf 1 ikke var relevant, da personen ikke havde oplevet det. Alle besvarelser er anonyme, og den eneste forudsætning for at deltage i undersøgelsen var, at respondenten kendte sit IQ-niveau. Derfor linkede jeg i blogindlægget til den gratis IQ-test på Illustreret Videnskab.
Dette blogindlæg er kun det første for at dele resultaterne af undersøgelsen. I et andet indlæg vil jeg uddybe beskrivelsen af de forskellige tegn på backstabbing og give tips.
De bagtalte har høj IQ
Niveauet for IQ’en i Illustreret Videnskabs test:
- 90-110 = normaltbegavet
- 111-119 = kvik normalt begavet
- 120-132 = velbegavet = de øverste 3-10%
- 133 og opefter = højt begavet = øverste 2 %
Det er kun de øverste 2 %, der kan blive medlem af Mensa. Min erfaring siden 2012 er dog, at de øverste 10 % oplever mange af de samme udfordringer og helt faktuelt udgør en minoritet i befolkningen.
Blandt de første og de seneste 40 besvarelser er fordelingen af normalt begavede og kvikke kun lidt forskellig. I 2019-2024 udgør de henholdsvist 5 og 2,5 %, mens det i 2025 er omvendt. Konkret er det henholdsvist 1 og 2 besvarelser i hver gruppe, så variationen må siges at være uvæsentligt.
Fordelingen mellem velbegavede og højt begavede er også en smule forskellig. I 2019-2024 udgør de velbegavede 47,5 % af respondenterne, mens de højt begavede udgør 45 %. Konkret henholdsvist 19 og 18 besvarelser. I 2025 er 37,5 % af respondenterne velbegavede og 55 % højt begavede med henholdsvist 15 og 22 besvarelser.

IQ-fordeling blandt de bagtalte i 2019-2024

IQ-fordelingen blandt de 40 besvarelser fra 2025
Fordelingen mellem de to overordnede grupper af normalt begavede og de øverste 10 % er imidlertid konsistent. Både i 2019-2024 og 2025 udgør de normalt begavede og kvikke 7,5 %, mens bedst begavede udgør 92,5 % af respondenterne. Af de samlede 76 besvarelser er fordelingen 8 % og 92 %.
Bagtalte med normal IQ
Man kan selvfølgelig indvende, at respondenterne har selekteret sig selv til at være blandt de 10 % bedst begavede, inden de besvarede spørgeskemaet. Men forudsætningen for besvarelsen var kun at have været udsat for backstabbing og bagtalelser, ikke at have en høj IQ.
De i alt seks besvarelser fra normaltbegavede og kvikke, adskiller sig ikke fra besvarelserne fra respondenter med høj IQ. Tværtimod er alle seks kvinder, anderledes, fagligt dygtige, hurtige, ‘for meget’ og kollegaen har følt sig truet. Så måske har IQ-testen ikke været helt retvisende, eller de har slet ikke taget den, men blot svaret, hvad de gik ud fra, deres IQ var. Erfaringsmæssigt kan mange kvinder være tilbøjelige til at undervurdere deres IQ, og derfor er de bange for at tage en IQ-test.
Flere kvinder end mænd bliver bagtalt
Af de samlede 76 respondenter var 61 af de bagtalte kvinder og kun 15 mænd. Det svarer til henholdsvist 80 % kvinder og 20 % mænd.
Mænd udgør 52 % af de beskæftigede personer på arbejdsmarkedet, mens kvinder udgør 48 % i følge Beskæftigelsesministeriet, 2024.
Da der er flere mænd end kvinder på arbejdsmarkedet, bliver kvindernes overrepræsentation blandt de bagtalte derfor mere udtalt og skæv.
Flere kvinder med høj IQ bliver bagtalt
IQ-fordelingen blandt de bagtalte kvinderne er:
- 5 % normaltbegavede
- 5 % kvikke normalt begavede
- 54 % velbegavede
- 36 % højt begavede
Kun 10 % af de bagtalte kvinder er normalt begavede og kvikke, mens de i en normalt fordelt befolkning vil udgøre ca. 70 %. Hele 90 % af de bagtalte kvinder er blandt de 10 % bedst bedst begavede, altså statistisk set omvendt.
Dermed er både kønsfordelingen og IQ-fordelingen helt skævt blandt de bagtalte.
De bagtalte kvinder bliver fyret eller siger op
I undersøgelsen spørger jeg ind til oplevelserne: Hvad kollegaen, chefen og de selv gjorde samt hvad der efterfølgende skete. Der er lidt variation i, om de bliver bagtalt, saboteret eller frosset ude. Chefen bliver involveret, men med meget blandet resultat og konsekvenser. Ofte er den mandlige chef på kollegaens side og irettesætter den bagtalte kvinde.
- 33 % af de bagtalte kvinder bliver fyret/sagt op
- 28 % siger selv op
- 25 % er negativt påvirket af oplevelsen psykisk og/eller socialt
- 25 % mister tilliden til andre, uanset om de stopper eller bliver på arbejdspladsen
- 23 % mister selvtilliden/troen på egne evner
- 20 % er negativt påvirkede af oplevelsen længe efter
- 18 % bliver sygemeldt, og12 % af de bagtalte er stadig syge senere
- 10 % oplever ledighed og økonomisk tilbagegang
- 10 % har fået større selvindsigt/lært af oplevelsen
- 5 % bliver på arbejdspladsen, men føler sig holdt ude/ekskluderet
- 3 % bliver fjernet/flyttet til en anden afdeling
- 2 % er ikke rigtigt påvirket af oplevelsen, hvilket konkret kun er 1 af de 61 bagtalte kvinder
Resultatet er, at over halvdelen af de bagtalte kvinder forlader arbejdspladsen. En fjerdedel af de bagtalte er negativt påvirket socialt eller psykisk og mister tilliden til andre. En femtedel er stadig præget af den dårlige oplevelser flere måneder efter.