Er du en af dem, der altid lige tjekker mailen en gang til, inden du trykker på send? Piner det dig inderligt, hvis du – for sent – opdager, at du har skrevet en trykfejl eller mangler et bogstav? Har du det bedst, hvis du får lov at gøre tingene selv, uanset om det er en arbejdsopgave, fyldning af opvaskemaskinen eller løsning af en mere kompleks problemstilling, fordi så ved du, at det bliver gjort rigtigt? 

Hvis ja, så må du nok betegne dig selv som perfektionist.

 

Perfektionister på jobbet

For visse områder såsom lønbogholderi, kirurgi, kvalitetssikring, sikkerhed og udarbejdelse af offentlige dokumenter (inkl. firmaets hjemmeside, kundebreve, artikler mv.) er det absolut nødvendigt at sikre, at alle detaljer er korrekte, og her kommer perfektionisterne til deres ret.

Perfektionister trives bedst med at have fuld kontrol over tingene, styr på alle detaljerne og orden i sagerne, og de tager ansvar for kvaliteten – nogle gange alt for meget ansvar.

 

 

Perfektionister risikerer stress

Perfektionister er fantastiske medarbejdere, fordi de går på arbejde for at blive bedre, yder en kæmpe indsats og ofte er high performere.

Lige indtil den dag filmen knækker og læsset vælter. Så bliver de sygemeldt. Når de er nået der til, hvad enten det er en fysisk sygdom som forhøjet blodtryk, eller det er stress, så kan helbredelsen tage flere måneder.

Som Human Resource Manager har jeg desværre flere gange oplevet medarbejdere gå ned med stress, og det, som de havde til fælles, har netop været deres pligtfølelse i forhold til detaljer og den store ansvarlighed samt en kombination af udfordringer på arbejdet og privatfronten.

I min potentialeudviklingsmodel befinder mange perfektionister sig ude i højre side: Højt kompetenceniveau kombineret med en forholdsmæssigt lavere selvtillid. Ofte kompenserer de for den lavere selvtillid ved at knokle ekstra hårdt eller arbejde meget længere end alle andre. Så de selv bliver nogenlunde tilfredse med indsatsen og resultatet.

Har du meget lav selvtillid og er bange for at blive bedømt af andre, kan du være ramt af impostor-fænoemenet.

Prøv selv Impostor-testen

 

Potentialeudviklingsmodel-groen

 

Hvor meget kan der være på læsset, før det vælter?

Perfektionister har en øget risiko for at få stress, fordi de sætter overliggeren uoverkommeligt højt for sig selv, alting kan altid gøres lidt bedre, og de er drevet af en stærk trang til at præstere – allerhelst fejlfrit og til topkarakter.

I uddannelsessammenhænge skriver de den skriftlige opgave om – og om igen – indtil de sent om natten inden afleveringsfristen må kapitulere og gå i seng – uden nødvendigvis at være blevet tilfredse med resultatet. Fordi de er sikre på, at de kunne have gjort det bedre, hvis de havde haft mere tid, hvis ikke de var startet med at skrive ud fra en forkert vinkel, hvis og hvis ikke… Det kan være næsten umuligt at gøre opgaven færdig.

Når perfektionisten forsøger at leve op til sine egne tårnhøje standarder inden for flere områder og kombinerer studier med stort arbejdspres, et nyt lederjob, knas i parforholdet og/eller at være nybagt forælder til et krævende spædbarn, så er det kun et spørgsmål om tid før læsset vælter. Fordi man ikke kan være 100 % perfekt inden for alle livets områder. Det er ikke menneskeligt muligt, men det største problem er imidlertid, at perfektionisterne ikke selv kan se det og derfor bliver ved at påtage sig mere og mere.

De har tendens til at tage ansvar for alt – undtagen deres eget velbefindende og helbred.

 

Hvordan kan du som perfektionist blive bedre til at passe på sig selv?

Det kan du kun, hvis du beslutter dig for, at det er noget, du vil være god til og påtager dig det fulde ansvar for din egen trivsel. For det kommer ikke af sig selv.

Personlig udvikling for perfektionister (og specialister) er til tider en lang og sej kamp imod din egen natur, fordi det at sænke overliggeren til det menneskeligt overkommelige opleves som at gå på kompromis med kvaliteten, din faglighed og dine personlige værdier. At sige pyt, være tilfreds med godt og stoppe, når noget er ca. 80 % færdigt vil – især i starten – føles helt forkert. Men det er vejen frem og kan frigøre tid og energi til, at du kan begynde at tage vare på dig selv.

 

Hvordan kan du som leder støtte og lede en perfektionist?

Det kan være sværere, end det umiddelbart lyder, for hvilken leder vil ikke gerne have en medarbejder, der knokler, altid yder sit bedste og hver dag anstrenger sig for at undgå fejl? Som leder behøver du ikke at sætte mål for høj kvalitet i deres arbejde, for det gør de selv.

Derimod skal du være opmærksom på, at de ikke arbejder for meget over eller på anden måde kommer til at spænde buen for hårdt. Hjælp dem med at sætte overliggeren lidt lavere, med at prioritere opgaverne og tag gerne nogle fra dem, hvis du kan se, at de har påtaget sig vel meget. Det handler om, at du skal flytte noget af alt det ansvar, som de kommer til at påtage sig.

Så kære leder: Pas rigtigt godt på dine perfektionister!

Og til dig som selv er perfektionist: Pas rigtigt godt på dig selv – for det er faktisk dit vigtigste ansvar!

 

LYT TIL Ibens program om perfektionister

Læs evt. også:

 

Oprindeligt udgivet på Ann C. Schødts erhvervsblog på Jyllands-Posten 19.6.2012, her let revideret og opdateret.

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading