– Fordi det giver dig ro. At øve dig i færdigheder, du er mindre god til, kan være svært, men det kan også give dig mere, end du på forhånd havde forestillet dig.

Grundlæggende er der 3 måder, du kan forholde dig til det, du ikke er god til:

  1. Overdrive og dermed forstærke svagheden
  2. Acceptere og lade stå til
  3. Erkende og træne

Hvis du f.eks. ikke har særligt meget ordenssans, så kan du:

  1. Fortælle andre og dig selv, at du er et håbløst rodehoved – du kan efterlade dig tydelige beviser alle vegne og dermed forstærke både din egen selvopfattelse og andres opfattelse af dig som et rodehoved
  2. Resignere og leve dit liv i et veritabelt rod på studiet, jobbet og hjemme – og dermed acceptere, at du kommer til at bruge en stor del af dit liv på at lede efter ting, du har glemt, hvor du lagde
  3. Beslutte dig for at gøre noget ved det – f.eks. ved at rydde op et kvarter hver morgen og hver aften eller tage en skuffe pr. dag – og opleve tilfredsstillelsen ved gradvist at skabe mere orden i din tilværelse

Det interessante er i dette tilfælde, at når du rydder op i det ydre, så rydder du samtidig op inde i dit hoved – oprydning er ganske enkelt mentalhygiejnisk. Efterhånden som du får ryddet op i skuffer og skabe, på skrivebordet og andre steder omkring dig, vil du opleve magien:

Ro, orden og overblik!

Når du har ryddet op i det fysiske, kan du udvide oprydningen til også at omfatte din omgangskreds eller dine fritidsaktiviteter. Hvem kan du oprigtigt lide at være sammen med? Hvad giver dig energi og glæde at beskæftige dig med?

På tilsvarende måde kan tidsoptimister, der konsekvent undervurderer, hvor lang tid ting tager, og overvurderer, hvor meget de kan nå, med fordel beslutte sig for:

  • KUN at planlægge halvdelen af arbejdsdagen – f.eks. det vigtigste møde og de 2 vigtigste opgaver den dag
  • Tage tid på, hvor lang tid der bruges på de enkelte opgaver – opgaverne kan grupperes efter type (administrativ, delopgave på projekt, ledelse, planlægning osv.) og hver opgavetype kan få en farve, så du hurtigt kan plotte farven ind i din kalender og ved ugens slutning kan se, hvilken type opgaver, du har brugt mest tid på
  • Planlægge det vigtigste hver uge søndag aften eller mandag morgen
  • Rive den lange to-do-liste i stykker – hvis der står noget vigtigt på den, skal du nok komme i tanke om det, og så kan du vælge at gøre noget ved det med det samme!

Prøv lige at nyde denne gamle video med Stephen Covey: First Things First
Der er i det hele taget god inspiration at hente i “7 gode vaner” i forhold til at strukturere og planlægge din tid, så du:

Bliver mere effektiv, får overblik og når det vigtigste!

Dermed får du også bugt med den konstante dårlige samvittighed. Lyder det ikke godt?

På samme måde kan du arbejde med andre svagheder:

  • Hvis du har svært ved at koncentrere dig og har tendens til at afbryde dig selv, skifte mellem opgaverne og miste overblikket, så kan du øve dig i at fjerne alt, der forstyrrer dig eller fjerne dig selv fra det (lukke mailboksen, spærre Facebook på jobbet, sætte telefonen på lydlyst, gå ind i et mødelokale osv.) og så gøre én ting færdig ad gangen!
  • Hvis du hele tiden ombestemmer dig, kan du øve dig i at sove på alle vigtige beslutninger og så holde fast på beslutningen i mindst en uge, før du lytter til andre forslag og argumenter

Og sådan kan jeg blive ved, hvilket jeg dels bruger i forhold til mig selv og mit eget liv, og dels bruger i forbindelse med udviklingsforløbene, hvor personlighedstesten tydeligt viser, hvad det er, personen har brug for at blive bare lidt bedre til. Det gode er nemlig, at det:

Frigiver energi, skaber ro og styrker selvtilliden!

Du kommer nok aldrig over i den modsatte ende af skalaen, men at rykke lidt i den rigtige retning kan give dig væsentlig større balance i hverdagen. Med en overskuelig indsats, kan du opnå en synlig og markant effekt. En effekt, som du selv kan mærke med det samme, og som andre også snart lægger mærke til.

Og når du fortvivler eller falder tilbage til de gamle, dårlige vaner, så husk, at der 4 trin i forandringsprocessen:

  1. Bevidsthed – om det, du vil arbejde med
  2. Refleksion – i situationen og bagefter
  3. Handling – at du gør noget andet, end det du plejer
  4. Vedholdenhed – at du bliver ved med at gøre det nye i mindst 3 uger, til det er blevet en god vane

Det skal nok lykkes, hvis du bare holder ved!

Læs eventuelt også:

 

Share This

Discover more from Potentialefabrikken

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading