Er du blevet uretfærdigt behandlet, mobbet, bagtalt, frosset ude – og til sidst fyret? Det er der desværre mange begavede, som oplever. Hvad kan du gøre ved det? Og hvordan kommer du videre?

Hvorfor er det dig, der blev syndebukken?

Det korte svar er, fordi det er det letteste.

Når noget er galt i ledelsen og organisationen, opstår der et behov for en syndebuk. Nogen skal have skylden, og det bliver dig, fordi du er begavet og skiller dig ud. Nogle opfatter dig som en konkurrent og trussel. Du har forsøgt at komme op ad eller bare stå nogenlunde fast på en stejl, iset skrænt, men dem oven for skrænten har ikke ønsket, at du skulle komme op til dem. Tværtimod.

Som regel er der gået en masse forud, som du – uden selv at vide det – ikke har håndteret korrekt. Du har ikke fulgt de uskrevne regler for arbejdspladsen. Og dermed har du på en måde skrevet din egen opsigelse.

Du har ikke spillet det politiske spil. På engelsk er det de 4 B’er: Bullshit, Brown-nosing, Backstabbing og Blaming. På dansk kan vi tilføje Bagtalelser (især i organisationer med flest kvinder).

Du har været for ærlig og sagt tingene, som du så dem. Også det chefen og de andre ikke ønskede at høre.

Du har været for utålmodig og forsøgt at handle på det, som, du mente, skulle gøres eller forandres.

Du har været for meget i øjenhøjde med alle og glemt, at få din chef til at se godt ud, du har talt med de forkerte eller har selv taget æren for dit arbejde.

Derfor er det mest bekvemt – og i deres øjne helt rigtigt – at fyre dig. Det fjerner bare ikke deres problem, men det ved de ikke selv. Endnu.

Læs også: 4 grunde til at begavede ikke gør karriere

 

Hvad kan du gøre?

Når det først er kommet så vidt, er der kun en ting at gøre: Kom væk hurtigst muligt!

Red dig selv. Sørg for at forhandle dig til den bedst mulige fratrædelsesordning med forlænget varsel og økonomisk støtte til outplacement, kurser eller coaching. Træk på din fagforening og andre professionelle.

Drop kampen. For det er dig imod alle dem. Dit ord imod alle deres ord. Flere måneders eller ligefrem års indviklede, ugennemsigtige “sagde-gjorde”, som det er håbløst at rede ud. Det er ikke det værd.

Æd din stolthed. Ja, du har ret. Ja, det var drønuretfærdigt! Men de kommer hverken til at indrømme deres fejl eller sige undskyld til dig. Og det er dem, der har magten lige nu.

Tænk på dit eftermæle. Er der noget som helst, du kan gøre for at komme derfra med skindet på næsen og værdigheden i behold? Gør kun det mest nødvendige og forsøg at holde dine sårrede følelser i ro.

Hold kontakten med de rigtige. Hvem vil du holde kontakten med, når du er stoppet? Connect med dem på Linkedin. Og disconnect med de implicerede i sagen, hvis du ikke allerede har gjort det. Dine gode relationer, kan de ikke tage fra dig.

Tal med andre i samme situation. Når du er blevet uretfærdigt behandlet, kan du have et ekstremt behov for at tale om det for at få det ud. Din partner og dine venner/veninder bliver hurtigt trætte af at høre på det, så find nogen, der er eller har været i samme eller lignende situation.

 

Hvordan kommer du videre?

Hvis du er godt begavet (øverste 10 %), så har du med stor sandsynlighed også en meget veludviklet retfærdighedssans, og det er især den, der har fået et skud for boven. Hvis du samtidig er særligt sensitiv, så tager det bare ekstra lang tid at få bearbejdet og givet slip på de dårlige oplevelser. Så realistisk set, er du i gang med en personlig udviklingsproces, og det tager den tid, det nu tager.

Det kan sagtens tage dobbelt så lang tid at komme dig, som du har været ansat.

Her er nogle forslag til, hvad du selv kan gøre for at komme igennem den svære tid, der følger efter en uretfærdig fyring.

Analysér det skete. Forsøg så detaljeret og grundigt som muligt at analysere det, der gik forud. Helt tilbage til ansættelsen. Skriv det ned og få det ud af hovedet. Formålet er udelukkende at give dig en forståelse og et vist overblik. Så du kan give slip.

Lær af dine fejl. Der skal som bekendt to til en tango, og hvis du skal gøre dig håb om at komme videre, er du også nødt til at feje for din egen dør og se, hvad du selv begik af fejl. Så du kan lære af dine fejl. For ellers kommer det til at gentage sig.

Acceptér det skete. Når du nogenlunde objektivt kan se og forstå det, der skete for dig, bliver du nødt til at acceptere det. Som en del af din fortid – og dit CV – du ikke kan lave om på. Du må bare acceptere det, så du kan komme videre.

Tag en beslutning og læg en plan. Beslut dig for, hvor længe du må blive ved med at sørge over tabet og slikke dine sår. Giv dig selv en tidsfrist og læg så en slagplan for, hvad du helt konkret skal gøre efter den dato.

Søg inspiration. Gå til foredrag, læs bøger og artikler på nettet, tag kurser og videreuddannelse, skriv dig op til nyhedsbreve, meld dig til frivilligt arbejde, deltag i netværk og tag kontakt til personer, der kan inspirere dig. Få nye input!

Få hjælp. Hvis du har stået i situationen før og fandt din måde at komme igennem det, så ved du, hvad der skal til. Ellers må du bede om hjælp i dit netværk, hos din A-kasse eller betale dig fra det hos en coach eller karriererådgiver. Så du ikke kommer til at sidde alene med problemerne for længe, for det kan dræne dig for energi og gøre, at du mister håbet.

Tag ansvar for dig selv. Der er alligevel ikke andre, der gør det. I dette tilfælde indebærer det, at du GØR NOGET GODT FOR DIG SELV HVER DAG! Så du bliver glad, har energi og ser lyst på fremtiden.

Læs også:

3 trin til at få en god dag
Er du sådan en, der altid bliver fyret?
3 tips til at holde fokus 
Er du begavet uden at vide det?
5 grunde til, at du ikke skal sige ja til det første, det bedste job
Særligt sensitiv – hænger du fast i fortiden?

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading