Foto: Ann C. Schødt

Mangler du energi for tiden?

Hvis du føler dig træt og flad på batteriet, kan der kun være en forklaring:

Du bruger mere energi, end du får igen.

Det svarer til, at din energi er som vand i et badekar, hvor proppen sidder skævt eller slet ikke er sat i. Som vandet løber energien ud. Uden at du har skruet tilstrækkeligt op for vandhanen til at kunne holde vandstanden nogenlunde stabil. Derfor er det kun et spørgsmål om tid, før badekaret er tømt, og du er løbet tør for energi.

Først og fremmest får du ikke nok fra de basale kilder til energi; tilstrækkeligt med søvn, fornuftig kost og passende motion. Det ved du godt, men…

Du har sikkert hujende travlt på jobbet, alt for mange projekter, opgaver og deadlines, alt for mange henvendelser og spørgsmål, der skal besvares. Så når du har fri, er du brugt op.

Hvis du så ovenikøbet har en familie, der kræver sit, får du først rigtigt fri sidst på aftenen (efter oprydning i køkkenet), og på det tidspunkt er batteriet helt fladt. Du flader ud foran flimmeren eller stener med din mobil. Hvis du da ikke for længst er faldet i søvn, da du skulle putte den mindste.

Eller bekymringer for fremtiden dræner dig for mental energi.

Det møder jeg desværre tit hos mine klienter. Af alle mulige grunde. Men oftest handler det om, at de ikke får ladet deres batterier op. Fordi jobbet og alle andre er vigtigere, end de selv er. Og de mangler energi til at gøre noget godt for sig selv…

Har du det også sådan?

 

Introvert eller ekstrovert – hvad giver dig energi?

Den grundlæggende forskel mellem introverte og ekstroverte handler om, hvordan de får energi og lader deres batterier op.

Ekstroverte får energi af at være sammen med andre, snakke om tingene, diskutere en sag, samarbejde om opgaveløsningen, sparre med en kollega, vende en problemstilling og frem for alt gøre noget sammen. Meget ekstroverte nyder at deltage i seminarer, mingle til receptioner og sociale arrangementer, være aktiv til events og holdsport. De trives i andres selskab.

Introverte får derimod energi af at være alene. Punktum. De har ganske enkelt brug for alenetid. Jo mere introvert, desto større er behovet for alenetid. Ro til at vende energien indad, bearbejde dagens mange indtryk, reflektere, skrive dagbog, læse i en bog, meditere, løbe eller gå en tur. Alene. Uden forstyrrelser! Uden alt muligt andet, de skal forholde sig til. Lad dem nu få fred!

Endelig kan du være både introvert og ekstrovert – også kaldet ambivert – og have brug for at stimulere begge dele. Måske er du ca. 60 % ekstrovert og 40 % introvert, så du har brug for både at være sammen med andre og have alenetid. Hver dag eller i løbet af ugen.

Hvis du som ekstrovert ikke har mulighed for at være sammen med andre, mister du langsomt energien. Hvilket også kan gå ud over humøret – du kan blive mere pessimistisk, sur, negativ, opgivende…

Hvis du som introvert ikke får den nødvendige alenetid, mister du gradvist energien. Hvilket kan gå ud over din tålmodighed med andre – du kan blive irritabel og kortluntet, vrisse og snerre ad andre…

Hvis du som ambivert ikke får dækket begge behov, kan du sandsynligvis mærke dit underskud som et vist fysisk ubehag eller en indre uro…

Hvad kan du bedst genkende?

Læs evt. også: Kan man være både introvert og ekstrovert?

 

Hvad får du ellers energi af?

Når jeg har klienter til jobkonsultation eller opstart af udviklingsforløb, får de altid feedback på de syv intelligenser/potentialer. Deres prioritering giver en god indikation af, hvor de mest får deres energi fra (udover den basale fra søvn og mad).

Sprogligt: Får energi af at læse, skrive, tale, lytte og bruge andre sprog.

Matematisk-logisk: Får energi af opgaver med tal, analyser og logisk tænkning.

Kropsligt-kinæstetisk: Får energi af at bevæge sig, dyrke motion, skabe fysiske resultater og kunne røre ved tingene.

Visuelt-rumligt: Får energi af det æstetiske og kunstneriske, smukke omgivelser, en flot udsigt, at bygge eller samle noget og ophold i naturens tre dimensioner.

Musisk: At synge, spille og lytte til musik i foretrukne genrer samt evt. at danse/bevæge sig i takt til rytmen.

Inter-personligt: Minder om at være ekstrovert og få energi af interaktionen med andre.

Intra-personligt: Minder om at være introvert og få energi i eget selskab.

De syv kan kombineres på kryds og tværs. Jo mere udtalt et potentiale er, desto mere har du brug for at stimulere det – og desto mere energi får du.

Hvad får du mest energi af at stimulere?
Er der ligefrem noget, der kan dræne dig for energi?

 

Hvordan kan du bruge energien optimalt?

Hvordan du får mest muligt ud af din energi, kommer an på dit præstationsmønster.

Når du har mest af det svingende præstationsmønster, kommer din energi i bølger. Du har brug for at varme op med småopgaver og have en deadline eller en anden form for pres for at kunne toppræstere. Indimellem har du behov for pauser, så du kan restituere. Din energi svinger.

Når du har mest af det stabile præstationsmønster, flyder din energi jævnt. Du har brug for at kunne planlægge og fordele dine opgaver, så der hele tiden er noget at gå i gang med – om det er lidt eller meget afhænger af dit generelle energiniveau. Din energi er rimelig konstant.

Når du har mest af det springvise præstationsmønster, får du energi af at være i flow. Du har brug for at kunne engagere dig og have lyst til opgaven, være inspireret eller i humør til lige netop det. Efter en periode med flow har du brug for at lade batterierne op igen – ved at lave ingenting. Enten har du energi, eller også har du ikke.

Vi har alle varierende kombinationer af mindst to præstationsmønstre.

Tjek selv dit Præstationsmønster

 

Hvordan kan du bedre få din energi til at slå til?

Grundlæggende handler det om tre ting:

  1. Forstå, hvad du har mest behov for
  2. Vær opmærksom på, hvornår du er i underskud eller bliver overstimuleret
  3. Øv dig i at lytte til og tage ansvar for dine behov.

Nogle gange betyder det, at du må trække dig eller sige nej til at deltage i arrangementer for at undgå overstimulering. Andre gange handler det om at planlægge aktiviteter, så du får mere energi og en bedre balance i hverdagen.

Og så er der et fjerde meget vigtigt aspekt: Realisme!

Rigtigt mange er tilbøjelige til at overvurdere, hvad de kan påtage sig af opgaver, eller hvor mange møder/arrangementer de kan deltage i. Især hvis de har lavt selvværd og behov for at være vellidt. Også hvis de er perfektionistiske, overhensynsfulde eller konfliktsky. Så kan det være ekstra svært at sige nej.

Derudover er der alle tidsoptimisterne, som er tilbøjelige til at undervurdere, hvor lang tid ting tager, og overvurdere, hvad de kan nå at gøre.

Hvor god er du til at dække dine behov og få ladet batteriet op?

 

Læs også:

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading